Oprava Atari 1050. Repair Atari 1050. Vyskakujúca disketa. Ejective floppy.

By Administrator at februára 03, 2017 17:40
Filed Under: Atari

Rozoberal som prednedávnom disketovú jednotku Atari 1050 ktorá mala celkom zaujímavý problém s ktorým som sa ja doteraz nestretol - a to že disketa počas "jazdy" sama od seba vyskakovala. Sedíte si, nahrávate program a Vaša disketa zrazu proste na Vás zaútočí. Jav nečakaný a aj naprosto nepravidelný (nesúvisí to s chrípkovou epidémiou, dúfam ...  Tongue out).


No, síce je to celkom pekné, pre používanie ale naprosto nepoužiteľné (zase kde inde Vám skáče disketa pomaly priamo do náručia), ale ja by som tú disketovku chcel vidieť plne funkčnú a nie takú, kde treba držať počas prevádzky páčku trvale v ruke - teda tu máme opravu č.1.
No a keď už to máme otvorené bolo by dobré prečistiť celý mechanizmus vyklápania páčky - to bude oprava č.2.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Ak sa Vám niečo podobné stalo je tu postup ako podobnému vystreľovaniu diskety počas jazdy zabrániť - pre Vás stačí len prvá časť článku, výhodou je že nemusíte rozoberať mechaniku a nie je ju treba vyberať pretože oprava je pri dodržaní zásad vcelku jednoduchá.

Odporúčam aby sa v tom vŕtal len ten čo vie čo robí a nepríde potom k tomu že nebude fungovať už vôbec nič.

Urobil som z toho celého také foto-story, pretože je to názornejšie. Nebudem tu teraz podrobne step by step popisovať že disketovú jednotku otočíme nohami nahor, potom odšróbujeme 6 šróbov a následne blablabla, sorry - nie je to tu postup určený pre blbcov ako sa celkom často na webe vidí a podstata unikne, nejaká tá základná inteligencia sa predpokladá (právom) a teda dovolím si túto časť poriadne skrátiť.

(V obrázkovej časti nebudem taký stručný.)
___________________________________________________________

Oprava č.1 - vyskakovanie diskety počas "jazdy":

Dôležité - nezabudnite najprv do mechaniky založiť nejakú starú nepoužívanú 5.25" disketu, pretože inak by po zatvorení dvierok prišla protiľahlá prítlačná časť k priamemu kontaktu s hlavou - čo je jav skutočne nežiadúci.

Založil som teda tú disketu a otváral som a zatváral som disketu v šachte aby som prišiel na to čo to teda vlastne stvára. A za chvíľku bolo jasno. (Pri zakrytovanej mechanike v plaste to nemáte šancu vidieť.) 

 

Otočná vačka sa totiž zachytávala do boku "hadej hlavy" (posuvná pacička má taký tvar ako hadia hlava) a zdvíhala smerom nahor túto pacičku asi o 1 - 1.5mm. Tým sa ale nefixuje pracovná poloha zamkýnacieho mechanizmu čo drží v pracovnej polohe disketu. Jednoducho to tam držalo na dobré slovo a stačí najmenší dotyk alebo otras a nasleduje akcia - disketa neomylne začne putovať Vaším smerom ... tento stav sa dá pomenovať ako pomstychtivá mechanika. Tongue out
Pekné, ale toto nebolo žiadúce, pacička nemá putovať nahor - ale má sa vychýliť smerom ku kraju mechaniky. Takto nebol pracovný stav fixovaný tak ako treba - len náhodou to držalo a pritom to bolo vysoko nestabilné a teda vyhadzovalo to disketu aj za jazdy programu. Na žiadnej inej mechanike som sa s niečím podobným doteraz nestretol.

Aby to správne fungovalo bolo treba urobiť nasledovné - na posuvnej časti (pružina č.1) bolo treba vychýliť asi o 15° doľava posuvnú pacičku.

 


Nakreslil som to priamo do obrázku:
 
- žltá čiara - pôvodný stav
- červená čiara - stav po úprave

Vďaka tomu že som tú časť vyhol tak už k uvedenému efektu neprichádza a mechanika funguje na jednotku. Len pozor aby ste neohli aj iné časti, pretože by potom nemusel fungovať správne celý posuvný mechanizmus zachytenia diskety a jej následného uvoľnenia. Celý tento mechanizmus fixuje založenú disketu a ak niečo iné zbytočne skrútite tak to bude vystreľovať nanovo ! (Zase budete prví kto sa to na mieste dozvie.) Radšej opatrne a po troške, celkom dobrá vec je než sa do toho pustíte aby ste si zatváraním a otváraním dvierok najprv ozrejmili funkčnosť celého prvku. Potom by Vás už nemalo nič prekvapiť pri nastavovaní správnej funkcie. Meníte nastavenie horizontálnym pootočením, vertikálne s tým nesmiete pohnúť, pretože by sa narušila funkčnosť fixácie založenej diskety.


Čistý obrázok bez zakreslenia novej fixácie, tu len pripomeniem že mikrospínač je tu na to aby jednotka Atari 1050 vedela že bola nanovo založená disketa a teda disketovka si vždy nanovo prečíta hustotu a následne vie s akou disketou pracuje -  to je to čo tak chýbalo pri uvedení Atari XF551 do predaja (a pokiaľ si sami neurobíte úpravu na OS Stefana Dorndorfa spolu zo zabudovaním mikrospínača tak ju to trápi dodnes).


A ešte jeden pohľad, ako som spomínal výhodou je to, že netreba fyzicky vybrať mechaniku (netreba odpájať kabeláž) a teda nie je to až také zložité sa k tejto časti dostať. Prístup k tejto časti mechaniky je viac ako dobrý.


Na tomto obrázku je vidieť ako plastová vačka ide pekne po boku fixačného posuvného mechanizmu - teda že sa nikde nezadrhne. Bez toho pootočenia sa výčnelok dostával priamo pod tú "hadiu hlavu". Teraz kĺže pekne po jej okraji. Takto nie je narušená funkcia fixácie založenia diskety - a to bolo mojím cieľom. Podarilo sa.


P.S.:
Ešte prikladám kratučké video. Na videu je pekne vidieť že ak by posuvný mechanizmus zostal na pôvodnej pozícii tak sa bude otočná časť dvierkového mechanizmu (plastová vačka na otočnej hriadeľke) zachytávať pod touto páčkou (skĺzne to pod "hadiu hlavu") a teda celé by to potom zostalo maximálne nestabilné a vďaka tomu potom vyskakuje disketa ako divá priamo za jazdy.

FD525Atari.mp4 (2,57 mb)

____________________________________________________________
Oprava č.2 - vyčistenie mechanizmu vyklápania páčky:

Keďže robota sa má robiť poriadne tak by bolo dobré vyčistiť kompletne všetky miesta, nech je to čisté a aby to ešte pár rokov slúžilo bez najmenších problémov. Tu už ale mechanika pri tejto práci musí ísť "von". Pozrime si mechaniku a zapamätajme si ako je čo založené a ktorá časť čo nadvihuje a posúva.

Tu už si musíme kompletne vybrať celú 5.25" mechaniku odpojiť ju a na stole následne "vydlábneme" plastovú krytku páčky pre zatvorenie diskety v mechanike.

Po odstránení plastu vidíme že páčka je vlastne kovový valček zo závitom priamo v hriadeľke a musíme ho odšróbovať. Tu treba plochý šróbovák.

 

Kovová páčka je už odstránená.

Snažil som vybrať celý plastový diel v ktorom je uložená hriadeľka s vačkou, tá je istená Segerovou podložkou, ktorú je treba uvoľniť. Zase je na toto dobré použiť malý plochý šróbovák.

 

"Segerka" na hriadeľke je už uvoľnená.

 

"Segerka" je už zo svojho miesta odstránená.

Poďme ďalej, musíme ešte odpojiť dve pružiny - toto je teda pružina číslo 1.


A toto je pružina číslo 2, ktorú tak isto treba vybrať.

(Tá zabezpečuje zdvíhanie hlavičky od diskety.)

 

Mechanika už bez pružiny č.1.

Tu sú preč už obidve pružiny č.1 a č.2.

Disketa je založená !

 

Následne bude potrebné v plastovom trojuholníku uvoľniť a odšróbovať dva šróby, ten vľavo má aj podložku. Takto sa totiž najlešie vyberie celá táto časť a nemusíte zbytočne rozoberať ďalšie časti. Aby nám  to celé konečne "vypadlo" treba ešte uvoľniť a odšróbovať 4 šróby po obvode horného plechu mechaniky.

Ideme na tie spomínané 4 šróby, tu je náš "number oné" teda

no.1 - ten celkom vpravo dole na obrázku.

Druhý šrób - no.2. Šróby majú krížové hlavy takže pri použití správneho

šróbováku s nimi robí naozaj príjemne.

 

Šrób č.3 - no.3 drží na svojom mieste Write protect snímač a na rozdiel od ostatných je preto aj podstatne dlhší, toto si nemôžete pomýliť ani pri opätovnom skladaní.

4-ka šrób - no.4 (v strede obrázku) zároveň drží aj kabeláž pri motorčeku, býva celkom slušne "utopený" pod touto kabelážou - opatrne, aby sme si "neškripli" kábliky ...

Pohľad na hriadeľku s plastovou vačkou ktorú chcem vybrať ako jeden

diel s plastovým trojuholníkom na ktorom je uchytená.

 

Vďaka všetkým odmontovaným šróbom je už konečne možné vybrať celý inkriminovaný diel von. V mechanike mám založenú starú disketu aby hlava a vrchný prítlačný diel na sebe natvrdo "nepristáli". Keď sa s tým už babrem tak som namazal aj vodiace tyčky jemnou silikónovou vazelínou nech hlavička behá ako nová. Tá vazelína musí byť takého typu čo nevysychá, inak by sme si jej použitím vyrobili po čase nový problém - ak by nám zaschla ...

 

Vybratý diel ktorý chcem vykúpať v technickom liehu.

 

Vlastná kúpeľ v technickom liehu.

 

No a po vysušení som to zase poskladal - ale v opačnom poradí. Pozor pri zapájaní kabeláže, už som zažil "majstra" ktorý zapojil prívody k hlave naopak (aj to sa dá ? - dá ... experti sú všade) a výsledkom bol odídený tranzistor ktorý robí zápis ... Mechanika je v poriadku, celá jednotka zase funguje, disketa mi už neskáče od radosti do rúk ale mechanika pekne krásne číta a zapisuje. A tento stav som chcel dosiahnuť.


O.K.
, hotovo, zapnite si mašinu a užívajte si fungujúci počítač a jeho disketovú jednotku. Pohoda.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:00 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: