Atari XF551 - circuit version ála Igi.

By Administrator at februára 20, 2020 14:52
Filed Under: Atari

 

Minulý rok som nakreslil upravenú schému ála Igi pre disketovú jednotku Atari XF551 a ako to už býva našiel som si čas uverejniť to až teraz. Takže ak niekto má chuť stavať tak môžem odporučiť. Už priamo v schéme je možnosť prepínať medzi dvomi operačnými systémami, je tu možnosť voliť aj zdroj ktorý dodáva potrebných 8.333MHz. Proste je to určené pre tých ktorí tomu rozumejú a vedia si potrebné veci nastaviť tak aby im to vyhovovalo.


Tak isto je to kompletne pripravené na použitie operačného systému Hyper-XF od Stefana Dorndorfa, tento OS je tak dobrý že sa rozhodne oplatí ho mať k dispozícii. Podmienkou pre jeho plné využitie je zabudovanie nového mikrospínača do mechaniky disketovej jednotky, potom jednotka vždy správne rozpozná hustotu založenej diskety. Označenie vývodov pre vlastné pripojenie mikrospínača - ide sa z pinu č.35 uprocesoru voči zemi. Na ochranu výstupu je v sérii zapojený odpor 100Ω (jeho použitie nie je nutnosťou, dá sa vynechať).

Čo sa týka 2x OS, bez skratovania JU3 je atomaticky k dispozícii operačný systém v horných 4kB Eprom, čiže dá sa toto zapojenie používať aj bez toho aby sme mali v Eprom 2 operačné systémy.

Ďalšia vec ktorá je k dispozícii - je možné použiť pôvodný x-talový oscilátor 8.333MHz alebo druhý ktorý používa x-tal 16.666MHz s následnou deličkou aby sme dostali zase nám potrebných 8.333MHz. Len pripomínam, tu treba používať buď prvý, alebo druhý oscilátor, rozhodne nie obidva naraz ! 

Pomocou jumperu JU2 je možné voči zemi pripojiť kondenzátor 27pF voči zemi, štandartne by mal byť tento jumper skratovaný, zmena je prevedená aj v schéme. Niekedy ak nechce procesor spoľahlivo bežať je dobré zaradiť k pinu č.3 dodatočnú kapacitu 18pF. Pomocou S3 (8040) a S4 (8050) volíme použitý typ procesoru, vždy je funkčne zapojená len jedna z týchto prepojok !

Zásadná zmena nastáva v napájacom zdroji - používa sa tu zdroj 24V/DC a z neho potom dostávame +5V a +12V pomocou DC/DC meničov. Tu je možnosť používať aj staršie notebookové zdroje ktoré dávajú výstupné napätie medzi 19÷20V/DC, bude to tak isto dobre fungovať, zdroj musí byť schopný dodať minimálne prúd 1.5A, v ceste je zaradená ochranná dióda proti prepólovaniu, ak je použitý konektor nezameniteľný tak je možné diódu prepojiť /skratovať/. Ak pripájane 3.5" FD mechaniku - tak tu potom vystačí na napájanie použiť zdroj +5V.

Zase vec s ktoru by si mali zdatní jedinci bez problémov poradiť.

Niektoré odpory som tu združil do odporových sietí, pretože to hodne šetrí miesto.

Ostatné myslím si už bolo viackrát popísané, takže nebudem zabiehať do podrobností a opakovať sa.

 

Poďme na schému:

xf551version_Igi_03.GIF (55,99 kb)

___________________________________________________

19.07.2022

Prevedené drobné úpravy v schéme - malo by to byť prehľadnejšie.

Doplnkové info:

JU2 je už skratovaný.

Resetovacia kapacita je 1uF/50V.

Čo sa týka zdrojovej časti, na vstupe DC/DC meničov sú použité kapacity 470uF/35V a vo výstupnej časti zase kapacity 47uF/35V - na výstupe boli doteraz kapacity 47uF iba na 16V, lepšie je ak sú použité kapacity na vyššie napätie - v schéme je to tak isto opravené.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

10. 12. 2022 12:58:21 #

trackback

02_2020 Blog, Notes.

02_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: