Atari XF551 - new DC/DC power supply.

By Administrator at júna 29, 2015 17:28
Filed Under: Atari

Ako prvú vec som prerobil ďalšiu základnú dosku z Atari XF551 - vymenil som pôvodné stabilizátory 5V (7805) a 12V (7812) za priame náhrady spínanými zdrojmi na ich miesto. Spotreba menej ako polovičná - pritom stále používam pôvodný napájací zdroj (vďaka zmenám v napájacej sieti tak na na výstupe originálneho zdroja nie je 9V/AC ale tak cca  11.3V/AC čo je už celkom slušný rozdiel, ktorý zase len zbytočne zahrieva celú jednotku) a tak som pri tejto prerábke samozrejme odstránil pôvodný rozmerný chladič a je teraz podstatne lepší prístup k jednotlivým pinom konkrétnych čipov na základnej doske - ak potrebujem robiť nejaké merania - a to potrebujem. Niečo mám totiž rozrobené a ak projekt vyjde samozrejme uverejním bližšie podrobnosti.

 

Takto teraz vyzerá upravená zdrojová časť Atari XF551, dva navyše  pridané kondenzátory spolu s ich potrebnými hodnotami kapacít a napätia sú v schéme označené hviezdičkami (modrá a zelená farba):

 

 

 

Použité DC/DC meniče sú na 5V/1A a na 12V/1A, čo bohate postačuje.
5V zdroj dokáže dodať krátkodobo prúd cez 2A (nevyužité), 12V zdroj do 2A (to sa hodí pri rozbehu motora pohonu 5.25" diskety. Zapojenie 5V DC/DC meniča spočíva iba v priamej náhrade obvodu 7805. DC/DC menič je od firmy TRACO a má označenie TSR-1-2450. 12V DC/DC menič - jeho inštalácia spočíva tak isto iba v priamej náhrade obvodu 7812. Dnes som išiel cestou prečítania datasheetu a tam hovoria že by bolo najlepšie pridať na vstup meniča kapacitu 22uF a na jeho výstupe zase kapacitu 100uF (myslím 12V DC/DC menič).

 

Poznámka:


(Ak si dobre pozriete schému už je tam na doske na výstupe kondenzátor 47uF, takže tá kapacita 100uF by tam ani nemusela byť, ak ju tam ale dám nič nepokašlete, ak ho nepoužijete, tiež sa nič nestane, len bude na výstupe väčšie zvlnenie napájacieho napätia - ale stále v medziach normy.)

 

"Vycvakaný" pôvodný obvod 7805, ešte nie sú odstránené pôvodné prívody.

 

 

Pohľad na obvod 7812 - ešte na svojom pôvodnom mieste.

 

 

Tu je už obvod 7812 vypájkovaný, vpravo hore spoza kondenzátora

"vykúka" časť nového DC/DC meniča na 5V (čierny kváder).

 

 

Urobil som si malú pomocnú doštičku, umiestnil som na ňu DC/DC menič, aj obidva spomínané kondenzátory, celé je to pripájkované namiesto obvodu 7812. 12V DC/DC menič je od firmy AMTEC a má označenie AMSR1-7812-NZ. Celé je to urobené tak, aby sa to vošlo na pôvodné miesto namiesto čipu 7812, nič nepresahuje a nič ani nezavadzia. Pri kolmom osadení kondenzátorov by mohla byť pomocná doštička o poznanie menšia - ale teraz nie som si istý či by to už nezavadzalo vlastnej mechanike disketovej jednotky ... Ak to urobíte tak ako je to na fotografii -  tak sa to tam určite zmestí.

 

DC/DC menič na 12V:

 

 

Foto ako to vyzerá po výmene, naproti šróbováku je vidieť DC/DC menič na 5V.

 

 

Už kompletne osadené a testované - v pohode to funguje a utiahne to obidve vetvy, 5V aj 12V. Spotreba vo výsledku je menej ako polovičná, takže disketová jednotka sa okamžite odvďačí spoľahlivejšou prevádzkou - už ju totiž nemá ako zbytočne zohrievať odpadné teplo s pôvodných stabilizátorov. Vlastne toto je cieľ celého snaženia. 


(Na tejto fotke chýba ešte ďalej v texte pod obrázkom spomínaný chladič

na usmerňovači ... usmerňovač sa nachádza vpravo tesne nad veľkými

modrými kondenzátormi.)

 

 

Na Graetzov usmerňovač som tiež pridal malý chladič. Celý usmerňovač som potom posunul o cca 15mm vyššie - aby sa mi tam dal rozumne ten malý chladič osadiť (smerom nadol chladič presahuje rozmer Graetzovo usmerňovača a tak teda by sa to tam "nevliezlo" na pôvodné miesto), jedná sa naozaj len o drobnú úpravu (ešte niekedy dám foto, teraz ma to nenapadlo vyfotiť ... Sealed).

_______________________________________________________________________________

Ak chcete vidieť ďalšie možné modifikácie zdrojových častí pre Atari XF551  a Atari 1050 pozrite si pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:19 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: