Atari cartridge - 02. 2kB cartridge (1x 2716 Eprom.)

By Administrator at októbra 16, 2015 10:15
Filed Under: Atari

 

Najjednoduchšia a najmenšia zmysluplná cartridge pre Atari. V začiatkoch éry 8bitov boli Eprom pamäte dosť drahé a tak sa šetrilo - ako na programovom vybavení tak aj na veľkosti pamäte. Nakoniec - Atari 400 a Atari 600XL sú toho priamy dôkazom. Takáto veľkosť pamäte umožňovala uchovať jednoduchú hru, alebo ako sa v našich končinách objavili zavádzače pre Turbo 2000 tak prišlo k realizácii cartrigí s týmito zavádzačmi. Do roku 1987 v našich končinách štandartne boli Epromy Sdelano v CCCP a to boli 8708-ky o veľkosti 1kByte ale tie potrebovali 3 napájacie napätia -5V, +5V a +12V a to sa do Atárka fakt nehodilo ... Po roku 1989 sa už obajvili aj u nás vo väčšom množstve dostupné pamäte 2716 a teda sa začalo aj veselo experimentovať. A urobili sa zavádzače (loader) pre už spomínaný systém Turbo 2000 -tie ale používali na rozdiel od USA upravený cartridge, proste sa priplo napájanie iba po reštarte počítača a potom sa zase odpojil - aby nezaberal zbytočne trvale mmiesto v pamäti. Vzhľadom k tomu že pomocou RD5 a S5 sa vždy vyberá pamäťový priestor o veľkosti 8kB je v tomto priestore obsah Eprom pamäte zrkadlený 4x. Nie je to na závadu, dokonca niektorí programátori volajú cielene zrkadlený priestor, nuž je to na tom ktorom autorovi. Ale medzi nami - 2kB - tam naozaj nie je miesta nazbyt.

 

V tomto dieli sú uvedené celkom 3 možnosti ako sa dá zapojiť 2kB cartridge:

A - štandartné zapojenie cartridge, tak ako sa predával v USA
B - verzia, ktorá pripojí cartridge iba počas stlačenia tlačítka
   (netreba cartidge pri nepoužívaní vyberať zo šachty, tu už je to vec lokálna, asi to pochádza Česka)
C - verzia, ktorá umožňuje používať režim A, alebo B


Obsadený je blok 8KB pamäti v adresnom priestore $ A000- $ BFFF.

_____________________________________________________


Klasický cartridge o veľkosti 2kB verzia A:


 

____________________________________________________________


Upravený cartridge, ktorý má napájanie iba

pri stlačenom tlačítku, verzia B:

(Vhodný pre spomínaný zavádač TURBO 2000)

 

 

Čo sa týka hardvéru - zmeny sú minimálne, akurát je potrebné iné programové vybavenie. Ja by som tento cartridge nazval "tieňovým", pretože je pripojený naozaj len po dobu stlačenia tlačítka.

Programové vybavenie je urobené tak, že pri stlačení tlačítka a reštarte počítača sa spustí obsah cartridge - jeho obsah sa prenesie do pamäte mimo cartridge, zobrazí sa menu. Pustením tlačítka sa obnoví RAM na pôvodnú veľkosť a zvolením pustenia súboru sa spustí software. Jednoduché a veľmi účinné.  Toto sa ale v originálnych cartridgiach nejako neobjavovalo. Bohvie prečo, buď boli leniví alebo až tu v našich končinách došlo na zlaté ručičky.

___________________________________________________________


Verzia  C - upravený cartridge, ktorý má napájanie buď

iba pri stlačenom tlačítku, alebo prepínačom zmeníme

nastavenie tak, že sa správa ako klasický cartridge:


 

Zase zmena je veľmi jednoduchá, stačí premostiť tlačítko spínačom, ak je zopnutý je to klasický cartridge, ak ho rozopneme je to tieňový cartridge.

Ja osobne preferujem túto verziu pretože je najuniverzálnejšia. V dnešnej dobe asi 2kB cartridge nikoho neohúri, ale kto si len chce ušetriť prácu s nahrávaním loadera TURBO 2000 tak tomu poslúži výborne.

___________________________________________________________


Teraz nasledujú obsahy pre 2kb cartridge:

(Obsahov som mal podstatne viac, ale ako mi odišiel notebook pred pár týždňami tak mi odišli aj obsahy cartridgí ... takže zálohujte, zálohujte aby sme neboli za blbca ako sa tro podarilo mne. Všetko ostané mám 3x odzálohované a cartridge tam neboli, no, obohatil som slovník nespisovných výrazov.)

Poznámka: Všetky 3 obsahy sú určené pre B verziu cartidge (alebo aj pre verziu C).


                     Stručný popis obsahov EPROM pamätí:
                                                                     
agico.002     - UNILOADER, UNICOPY
(pre Turbo 2000)

musikloa.002 - hudobny LOADER (pre Turbo 2000)

qros.002      - tlmacska 9600-ka OS


AGICO.002 (2,00 kb)

MUSIKLOA.002 (2,00 kb)

QROS.002 (2,00 kb)

____________

Je síce možné postaviť trebárs 8kB cartridge zo 4ks pamätí 2716, ale v dnešnej dobe tie 2716-ky majú väčšiu cenu samostatne, takže toto tu  nebudem riešiť a budem sa venovať cartridge urobených len z pamätí príslušnej veľkostí.

_____________________________________________________

08.11.2015

Pretože sa mi podarilo pred pár dňami nájsť obsahy cartridgí, tak tu je 50 súborov pre verziu 2kB cartridge, jedná sa o hry:


2kB_Cartridge.zip (77,16 kb)

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:23 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: