Núdzová náhrada čipov 4164. First aid - replacement DRAM 4164.

By Administrator at apríla 05, 2018 21:11
Filed Under: Atari

V poslednej dobe začína byť celkom slušný nedostatok čipov 4164 čo je 64k x 1bit DRAM. A ako to už býva - na potvoru práve sa nám z počítača Atari stane "mŕtvolka" - práve vtedy keď sa to najmenej hodí. Nemusí to byť veľký problém ak máte doma dostatok čipov DRAM 41256 - tie sa totiž dajú zohnať podstatne ľahšie a aj sú k dispozícii trebárs zo starých PC motherboardov (aj keď dnes už zase aj tieto staré PC motherboardy začínajú mať svoju cenu).


Pretože sa jedná o núdzovú náhradu musíme zobrať do úvahy fakt že v tomto zapojení využijeme reálne iba 1/4 kapacity pamäťového čipu 41256 - čiže budeme mať k dispozícii potrebných základných 64kB RAM - ani o kúštik viac.

Po celú dobu nezabúdajte na to že sa jedná o núdzové, naprosto bezproblémové - a pritom funkčné riešenie.

 

 

Samozrejme sa najprv presvedčíme či za problémy s pamäťami ktoré máme nenesie vinu náš napájací zdroj (najhoršie je ak máme doma klasický zaliaty tzv. "ingot" zdroj, viď iný článok). Najlepšie je ak zdroj ak ho meriame pod umelou záťažou cca 1A a ak vtedy dáva na výstupe hodnoty medzi 5V až 5.1V a má malé zvlnenie - tak až potom pokračujeme tu uvedenou úpravou.

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Uvedená úprava sa hodí pre počítače rady Atari 800XL (8 čipov DRAM), Atari 800XE (8 čipov DRAM, ďalších 8 čipov neosadených), Atari 800XE (osadených všetkých 16 čipov DRAM), Atari 130XE (16 čipov DRAM) , nepotrebujeme k tomu príliš veľa vecí, stačí:

- 8x DRAM 41256 (ich rýchlosť 100÷150ns)

- 8x 16 pin pätička (uprednostňujem použiť precízny typ)

- 1x odpor 3k3 ÷ 3k9 (vyhovujú na použitie obidve hodnoty)

- cca 20cm tenkého vodiča s izoláciou

 

A teraz už len nasleduje návod ako na to:


1. - otvoríme počítač, vyberieme pôvodné čipy 4164 (8 kusov, je to prplavá robota ..., ak sú tam

  pätičky máme vyhrané a ideme na bod 3

  (ak je počítač prerobený - má 16 čipov - rada ATARI 800XE, tak sa jedná o prvých 8 čipov zľava)

2. - osadíme na ich miesto pätičky

3. - všetky piny č.1 všetkých pôvodných pamätí vzájomne prepojíme tenkým vodičom

  (dávame pozor aby sme nevyrobili skraty voči základnej doske)

4. - tento vodič potom cez odpor (3k3 alebo 3k9) pripojíme na +5V

5. - skontrolujeme na všetkých pinoch č.1 DRAM pamätí pripojenie či proti +5V vidíme odpor 3k3 ÷ 3k9

6. - potom už len osadíme 8ks DRAM pamätí 41256, potom pripojíme klávesnicu

 

Následne môžeme zapnúť počítač a pracovať akoby sa nič nestalo, zase máme k dispozícii potrebných štandartných 64kB RAM.

 

 

Ukážka je urobená pre dosku Atari 800XE, pripomínam - u neprerobeného Atari 800XL je na motherboarde miesto na iba 8 pamäťových čipov, ale zapojenie sa dá použiť tak isto ! Treba urobiť tie isté kroky ako sú uvedené v článku.

 

Tu asi stojí za to pripomenúť že do takto upraveného počítača už môžeme tiež spokojne spolu kombinovať pamäte DRAM 4164 a tak isto aj 41256. Ako je to možné ? Jednoducho, pretože DRAM 4164 majú pin č.1 nepoužitý (nc), teda nijako to nemôže jeho funkciu ovplyvniť (preto aj základná doska tento pin vôbec nepoužíva a je "v lufte", pre túto úpravu tie piny musíme vzájomne prepojiť a a nanútiť tam log.1, pre "vrtákov" - ešte je možné to pripojiť nielen na +5V, ale tak isto napríklad aj voči zemi kedy tam nanútime úroveň log.0, tak isto tiež to bude fungovať, ale nehodlám to tu vznešene opisovať prečo to bude tiež fungovať, naozaj to nie je predmetom tohoto článku). 


"Tvrďasi" môžu osadiť nové pamäťové čipy do dosky natvrdo, t.j. čipy idú potom do základnej dosky bez pätičiek (viď úvodný obrázok), ale nepovažujem to za výhodné, dnes cena pätičiek nie je vysoká, ja sa určite prikláňam k osadeniu dosky pätičkami. Ak ale idete cestou úvodného obrázku tak potom sa dočasné riešenie stane nakoniec riešeným trvalým. Wink (To poznáme a dosť často ...)

 

Tak isto sa vyskytujú DRAM pamäte 4264, môžu poslúžiť ako náhrada čipu 4164.

DRAM typu 4264 toho vie viac, ale v režime 4164 v Atari fungujú na 100%.

 

Niekedy teda môžete vidieť počítač - napríklad Atari 800XE (130XE) ktorý má v 16-tich pätičkách osadené samé čipy 41256, no a nie je tam predpokladaných 512kB RAM, ale skutočne sa tu využíva iba 320kB RAM /64kB + 256kB/. Ak to niekedy uvidíte aj naživo tak sa už nebudete čudovať, aj takto sa dá riešiť núdzovka. Skôr sa môžete pokúsiť s takýmto majiteľom urobiť výmenný obchod - Vy mu dodáte čipy 4164 a on Vám možno dá svoje 41256-ky, teda z prvej osmičky svojich pamätí - ale ak by ste od neho chceli pamäte aj z druhej osmičkovej rady tak Vás s celkom dobrým predpokladom zaručene vyhodí ...


LaughingLaughingLaughing

 

A takto to potom môže vyzerať naživo ...

 

Takéto riešenie núdzového stavu má tú výhodu že môžete po dočasnej nedostupnosti obvodov DRAM 4164 zase po čase ich v počítači nanovo osadiť, úprava nebráni ich použitiu (prečo je už popísané), takže použitie pätičiek sa javí ako hodne dobrá investícia. A pätička tu tiež nie je na zahodenie ak potrebuje otestovať či je samotný DRAM čip v poriadku. Neexistuje lepší tester DRAM ako je zapojiť pamäťový čip priamo v počítači. Keď sa to tak celé zoberie dokola, vlastne takúto možnosť získavame skoro zadarmo, pretože ak sú pôvodné pamäťové čipy v háji aj tak tam musíme niečo na ich miesto dať ako náhradu, pár centimetrov vodiča a jeden odpor nie je zase až taký veľký výdaj - pätičky a nové DRAM použijeme aj tak.

 

Poznámka:

Niekde som v poslednej dobe videl osadenie Atari počítača pamäťovými čipmi s rýchlosťou 200ns. Tie by ešte mali fungovať, pretože celý jeden pamäťový cyklus má okolo 260ns, ale tieto DRAM asi už nezoženiete, naozaj sú vzácne. Ja by som ich aj tak do počítača nedával, radšej používam rýchlejšie pamäťové čipy - a tie sú dostupné bez najmenších problémov.

Používajte radšej pamäte DRAM s prístupovou dobou 150ns, 120ns, alebo 100ns - v počítači ktorákoľvek z týchto troch uvedených hodnôt vyhovuje bez najmenších problémov a nemusíme riešiť druhotné problémy vyplývajúce z použitia príliš pomalých pamätí - proste dajme tomu to čo tam patrí a budete mať zaručene o problém na riešenie menej. (120ns a 100ns  DRAM sú už celkom zbytočným luxusom, ale kto sa rád nepochváli že tam má svižnejšiu RAM-ku ? - aj keď rýchlostne nevyužitú.)

 

Nakoniec, princíp sa dá použiť aj u iných starých počítačov ktoré používajú  DRAM typu 4164, takže niekedy táto inšpirácia od Atari zachráni aj iný typ počítača. (A to je dobre.)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 4. 2018 10:09:43 #

trackback

04_2018 Blog, Notes.

04_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: