ATARI 1050 - nové napájanie, new power supply.

By Administrator at mája 11, 2016 17:00
Filed Under: Atari

Dnes to bude jedna (teda skôr úprava 2 disketoviek) nová realizácia napájania disketovej jednotky Atari 1050.

 

Po úprave zdroja +5V a +12V stále napájame zariadenie pôvodným zdrojom 9V/AC/3A (toto je zásadné rozhodnutie pre to aký zvoliť ďalší postup prerábky).

Z uvedeného v predchádzajúcej vete jasne vyplýva že nahradený bude pôvodný 5V a 12V zdroj na motherboarde novými spínanými DC/DC meničmi. Tu použijem úplnú klasiku - spínané meniče rady 2576, ktoré bežia na slušných 52kHz, dnes to síce už nie je veľa ale zase to vďaka nižšej frekvencii prepáči aj sem tam nejaký drobný kiks pri návrhu zapojenia.


Aby sme vedeli čo nás čaká pri budúcej prerábke - tak si pozrieme pôvodný zdroj v jednotke Atari 1050, je jasné že sú tam veľké tepelné straty, pretože som to meral tak viem že je to okolo 10W (teda tie straty), čo je naozaj hodne a veľmi nepríjemne to prehrieva celú disketovú jednotku až sa to po cca 1 hodine dostane do stavu že jednotka odmietne pracovať - asi zareaguje tepelná ochrana, alebo je mechanika tak horúca že sa proste mechanicky posunie nastavenie hlavičky. Neviem ktorá časť je pravdivá, po tom som nepátral, stačí že ak sa to celé silne zohreje tak zariadenie prestane fungovať. Ak sa prehreje aj vlastná mechanika tak potom teda máme čas na kávu, alebo na poriadne pivo než to zase celé vychladne - zaujímavé, ale v podstate pre robotu neakceptovateľné.

 

Pôvodná schéma zdroja kde je násobič x2 pre zdroj 12V:


 

No a takto to vyzerá po novom,všetko ostáva iba vycvakneme

pôvodné stabilizátory a nahradíme ich spínanými zdrojmi

ktoré pripojíme do označených bodov A, B , C a následne D, E, F.


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Zapojenie som realizoval z domácich zásob - klasicky na univerzálku dosku. Nový zdroj 5V DC/DC meniča je realizovaný ako zásuvný modul, t.j. na dosku som dal konektor do ktorého sa zdroj zasunie. Pretože celá doštička 5V zdroja je prišróbovaná následne na chladič nehrozí samovoľné vytiahnutie tohoto zdroja s konektora. 12V DC/DC zdroj je naproti tomu realizovaný mierne odlišne, tam je konektor priamo na doske zdroja a z motherboardu sa iba zasunie do nej trojvodičový konektor (nie je tam miesto na rovnaké prevedenie ako u 5V zdroja). Cievky sú dosť veľké, sú na 3A, 1A cievky som nechcel použiť (občas by ten 1A nemusel stačiť a ak sa presýti cievka tak by to mohlo prísť ku kolapsu zdroja) a 2A cievky som v tom okamžiku nevedel zohnať (teraz ich už mám - v šuplíku ...). Konštrukcia takto urobeného meniča je natoľko stabilná že stačí ak je takýto menič iba prišróbovaný jedným šróbom na pôvodný Alu chladič (tých 5 nožičiek čipu 2576 je natoľko robustných že ostatné súčiastky aj s doštičkou na sebe to bez najmenších problémov udrží). Výstupné cievky 20uH nie sú za každú cenu potrebné, ale ak ich tam dáte tak významne znížia celkový výstupný šum meniča (čiže ak ich máte - tak ich tam dajte, ak nie - jednotka bude fungovať aj bez nich, vtedy potom odoberáte výstupné napätie priamo z kondenzátorov 2x 470uF). Aby cievka meniča držala na svojom mieste na doštičke plošného spoja tak je to poistené pár kvapkami epoxy. Do chladiča treba následne vyvŕtať 2 diery o priemere 3mm na uchytenie nových DC/DC meničov (ich umiestnenie vyplýva z veľkosti doštičky a ako urobíme napájacie prívody - fantázii sa medze nekladú, hlavne aby zostalo miesto pre pôvodné konektory na základnej doske, ktoré musíme zase naspäť zapojiť - ak by sme to blbo rozvrhli tak máme problém, takže dopredu 3x merať a až potom sa rozhodnúť ako ďalej). Zapojenie je klasika, len treba dodržať zapojenie a použiť potrebné vodiče dostatočne hrubé a treba použiť čo najkratšie cesty (aj k cievke). Potom to funguje na jednotku.


 

Vľavo 12V DC/DC menič, vpravo 5V DC/DC menič.

 

 

Na tomto obrázku je umiestnenie stabilizátoru LM7805, ktorý ideme vymeniť.

 

 

Vľavo tranzistor pre reguláciu motorčeku, v strede je LM7812, ktorý

tak isto vymeníme za 12 V DC/DC menič.

 

 

Už vybratý stabilizátor LM7805 a vložený 3 pinový konektor pre nový 5V DC/DC menič.

(Miesto má označenie Q7)

 

 

Tu je potom už nový 5V DC/DC menič na svojom mieste. Chladič čipu je priamo prichytený na pôvodnom Alu chladiči. Najprv sa proste do 3 pinového konektoru nasunie celá doštička 5V DC/DC meniča a následne je menič prichytený šróbom a matičkou. Nezabudnite použiť pod čipy teplovodivú pastu ! Už som to spomínal - ak je to celé prišróbované nehrozí rozpojenie meniča v konektore. Proste je to blbyvzdorné.

 

 

Vľavo čip 7812, ten ide von, vpravo výkonový tranzistor - zostáva. Tu pozor,

tranzistor má pod sebou sľudovú podložku a je izolovaný od chladiča !

 

 

Vycvaknutý čip 7812, (označenie Q8) ešte zostáva následne vyletovať pôvodné nožičky, aby sme uvoľnili miesto.

 

 

Napájkovaný nový 3 pinový napájací káblik pre 12V DC/DC menič, jeho dĺžka =cca 8cm. Potom musíme nasadiť na pôvodné miesto celý Alu chladič. Ako správne zapojiť podložku a izolačnú priechodku na výkonový tranzistor TIP110 môžete vidieť na nasledovnom obrázku:


Animovaný obrázok.

 

Na nevodivú podložku a izolačnú podložku nezabudnite pri spätnej montáži, inak sa možno začne z disketovej jednotky valiť dym ... ale zase bude to len na kratučký okamih ... Tongue out  radšej to ešte raz pripomeniem.

 

 

Obidva nové DC/DC meniče na svojich miestach.

 

 

Tu je vidieť ako je riešený prívod pre 12V DC/DC menič /vľavo).

Prívod má z prednej strany na sebe ešte kvapku epoxy.

 

 

Nový otvor pre uchytenie 12V DC/DC meniča.

 

 

Nový otvor pre uchytenie 5V DC/DC meniča.

 

Najzaujímavejšie - ako vždy sú potom namerané údaje, ktoré nám hodne povedia o tom, či je to podarená úprava - alebo nie ... Moje rozhodnutie bolo že chcem použiť pôvodný zdroj, takže sa nemení vstupný konektor a ani trafo, toto je ale rozhodnutie na každom, pretože je jasné že bez problémov je možné použiť pre obidva zdroje napríklad aj 24V zdroj.
Treba ešte počítať s tým, že napätie 9V/AC zdroja presahuje určite cez 10V (prešli sme z 220V na 230V, s tým vtedy nerátali) a tak aj o niečo ide spotreba a stráca sa ešte väčší tepelný výkon (hlavne pri neprerobenom napájaní).

Spomeniem ešte jednu drobnosť, Schottky dióda je zozadu umiestnená tak, že jej púzdro sa dotýka chladiča a teda pri použití vodivej pasty je tak isto veľmi dobre chladená a nehrozí jej prehriatie. Teraz som takto prerobil identicky 2 disketové jednotky Atari 1050 a rozdiel je naozaj viac ako zaujímavý.


Priložím nejaké tie obrázky aj z druhej prestavby:


 

Spodná biela čiarka je tepelne vodivá pasta na mieste kde je Schottky dióda.

 

 

Vývody pre napájanie 12V DC/DC meniča.

 

 

Výsledok, vľavo 12V DC/DC menič, vpravo klasicky na svojom mieste 5V DC/DC menič. Aby sa nedali prívody pre 12V DC/DC menič zameniť  je na konektore spredu kvapka epoxy, ktorá bráni opačnému nasadeniu konektoru, čo by malo za následok fatálny problém. Ak si všimnete tak na obidvoch stranách je stále dostatok miesta pre nasadenie potrebných konektorov, čiže nič ničomu nevadí a nezavadzia (v tejto konfigurácii).


Záver:

- existujú už aj lepšie a účinnejšie meniče, ale použil som to čo bolo doma priamo k dispozícii, čiže nevznikli mi žiadne ďalšie priame náklady. Chladič je iba mierne vlažný, disketovka bola zapnutá viac ako 4 hodiny, z toho som ju "smažil" sektorovým kopírákom v jednom ťahu asi 1 a 1/2 hodiny v jednom kuse (moja klasika - kopírujem jednu disketu samu na seba sekt. kopírákom a na konci to spustím či je posledná kópia rovná originálu, teplota chladiča nestúpala.

Rozdiel vo výslednej teplote zariadenia je neporovnateľný - predtým sa ani na odkrytom zariadení nedala po hodine udržať ruka na chladiči (a prichádzalo k výpadkom vďaka prehriatiu - asi už reagovala tepelná poistka v stabilizátoroch LM78xx), teraz to zostáva iba mierne vlažné aj keď je jednotka uzatvorená. Rozhodne už neprichádza k výpadkom vďaka tepelnému prehriatiu zariadenia. Proste ak sa nemusí v zariadení zbytočne vyžiariť navyše približne 10W tepla - tak toto sa dá zaručene rozpoznať a na znížení výslednej teploty zariadenia v prevádzke sa to odráža skutočne výrazne. A aj na životnosti celého zariadenia.

Takže kto si na to trúfa - upravujte, stojí to za to !

V ďalšej časti bude prehľadná tabuľka odberov disketovky Atari 1050 v pôvodnej verzii a po úprave.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:04 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: