64kB static RAM (SRAM) - Atari 600XL.

By Administrator at decembra 21, 2016 17:30
Filed Under: Atari

  ATARI 600XL 64KB SRAM


Dnes sa pozrieme na jednu peknú vec - ako prerobiť neupravované Atari 600XL ktoré má štandartne RAM=16kByte na veľkosť 64kByte (teda po prerábke budeme mať vlastne niečo ako Atari 800XL, sú tu síce drobné zmeny v hardvéri, ale funguje to rovnako na 100%) - ale s použitím SRAM, teda statickej pamäte.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Tak isto sa takto dá prerobiť už aj prerobené Atari 600XL na 64kB RAM, ktoré používalo čipy 2x 4464 DRAM (toto som už popísal v samostatnom  článku). Áno, dá sa prerobiť na už spomínané čipy 2x 4464 DRAM, síce sa ešte sem-tam dajú zohnať, ale takto sa to dá urobiť tiež a hlavne použité čipy sú dostupnejšie. (Sám mám doma tuším ešte pamäte 4x 4464 DRAM - pre strýčka "Príhodu" ...)

 

Máme v dnešnej dobe tú obrovskú výhodu, že sa dá poľahky zohnať statická RAM o veľkosti = 128kByte, konkrétne sa jedná o typ v 32 pinovom DIL púzdre s označením AS6C1008-55PCN. Síce budeme využívať len jednu polovicu tejto pamäte, ale výhody celého zapojenia prevyšujú ten fakt že polovica RAM bude tu v Atárku "natvrdo odstavená", teda mimo prevádzky. Ak použijete napríklad 32kByte SRAM moduly tak zase musíte mať v zapojení prídavnej dosky zase o jeden čip (2x 32kByte SRAM) a aj pekných pár prepojení navyše medzi týmito dvoma pamäťovými čipmi. Takže ideme cestou menšieho odporu ... Laughing

Poďme ako na to:

Atari 600XL má štandartne všetky čipy osadené v pätičkách, čo nám prácu pri prerábke skutočne mimoriadne uľahčí.
Uvediem príklad ako na takúto prerábku pri neprerobenej pôvodnej verzii s RAM 16kByte:
(Samozrejme sa dá takto prerobiť aj verzia, ktorá má už 64kByte DRAM.)

Čiže najprv sa zbavíme čipov na základnej doske, ktoré už nebudeme pri tejto prerábke viac potrebovať a ich cesta povedie do šuplíku zo zásobami na horšie chvíle:

- vyberieme z pätičky čip U5  = 74LS158
- vyberieme z pätičky čip U6  = 74LS158
- vyberieme z pätičky čip U11 = 4416
- vyberieme z pätičky čip U12 = 4416
- vyberieme z pätičky čip U18 = 74S32


Vyrobíme si napríklad na univerzálke (moja obľúbená technika na otestovanie a tak isto je to vhodné ak nevyrábame viacero kusov) malú doštičku kde pre naše 2 čipy osadíme precízne pätičky 32 pin a 14 pin, do ktorých potom prepojíme správne datové, adresné vodiče + napájanie a aj logiku pre správne čítanie a zápis pre SRAM kde k tomu potrebujeme 1/2 obvodu 74LS00. Ako vždy prepojenia najprv prepískame multimetrom a pokračujeme ďalej.
Čiže prepojíme riadiace signály - O2 (Phase 2 clock), R/W a aj prepojíme z čipu U16 (74LS51) pin 8 s pinom č.22 našej novej pamäte. Oproti zapojeniu ktoré bolo pôvodne uverejnené na atariage.com som pridal k napájaniu ešte navyše 2 blokovacie kondenzátory = M1. Blokujem týmito kondenzátormi napájanie SRAM a dtto sa to týka aj filtrácie napájania pre čip 74LS00. Skutočne nechápem prečo takéto zásadné drobnosti sa v nakreslených schémach opomínajú, pretože tie kondenzátory sú tam naozaj potrebné a ak to urobíte bez nich tak to celé môže robiť vo výsledku "psie kusy". Takže nešetrite a tie 2 kondenzátory tam určite dajte. Oproti pôvodnej schéme z atariage.com som tak isto popísal vývody tak, aby to bolo zrozumiteľnejšie, pretože v poslednej dobe sa v datasheetoch robí označenie "nejako modernejšie" a tak by mohlo prísť k omylom pri zapájaní. Nové značenie od výrobcu pamäte som v obrázku uviedol v zátvorkách, datové vodiče síce majú označenie DQ atď., ale tu nepredpokladám že by bol problém v zrozumiteľnosti. Na záver do našej doštičky osadíme čip SRAM a následne aj čip 74LS00.

 

Schéma použitia 64kB SRAM pre Atari 600XL:


Vo výsledku sme 5 čipov odobrali a 2 zase dali, spotreba nám vo výsledku celkom zaujímavo klesne - to je ale v poriadku a nikomu toto určite vadiť nebude. Mierne sa zlepší aj obrazový výstup, pretože nám tu už nebudú cvičiť RAS a CAS signály na DRAM pamätiach (obmedzia sa dynamické špičky odberu typické pre DRAM pamäte), no - čo viac si môžeme priať.

 

Jedná sa o zaujímavé riešenie, pritom súčiastkovo dobre dostupné.
____________________________________________________________
Poznámka:

Určené iba pre "vedátorov", tento odstavec nie je potrebné skúšať !:

Ešte sa vrátim k tomu že sa používa iba polovica dostupnej pamäte - a to horná, pretože A16=1 (pin 2 pamäte AS6C1008-55PCN je pripojený na +5V). Nie je problém v zapojení A16 uzemniť (A16=0), potom používame spodnú polovicu 128kByte, teda zase 64kByte. Samozrejme ak pin 2 uzemníme musíme zrušiť prepojenie na +5V ! Ak by sme to nepreviedli tak vyrobíme nádherný skrat. (Skrat nikdy ničomu nesvedčí, takže bacha.)

Takto by to vyzeralo ak by sme v zapojení

použili spodných 64kB SRAM.

____________________________________________________________

Takto sa to robilo predtým:

Odkaz na prerábku Atari 600XL z 16kB RAM na 64kB DRAM (použité namiesto 2x 4416 DRAM nové 2x 4464 DRAM) :

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-rozsirenie-RAM-na-64kB-Extended-RAM-64kB-for-ATARI-600XL.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:38 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: