USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

By Administrator at marca 20, 2022 10:10
Filed Under: SBC8085-NCB85

USBprog s ešte prvou verziou prepínača programovacích napätí.

(Bude popísané neskôr.)

 

Dnes to bude o domácej stavbe shieldu Eprom 2732 pre USBprog, tento shield je potrebný iba pre prácu s Eprom typu 2732 - konkrétne sú tu teraz uverejnené 3 varianty zapojenia ktoré dokážu na USBprog pripojiť spomenutý typ Eprom a teda je možnosť s nimi plne pracovať.


Spomínal som že je to podľa mňa veľmi jednoduchá robota, zo spodnej ZIF pätičky smerom do hornej ZIF pätičky sa iba prekrížia piny 20 a 21, to je všetko, ostatné vývody sú zapojené 1:1. Ešte som dodatočne pridal kondenzátor M1 ktorý je pripojený na pin 12 (Gnd) a na pin 24 (+5V), je určený na filtráciu napájania. Vzájomné posunutie ZIF pätičiek oproti sebe činí pritom len jednu dierku smerom doprava na novej univerzálke doštičke. Zo zapojenia vyplýva že sa jedná o jednoúčelové riešenie pre použitie s USBprog.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


K tomuto zapojeniu sa ešte v článku časom určite vrátim ...

 

Zapojenie jednoúčelovky sa dá urobiť mimo iného aj pomocou dvoch precíznych pätičiek kde sa prekrížia uvedené piny (môže to byť potom naozaj hodne malé - a teda skladné), uvedené 2 fotografie takéhoto riešenia mi poslal samotný autor USBprog-u:

 

autor foto: Štefan Kičina

 

autor foto: Štefan Kičina

 

Toto zapojenie je najjednoduchšie, na druhú stranu do precíznej pätičky sa Eprom vkladá predsa len o niečo horšie ako keď je k dispozícii ZIF pätička. A mimo iného - autor má zjavne pevnú ruku ... teda aj toto je šikovné riešenie.

 

Ďalšia verzia - umožňuje nasadiť Eprom 2732 a po prepnutí je možné do nej priamo dať aj iné čipy, pretože je tu tiež k dispozícii aj zapojenie vývodov 1:1 v pätičke:

 

Rozhodol som sa tu ísť na to svojou cestou - použil som ďalšiu ZIF pätičku - predsa len sa Eprom-ky lepšie umiestňujú do pätičky s nulovou prítlačnou silou. Vďaka štvorcovému prierezu takéhoto "predlžováku" to potom v pôvodnej pätičke perfektne sedí bez najmenšej vôle. A vďaka tomu sa tak isto veľmi dobre menia samotné napaľované Epromy.

 

 

Použil som vyššie posadenie hornej pätice, pretože som chcel aby boli pätičky pekne nad sebou, nie vedľa seba - i keď by to bolo v inej úrovni. Síce to takto má po postavení väčšiu výslednú stavebnú výšku, ale to mi pri práci nevadí, bolo to hlavne dané tým že som chcel aby bol dobrý prístup k páčke spodnej ZIF pätičky programátoru, takto to funguje a dobrý prístup k spodnej páčke je zachovaný. Toto riešenie mierne zakrýva červenú LED na pravej strane spodnej ZIF pätičky.

 

USBprog shield 2732, verzia 1.1 - ála Igi

 

Dnes si hovorím že to mohlo byť posadené o kus nižšie a bolo by to stále v pohode - ale po bitke je každý generál. Vtedy by som ale musel urobiť miesto pre páčku spodnej ZIF pätičky - aby sa to vzájomne nebilo pri zmenšenej výške.

 

USBprog shield 2732, verzia 1.1 - ála Igi

 

Celý tento prípravok je postavený na malej univerzálnej doštičke, všetky piny sú prepojené 1:1, teda - mimo pinov 20 a 21 ktoré ako som už spomínal sú po ceste na druhú pätičku prekrížené, viď obrázok verzie 1.0. Tu by som už mohol skončiť, ale ako som už spomenul - rozhodol som sa zapojenie si mierne "skomplikovať" tak aby sa dala pätička používať aj ako pôvodná, len to chcelo trošku roboty navyše. Jediná vec - vyžaduje si to použiť navyše ešte dvojitý prepínač (žiaden tak malý čo by vyhovoval mojim potrebám som doma nenašiel), alebo to treba riešiť prepínaním pomocou dvojice jumperov - čo je moje konečné riešenie. Takže som upravoval zapojenie až som skončil na zapojení verzie 1.1.

 

 

Asi až časom sa ukáže či malo zmysel si to takto upraviť, teraz už nad tým nerozmýšľam - ak sa to využije tak to už mám dopredu pripravené. Ak nie, nič sa nedeje, zase až tak zložité na prácu to nebolo - a ani na súčiastky. Dtto je tu pridaný kondenzátor M1 ktorý je pripojený na pin 12 (Gnd) a na pin 24 (+5V), síce nie je vyžadovaný, ale ak ho máte, dajte si ho tam, ak ho osadíte určite s tým nič nepokazíte.

P.S.:

Aj tak celkom vážne rozmýšľam že si jednoúčelovku verzie 1.0 predsa len postavím - a bude to o poznanie menšie riešenie /hlavný dôvod pre ktorý by sa mi to oplatilo postaviť/.

 

Výsledok verzie 1.1 vidíte na obrázku .

 

Ešte som na shield dorobil označenie, je to tu vyfotené z opačného pohľadu.

Jumpre v polohe napravo = nastavenie pre USBprog a Eprom 2732,

poloha ak sú jumpre naľavo, vývody sú = 1:1

(To označenie - je dobré nech viem aj po čase čo som to tu stváral ... Laughing)

 

Je načase skúsiť napáliť Eprom typu 2732A (konkrétne z pomocnej tabuľky je vybratý typ ST M2732AF1, použitá vlstná šikovná tabuľka na výber správneho programovacieho napätia bude uverejnená v ďaľšom pokračovaní a to v 3. časti) - t.j. potrebujem nastaviť 21V programovacie napätie a cez otvorenie súboru natiahnem potrebný (jedná sa o binárny) súbor, program ešte upozorní na potrebu použiť v tejto časti popisovanú redukciu (video ktoré ukazuje napaľovanie tejto Eprom sa už nachádza v predchádzajúcom článku):


 

Po úspešnom natiahnutí súboru zostáva iba spustiť možnosť "Zapíš".

 

 

Ako vidieť postupne beží na obrazovke bargraf /červená farba/ ktorý informuje o tom

v ktorej časti programovania Eprom sa práve nachádza.

 

 

Po ukončení programovania ešte spustím verifikáciu ("Over").

 

Dodatok:

Pár dní po stavbe som si uvedomil že na podobnom princípe budovala už roky svoje dodatkové doštičky aj firma Elnec (a neviem o nikom komu by ich použité riešenie s väčšou stavebnou výškou vadilo), takže som určite nevymyslel žiadnu Ameriku, len to tak nejako logicky vyplynulo z podstaty veci. Určite by som to inak riešil (bola by menšia stavebná výška) ak by som to robil návrhom priamo na plošný spoj, ale pre jeden potrebný kus iba pre seba to nepovažujem za potrebné, aj takto to dobre poslúži (a slúži). A pritom stále je dobre vidieť na všetky LED-ky /s uvedením obmedzenia/ ktoré sa nachádzajú na základnej doske.

_____________________________________________________________


Predsa len mi to nakoniec nedalo a postavil som si aj hodne malú dosku verzie 1.0, je rozmerni o poznanie menšia ako je to v prípade doštičky verzie 1.1 (a to aj čo sa týka stavebnej výšky), posun hornej ZIF pätičky oproti spodnej ZIF pätičke je tu o dve pozície na univerzálke smerom vpravo. Je to samozrejme jednoúčelovka - iba pre prácu s Eprom 2732. Všetky pozície vedľa seba boli samozrejme pred nasadením prepískané multimetrom voči možnému skratu a potom je to už po otestovaní pripravené na vlastnú prevádzku.

Daňou za jednoduchosť takéhoto riešenia je že prídavná doštička pri tak nízkom posadení čiastočne prekrýva červenú LED ktorá sa nachádza napravo od ZIF pätice na doske USBprog-u /viď úvodný obrázok/. To ale nie je nejaký zásadný problém, LED je zboku stále vidieť a pri správnej práci celého zariadenia nás to nijako neobmedzuje.

 

"Medzikus" pre Eprom 2732 verzie.1.0 môže vyzerať trebárs takto:

 

USBprog shield 2732, verzia 1.0 - ála Igi, doštička je hodne skladná a rozmerovo

nenáročná. Je tu osadená filtračna kapacita M1 - priamo na doštičke.


USBprog shield 2732, verzia 1.0 - ála Igi,  horná doštička vďaka posunu

smerom doprava neprekáža spodnej páčke.


Ešte pripomeniem - vývody sú zapojené 1:1 /viď prvá schéma/, teda až mimo pinov 20 a 21 ktoré sú vzájomne na hornej ZIF voči sebe prehodené, čiže dá sá povedať práca = brnkačka. Je to malé, t.j. nezaberá veľa miesta, skladné - a hlavne to robí čo sa od toho očakáva. Už aj otestované v prevádzke, dnes som cez tento prípravok napálil 4x Eprom 2732 - 1x Fujitsu MBM2732 /25V Vpp/ a 3x ST M2732A /21V Vpp/, bez najmenších problémov.

P.S.:

Pre prvú postavenú verziu /1.1/ už mám odberateľa, takže nič nevyšlo nazmar ...

________________

 

13.06.2023

Programovanie Eprom pamätí zbieha naprosto bez najmenších problémov, už som za ten čas napálil všetky dostupné typy (a to z každého pár kusov), t.j. čo majú Vpp = 12.5V, 21V a aj 25V, všetky išli naprogramovať na prvý pokus - samozrejme mimo iného je to aj záležitosť použitia kvalitných Eprom pamätí - russké Eprom do môjho portfólia určite nezaradím a ani nehodlám používať /i keď russáci ak sa nemýlim ekvivalent 2732 ani nevyrábali - našťastie .../.

 

Na obrázku práve zbieha napaľovanie Eprom M2732AF1, výrobca ST.

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

20. 3. 2022 10:15:16 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: