Printer BT-100.

By Administrator at decembra 30, 2010 22:48
Filed Under: Atari

Dnes sa budem zaoberať jednou kedysi zaujímavou perifériou - tlačiarňou BT-100. Nejedná sa o originál ATARI výrobok, ale bola to tak špecifická vec svojej doby že si popis a miesto tu na blogu zaslúži. ATARI má tú výhodu že sú priamo na jej ovládanie k dispozícii joystickové porty a tak vlastne stačil prepojovací káblik + napájací zdroj, nahral sa riadiaci soft  a už sa "fičalo" (skutočne len obrazne, tá rýchlosť bola desivo nízka).



Jednoihličková tlačiareň bola vyvinutá v stanici mladých technikov v Berouně pod označením B85, stretol som sa aj s označením T85, vyberte si ...



Tesla Přelouč ju začala vyrábať s malými úpravami pod označením BT-100, napájanie vyžadovalo cca 22V DC nestabilizovaných, odber do 1A. Pre pripojenie k Atari ste potrebovali 2x 9 pinové konektory ktoré sa dali vyrobiť z konektorov Cannon ich rozobratím a odstránením ich kovového obalu.



Tlačiareň má v sebe len nutné potrebné minimum elektroniky, všetky funkcie riadi priamo počítač - posuv papiera, posun vozíku, tlač.



Na tejto doske je umiestnená fakticky celá elektronika, kompletné ovládanie sa deje cez software nadriadeného počítača. Tlač prebiehala cez kopírovací papier, nie je tu žiadna páska na tlač. Kopíráky boli všade, takto sa ušetrilo riešenie posunu pásky čo celý výrobok značne zjednodušilo pre výrobu.



detailný pohľad na optočlen



Jednosmerné motorčeky v BT 100 sú riadené obvodmi MBA810 - sú to integrované obvody určené normálne na prevádzku ako nf koncový stupeň. V BT100 sa nachádzajú 3 kusy MB810, jeden riadi posun papieru - tam je pohyb iba jedným smerom a teda na to stačí jeden obvod. Ďalšie 2 obvody tvoria tzv. H mostík, pretože na posun hlavičky treba meniť smer otáčania sa. Logika je napájaná z 5V cez stabilizátor, MBA810 sú napájané z 12V stabilizátoru, samotná ihlička ide priamo zo zdroja 22V, používa monostabilný klopný obvod aby bola definovaná doba zopnutia elektromagnetu. Práve táto definovaná doba zabezpečuje reprodukovateľnosť tlaku "úderu" ihličky. Tlačí sa cez kopirák jedinou ihličkou a tým je daná aj doba tlače - jedna A4 - cca 40 minút ... (teda ak sa tlačilo jednosmerne, obojsmerná tlač trvala len polovicu času, ale bola nižšia kvalita tlače). Poznám ataristov čo vtedy na tomto zázraku robili diplomovku a tlačili ju niekoľko dní (skôr týždeň a veľa sa nespalo) než to bolo všetko vonku, plus kópie ... celkom som rád že som vtedy mal už k dispozícii slušnú 9 ihličkovú tlačiareň a teda v tej dobe som s touto "dámou" pracovne nestretol ... našťastie. Asi by som skončil tak isto averziou ako na kazeťák. Proste čas si treba vážiť a nie mrhať ním.


Detailný pohľad na "ihličku"



Z toho vyplýva aj prezývka "splašený klinec", "splašený hřebík", určite si to túto prezývku zaslúžilo. Na kvalitu tlače vplývalo vďaka prevedeniu toľko faktorov, že čo u niekoho zabralo, tak u druhého to zabralo presne opačným smerom. No spomienka, ale asi BT-100 dnes už nikto nepoužíva, maximálne leží niekde v skrini. Bol to originálny (vtedy) československý výrobok, rok výroby 1988,89. Cena vtedy 1500.- Kčs čo bolo na tú dobu hodne drahé. A hlavne ste museli mať naozaj dobré nervy ak ste niečo potrebovali rýchlo vytlačiť - tak ste s tým museli počítať minimálne deň dopredu (a tlačiť aj v noci), pritom rozsah nemohol byť príliš veľký.

 

Poďme na jednoduchý príklad:


Chcete si vytlačiť napríklad 40-stranový spravodaj v najlepšej kvalite:

40x 40min= 1600min, deň má ale len 1440 min a niekedy aj treba spať ... Tu by sa hodil hodinový budíček do kuchyne, spustiť tlač, nastaviť na budíku 40 minút a zdriemnuť si. Fakt si neviem predstaviť že by som na BT100 tlačil trebárs listing programu.

Tá prezývka je skutočne naozaj trefná.



Schéma pripojenia na ATARI:

Nasleduje schéma (sú tu dve po sebe idúce verzie):

BT100 circuit

_______

Obsah cartridge s TOS 4.1 a ovládačom pre BT100:

8KB Cartridge TOS 4.1+driver BT100

(obsahuje - voles.008 = TOS 4.1{BT100},MR.COPY,LOADER T-2000)

_______

Pre testerov, link (sk):

Interface Centronics for BT100

(samozrejme toto už nie je pre ATARI !)

_______________________________________________________________________________

28.01.2011

Ešte doplním nasledovnú informáciu:

Existovalo aj multifunkčné periférne zariadenie (cs výroba) s názvom SP210T. Nejaká dobrá duša si všimla že v datarekordéri Tesla - SP210 je strááášne veľa voľného miesta a je tam  možnosť kompletne strčiť BT100-ku a tým pádom je aj zabezpečené napájanie tejto tlačiarne a ... začalo sa to aj vyrábať a predávať.  Samotné riadiace obvody kazetovej časti a tlačiarne boli oddelené, t.j. vzájomne si to "nezavadzalo". Kazetová časť sa dala elektronicky programovo ovládať, čo znamenalo že bola možná komfortnejšia práca s kazetou, čím sa to trošku blížilo práci s disketovou mechanikou, samozrejme pri príslušnom programovom vybavení, rýchlosť tlače sa nemenila, takže na vytlačenie bolo času dosť a dosť - proste užívateľ musel mať pevné nervy a more času. Rozmery a váha predurčovali použitie SP210T na jednom trvalom mieste. Tento výrobok išiel naproti vývoju a pritom mám pocit že sa ich vyrobilo celkom dosť, ale tá éra trvala len krátko.

_______________________________________________________________________________

05.10.2011:

Zohnal som popis užívateľskej príručky pre BT100 (cz):

bt100_UM.pdf (2,42 mb)

_____________________________________________________

24.02.2019

Pri prehľadávaní svojho archívu som našiel túto doplnkovú informáciu k programovému vybaveniu užívateľskej príručky. Takže ak to doma máte a stále to používate, prečítajte si to a zmeňte si tie byty vo Vašom programovom vybavení:

Doplnkové info BT100.pdf (103,32 kb)

Tento materiál bol dostupný len v nižšej kvalite, ale ak si to pozorne prezriete tak sa tie uvádzané hodnoty dajú bezproblémovo prečítať.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2010 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 28, 2010 01:09
Filed Under: Blog

Non_ATARI

13.12.2010


Blížia sa Vianoce, moja chuť písať o poznanie klesla - mám aj iné starosti. Ťažko sa to vysvetľuje, ale ak človeka hnevá zdravie a do toho príde aj prerábka bytu - je jasné že niečo prestávam stíhať a niečo si to odnesie. Teraz si to odniesol blog, dúfam že v nasledujúcich týždňoch sa to zase dostane do správnych "obrátok". Prerábam aj miesto na moje pokusy s Atari a tak momentálne nemám k dispozícii ani "dielničku".

Jeden záber časti z pôvodného stola:



Takže všetkým želám chuť do života (aj sebe) a aby ste si vedeli nájsť čas aj na nášho koníčka - Igi.

________________________________________________________________________________

 

Tak dnes trošku menej vážne, chcete mať svoje meno na MARSE ? Maličkosť, riaďte sa pokynmi. (Teraz to už nie je aktuálne, pôvodný článok bol napísaný 22.12.2010)

Už len tradičná kampaň NASA pri príležitosti budúceho štartu novej misie k MARSu. Spoločne s vozítkom Curiosity ste mohli poslať na MARS aj svoje meno alebo meno niektorého priateľa, priateľky.

Stačilo otvoriť stránku NASA a napísať svoje krstné meno (First Name), priezvisko (Last Name), vybrať štát a zadať PSČ. Po kliknutí na Submit systém vygeneroval pekný certifikát, potvrdzujúci vašu účasť na misii. Vaše meno potom bolo spoločne s menami ďalších pozemšťanov nahraté na čip, ktorý je nainštalovaný na palube Curiosity a vydal sa už na cestu k Marsu.

Dodatok 21.11.2011:

Vzhľadom na to, že Curiosity je už na odpaľovacej rampe (štart okolo 25.11.2011) túto príležitosť ste už zmeškali ...

_____________________________________________________

Certifikát vyzerá nasledovne (zmenšený):


 

Keď už nie osobne, tak aspoň takto ...

________________________________________________________________________________

29.11.2011

Tak štart bol 26.11.2011 a čakám ako to dopadne, ešte pár mesiacov a uvidíme výsledok ...

Foto: NASA

_______________________________________________________________________________

Ak niekoho zaujímajú aj podrobnosti, ponúkam link na podrobný popis Curiosity na českých stránkach (link):

http://spaceprobes.kosmo.cz/index.php?cid=50

_______________________________________________________________________________

Burza 18.12.2010 - mini spravodaj.

Tak sme mali túto sobotu poslednú elektroburzu v Bratislave na Vajnorskej 21 v tomto roku.

Ľudí bolo pomenej (bol som tam v čase medzi 8.30 až 9.15)  bolo to dané tým, že z piatka na sobotu a v sobotu ráno v Bratislave výdatne snežilo a tak aj skalní poväčšine prišli, ale nehodlali do tej haldy snehu ťahať svoje veci - dá sa to pochopiť že nie každý v tom psom počasí chce niečo nosiť na burzu.

Ako vždy pár kvalitných spínaných zdrojov v rozličných krabičkách, raritou bol 15" LCD ACER za 5.- Eu - pri ňom tabuľka niekedy ide, niekedy nejde ... Proste túto sobotu to bolo také voľnejšie, aj svetelektro.com mal svoj vlastný stôl a kraľoval tam daqq. Nateraz sa mi zdalo že je všetko ako minule, nejako som nenašiel niečo čo by ma teraz až tak nejako mimoriadne zaujalo.

Pretože som sa v sobotu ponáhľal mimo Bratislavy ale mal som dohodnuté dve stretnutia na burze a nechcel som to zrušiť, tak som sa to snažil rýchlo vybaviť a hajdy mimo mesto.

Kontakty som na burze vybavil a vyrazil som do výdatného sneženia ... cesta mi nakoniec trvala 2x dlhšie ako obyčajne ale na miesto som dorazil v poriadku - ale poriadne uťahaný.

Nejaký ďalší komentár k tejto burze už nemám.

 

________________________________________________________________________________

28.12.2010

Čo dodať ? Zase rok za nami.

Všetkým veľa chuti do života a radosť z koníčkov ktoré vás bavia.

A propó, nech sa vidíme aj na budúci rok !



_______________________________________________________________________________

Asi nebude na škodu urobiť nejaké zhodnotenie - pred 3/4 rokom som začal písať tento blog - tak nejako aby som pre môj koníček nechal nejakú tú stopu na Internete s nádejou, že prinesiem aspoň pár ľudom niečo čo o nejakých veciach v technike doteraz nevedeli a teda že moje stránky budú drobným prínosom. Od 26.augusta si sledujem prístupy a tak som zistil že za tú dobu (26.august  2010 - 28.december 2010) sem zavítali ľudia zo 64 štátov, tak to som prekvapený - jednoducho zdá sa že ataristi sú všade - a samozrejme nielen ataristi.

Času je málo a starostí veľa a tak momentálne si vyberám "oddychový čas" a po Novom roku sa to dúfam zlepší.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Computer Handspring Visor Deluxe.

By Administrator at decembra 06, 2010 01:40
Filed Under: Non-Atari

 

Pri včerajšom domácom upratovaní som na starých CD našiel fotografie z roku 2003, keď som rozoberal Handspring Visor Deluxe. Ak to niekomu ešte niečo hovorí nech sa páči, pokračujte v čítaní tohoto článku. Visor mám dodnes, slúžil mi poctivo niekoľko rokov a rozhodne ma nesklamal, ako to už býva ak vieme čo chceme a čo od zariadenia očakávame tak málokedy nastanú nežiadúce prekvapenia.

______________________________________________________________________________

Visor je vybavený USB kolískou, cez ktorú prebieha synchronizácia dát s PC a má zabudovaný Springboard slot, ktorý umožňuje jednoduchým zasunutím Springboard modulu zmeniť Visor napríklad na:

- telefón

- digitálny fotoaparát

- MP3 prehrávač


Moduly Springboard sú úplne Plug-and-Play, t.j stačí ho vložiť a používať. Visor Deluxe má 8MB RAM - uloží napríklad 12.000 adries a 6.000 úloh až na 10 rokov dopredu. Rovnako ako všetky počítače Visor používa aj Deluxe operačný systém PALM OS.


Technické parametre:

- 8MB RAM

- procesor 16MHz Motorola Dragonball VZ (existuje utilita, ide ňou pretaktovať procesor

  až na 24Mhz)

- displej mono 2.bit, 160x160 bodov

- operačný systém: PALM OS

- rozširujúci Springboard slot

- USB kolíska

- rozmery: 12 x 7.5 x 1.6 (cm)

- hmotnosť: 160g

- batérie: 2x AAA


Do ďalších podrobností nechcem zabiehať, na tému článku to podľa mňa stačí.

____________________________________________________________


Rozložený Handspring Visor Deluxe:

- vpredu zdrojová časť, batériové púzdro

a systémový konektor

- vľavo základná doska

- vpravo displejová časť

 

 

- vľavo základná doska, vpredu displej

- vpravo zdrojová časť a systémový konektor

 


- pohľad na zadnú stranu displeja s radičom a páskovým prepojením

 


- pohľad na zdrojovú časť , menič, batériové kontakty a systémový konektor

 


- to isté z druhej strany, kde sú mikrospínače

 

 

- pohľad na základnú dosku, procesor je uprostred základnej dosky

- pamäť RAM a ROM sú navrchu

 

 

- pohľad na základnú dosku zo strany pripojenia vonkajšieho modulu (Springboard modul)

- na pravej strane veľkokapacitný kondenzátor, ktorý udrží obsah počítača počas výmeny batérií

 

 

- pohľad na základnú dosku, pamäte + procesor

 

 

- detailnejší pohľad na kondenzátor, ktorý rád "odchádzal" a tým spôsoboval nemálo starostí, ak odišiel každá výmena batérií znamenala nové nahrávanie dát do Visora, bolo to potom zábavné až až ...

 


- infraport je vystrčený na bočnej strane

 

 

- ešte jeden pohľad na základnú dosku zo strany procesora

 

 

- vľavo hore mikrofón

- v strede nahor je systémový konektor

- v spodnej časti meniče a konektor pripojenia na páskový vodič

 


- len odklopený vrch, takto to vyzerá ak ešte len ideme dovnútra

 


- zadná strana pre pripojenie vonkajšieho modulu (Springboard modul)

- na pravej strane je miesto pre pisátko

 

 

- hore miesto pre vonkajší modul

- miesto pre batérie

- systémový konektor

 

____________________________________________________________________

No a to je na dnes všetko, pôvodný článok kde som poslal fotografie je tu:

Handspring Visor Deluxe

_____________________________________________________

P.S.: na záver ešte tabuľka systémového konektoru:


____________________________________________________________________

Prvý článok o Handspring Visor Deluxe:

Interface RS232 for Handspring Visor Deluxe

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: