Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Power supply Atari - conclusion - part 6.

By Administrator at októbra 07, 2017 07:30
Filed Under: Atari

Záver pre tieto 4 typy napájacích zdrojov pre malé Atari:


Tak toto je sumár zapojenia 4 najznámejších používaných typov lineárnych zdrojov, ktoré sa dodávali priamo k Atari. Ako som už spomínal, dnes je iná doba, ale kto má chuť sa napriek tomu v starých zdrojoch "vŕtať" má k tomu ideálnu príležitosť. Výhodou týchto zdrojov je relatívna jednoduchosť (teda mimo typu II, vďaka nemožnosti jeho jednoduchej opravy) čo je ich hlavnou výhodou. Účinnosť týchto zdrojov je vec iná - ale nakoniec blíži sa zima a občas sa dodatočné elektrické kúrenie zíde, nie ?

Laughing

 

Tri tu popísané zdroje sú dobré, nielen schémou ale aj dobre vyriešeným chladením, jeden zdroj prepadol na celej čiare iba vďaka zlému návrhu skrinky. (Dúfam že návrhára už v živote k ničomu nepustili ... spolu aj s jeho šéfom - reálne ich ale asi vykopli smerom nahor, to je prax.) Ten jeden zlý zdroj (type II "ingot") dodnes vzbudzuje negatívne reakcie v okruhu ataristov, nakoniec ste to asi na webe už dávno zistili sami, takže to tu už nebudem ďalej rozvádzať a ani pitvať.

________________________________________________________________________________

Vzhľadom k dosť veľkým nejasnostiam som sa rozhodol presunúť túto časť sem:

U niektorých zdrojov je ešte jedna zvláštnosť - výstupný káblik ide ešte cez jednu v podstate normálne nerozoberateľnú krabičku (väčšinou je to zlepený plast z dvoch dielcov, inokedy dokonca sa to dalo otvoriť), v ktorom sa nachádza umiestnený odrušovací člen. Je to celkom na nervy pretože jeho umiestnenie naozaj hodne zavadzia. Niečo takéto sa nachádzalo zvyčajne na koaxiálnom kábli pre TV výstup. Tak sa na to pozrime:

 

Toto je jediná vec čo je tu zbytočná. Zase treba zobrať v úvahu vtedajšie predpisy, kde odrušenie bolo vyžadované naozaj dôkladné (len si spomeňte na typy Atari 400 a 800 kde to tienenie malo naozaj svoju "váhu", toto už dnes nevidíte. Aj napriek tomu by som sa tejto krabičky čo najskôr zbavil, jej umiestnenie je vyslovene nešikovné. Jednoducho to malo byť priamo vovnútri zdroja, ale takto to vyzerá že sa to tam urobilo dodatočne - asi to bola dodatočná daň vtedajším predpisom. A že sa to nedalo jednoducho rozobrať - asi by to každý majiteľ okamžite odstránil, takže kto to skúsi nech si nemyslí že to bude hračka ...

___________________________________________________________

Poznámka:

Všetkým popisovaným zdrojom chýba jedna vec - obyčajný vypínač - aby ste nemuseli zdroj vypínať neustálym vyťahovaním zo zásuvky. Tak isto by bolo dobré mať na zdroji LED-ku aby ste vedeli že je zdroj zapnutý. U zdrojov typu I, III a IV sa to dá napraviť vlastnoručnou úpravou - u typu II - na to zabudnite ...

Takéto úpravy sú už ale určitým spôsobom "luxusom", ani počítače od iných výrobcov tej doby sa nehonosia podobnými fičúrkami.

 

Pretože zdroje vo fórach sú stále prepieraná téma (a pritom je o nich písané (technicky) naozaj málo), tak si nájdem čas a popíšem ešte nejaké zdroje pre Atari, ktoré používajú pôvodný transformátor (ak chcete môžete použiť aj pôvodnú skrinku pri zdrojoch typu I, II a IV)) ale elektronika zdroja je už moderná - používa sa spínaný zdroj. Klasické lineárne výkonnejšie napájacie zdroje som už popísal, link na ne je na konci článku, čiže toto už nebudem riešiť. Čiže v tomto retro mini seriáli ešte pribudne pár riadkov bude na danú tému - len si teraz musím nájsť zase chvíľu času aby som to nakreslil a popísal a zase pribudne pár dielov (? 3).


Všetkým ktorí opravujú tieto staré zdroje želám hodne trpezlivosti a chuti pri oživovaní týchto zázrakov starej techniky.

____________________________________________________________

Pre tých, ktorých zaujíma ako sa dajú urobiť klasické lineárne napájacie zdroje a trebárs aj s väčším výkonom si o tom môžu prečítať v starších už dávno uverejnených článkoch (teda na mojich stránkach):

Power supply ATARI 01

Napajaci zdroj 02. ATARI power supply - circuits.
http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj-03-ATARI-power-supply.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-5V2A-Power-supply-5V2A.aspx

Power supply classic 5V_max.5A

Tu v týchto článkoch je uverejnená ochrana proti spätnému prúdu (je to iba 1 dióda). Dá sa aplikovať aj do zdrojov typu I a III, ktoré obsahujú stabilizátor 7805. Má to zmysel vtedy ak na vstupnom konektore počítača máme zavesený ďalší filtračný kondenzátor  cca 470÷1000uF. Ak je počítač vypnutý kondenzátor ostáva nabitý a ak vypneme zdroj tak na výstupe ostane 5V na tomto kondenzátore. Toto je problém pre stabilizátor, preto sa zaradí díoda v závernom smere a rozdiel sa zníži v každom okamžiku po vypnutí na max. 0.65V s čím už stabilizátor žiaden problém nemá.

_____________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: