ATARI 1064 Memory expansion module, microRAM modul.

By Administrator at februára 03, 2013 07:38
Filed Under: Atari

Rozšírenie RAM na 64 kB u ATARI 600XL.

Rozhodol som sa, že tieto dva rozširujúce pamäťové moduly predsa len dám do samostatného článku, pretože sú to periférie a stoja za to aby mali samostatný článok. V roku 1983 tisíce a tisíce majiteľov ATARI 600XL sa stretávali s hláškou na obrazovke ktorá ich často uvádzala až do stavu nepríčetnosti:


ERROR 2 - OUT OF MEMORY


Jasné, 16kB RAM bolo proste málo a čoraz viac hier vyžadovalo plných 64kB. Ako na to ?  Objavili sa dve "bezzásahové riešenia, nič sa nemenilo v počítači" - napodiv prvé riešenie uviedla firma MPP (Microbits Peripheral Products) - MicroRam modul, ešte sa k nemu dostaneme. Potom sa pridala aj samotná firma ATARI zo svojím modulom.


Obidva pamäťové moduly sú určené na rozšírenie základnej pamäte len pre počítač ATARI 600XL z pôvodných 16kB RAM na 64kB RAM. Riešenie je jednoduché - modul sa proste "nastrčí" na systémovú zbernicu a tým sa počítač dostane k pamäti o veľkosti 64kB. Jedna nevýhoda existuje - dosť veľká - ono sa totiž počítač predsa len o kus vďaka modulu zväčší a tak sa neodporúča s počítačom hýbať za chodu, pretože sa modul môže vďaka svojej váhe prehnúť nadol a o problém je postarané. Riešením je prevádzkovať počítač na pomocnej doske, ktorá má taký rozmer, že pokrýva aj rozmer pripojeného modulu. S takouto základňou sa už dá bez problémov pohnúť aj za chodu. Výhodou v obidvoch prípadoch je to, že proste sa ten modul len pripojí k počítaču a máme rozšírenú pamäť - pre laikov jednoduché a hlavne bezpečné rozšírenie. Prvý popisovaný modul - je k dispozícii aj jeho schéma, druhý viem popísať už len zo spomienok pamätníkov - schému zobral čas ...


ATARI 1064 modul RAM - výrobca spoločnosť ATARI:

 


Schéma prídavného modulu ATARI 1064:

Modul ATARI 1064

_________________

Druhým popisovaným rozširujúcim pamäťovým modulom je MicroRam od spoločnosti MPP - Microbits Peripheral Products:

 

 

Ako som už spomínal, firma MPP sa problému chopila ako prvá a dodala na trh externý modul 64kB RAM pre ATARI 600XL. A kto je prvý na trhu aj diktuje cenu - vtedy to bolo celých 149.99 USD. Pokiaľ nebola k dispozícii v tejto oblasti aj konkurencia tak ani neznižovali cenu. O firme MPP sa ešte zmienim, pretože jej produkty sa u ATARI objavovali pravidelne. Uvádzané rozmery boli - v palcoch 1" x 3.5" x 7" (pre neznalých - násobte x 2.54 a máte to v cm), čiže až taký drobček to nebol. Modul bol v plaste zvarený - nebolo to určené na rozoberanie - proste firma si chránila svoje know-how a obsah modulu nebol určený očiam obyčajného smrteľníka.


Chápem prečo sa vtedy dodával počítač s pamäťou 16kB - proste vtedy ešte boli pamäťové čipy hodne drahé a tak pri kúpe počítača sa ľudia proste rozhodovali aj podľa ceny. Aj ZX-Spectrum sa v tej dobe štandartne predávalo hlavne vo verzii zo 16kB RAM. Že to robilo problémy pri používaní počítačov sa majitelia dozvedeli následne až pri vlastnom používaní ...

________________________________________________________

Súvisiaci článok - vlastný popis počítača ATARI 600XL:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL.aspx

Rozšírenie RAM na 64kB priamo v počítači:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-rozsirenie-RAM-na-64kB-Extended-RAM-64kB-for-ATARI-600XL.aspx

____________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:40 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: