ATARI 800XE - 2xOS in 1 Eprom.

By Administrator at januára 23, 2012 15:05
Filed Under: Atari


Je načase zase nejaká úprava na ATARI 800XE. Rozšírenie pamäte na 320KB ste už videli, teraz som si povedal že je čas urobiť také riešenie keď máme k dispozícii 2 operačné systémy, preto 2xOS in 1 Eprom ATARI 800XE.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Operačné systémy prepíname pomocou prepínača, spokojne aj za chodu, RESET to porieši. Pretože je dobré mať k dispozícii pôvodný originány operačný systém tak ho necháme a ako druhý operačný systém dám známy Q-MEG. Podľa mňa to na 99% prípadov práce s ATARI stačí, možno aj na tých 100%.

 

Tak najprv si ozrejmíme ako na 2xOS, pozorne si pozrite obrázok, je tu znázornená len časť v ktorej je umiestnený operačný systém (originál je tam pamäť typu 27128):



Pekne vidieť že stačí prerušiť spoj medzi pinmi 27 a 28, na pin 27 zavesiť odpor 3k3 - druhú stranu pripojiť na +5V a potom len prepíname trvale na pin 27 buď log.1, alebo log.0 a tým pádom aj prepíname medzi spodnými a hornými 16KB pamäte. Samozrejme namiesto pôvodnej pamäte o kapacite 16KB potrebujeme pamäť dvojnásobne väčšiu - 32KB. To je všetko.


Začneme netradične vyrezaním otvoru pre prepínač, bude umiestnený priamo nad SIO konektorom:



Potom to už hotové z druhej strany vyzerá takto, to uchytenie ešte popíšem.



Nasleduje "škaredá práca", pod pätičkou operačného systému musíme preškrabať spoj medzi pinmi 28 a 27 tak, aby medzi nimi nebol spoj. Nie je to až také zložité, použil som ostrý guľatý pilníček, bolo to prerušené hneď na prvé preškrabnutie. Miesto kde treba "preškrabnúť" spoj je na obrázku vyznačené červenou šipkou, na obrázku je už spoj oddelený, preto je tam vidieť na plošnom spoji svetlé miesto. Samosebou to potom otestujeme multimetrom, či pin 27 a pin 28 nemá naďalej medzi sebou skrat ! Najlepším riešením je urobiť túto prácu ešte pred osadením pätičky je na to vtedy dobre vidieť a je tam na to aj miesto (hmmmmmmmmmmmmm......... po funuse už každý vie čo sa malo robiť predtým ...).



Malý kúsok plošného spoja, 5-minútové Epoxy a máme pekné pevné miesto na prepínač 2xOS, káblik je na dosku plošného spoja prilepený kvapkami sekundového lepidla. Pozor aby ste si nezalepili prepínač ! Spodný voľný vodič ide na zem, teda priletuje sa na pin č.14 pätičky pre OS. Asi 3mm pod pinom č.14 je pocínovaný plošný spoj - ako stvorené pre pripojenie jednej strany prepínača.


Tu opatrne nájdeme voľné miesto pre odpor 3k3, jedna strana je pripájkovaná priamo (vľavo) na blokovací kondenzátor (to je +5V), druhá strana ide cez prevŕtaný plošný spoj na druhú stranu na pin č.27. Tu musíme nájsť na plošnom spoji medzeru kade nie je vedený žiaden spoj! a tam potom vyvŕtame jednu dierku Ø 1mm.



Tu je druhý vývod z odporu 3k3 pripájkovaný priamo na pin č.27. Prívod odporu prekleňuje dva vodiče na plošnom spoji - ale medzi vodičmi je na výšku malá medzera, takže nehrozí skrat, ale kvapka Epoxy to pre každý prípad poistí. Kto tomu neverí - podloží kúsok nevodivého materiálu.

Detail:



A celkový pohľad na spodnú stranu:



Na druhej strane priamo na vývod odporu 3k3 je pripájkovaný vodič z prepínača. To že je tam založená iná EPROM nie je dôležité, len som testoval čo som mal nachystané. Šipkou je označený vývod odporu kam sa priletuje prívod z prepínača. Zase upozornenie, pretože sa jedná o statickú prevádzku, prívody môžu byť dosť dlhé a umiestenie prepínača je teda zverené len vašej fantázii a možností dostupného miesta.



Všetko behalo, 2x OS fičal ako hodinky.


Hotovo!


No a nasleduje záverečné testovanie (klasické pracovné "zátišie"):



No, nehodlám dávať fotky po každom otestovanom KB, dnes ale robím výnimku, ešte jeden obrázok z tejto malej prestavby ATARI.



A záverom sa patrí ešte doložiť súbory na napálenie, urobil som ich pre EPROM 27256 (32KB):

- prvý súbor obsahuje   2xOS -  OS XE + QMEG 3.2

- druhý súbor obsahuje 2xOS -  OS XE + QMEG 4.04

Niekto má rád staršie veci, niekto novšie, tak si vyberte:

qm3_xe.zip (17,81 kb)

qm4_xe.zip (18,48 kb)


Mal som teraz takú dlhšiu odmlku od ATARI, ako som sa pozeral na webe, nie som sám, dúfam že sa polepším a zase uverejním nejaké drobnosti, dnes som sa nejako rozkecal, takže na dnes stačí.

_____________________________________________________________________

Už uverejnené články s touto tématikou (prepínanie operačných systémov, viac OS v jednom počítači):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vymena-ATARI-OS-1_2-Change-ATARI-OS-1_2.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vymena-ATARI-OS-2_2-Change-ATARI-OS-2_2.aspx

_____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:46 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: