Tipy a triky 012. ATARI 130XE supervideo. Tips & tricks.

By Administrator at apríla 23, 2012 12:03
Filed Under: Atari

 

Videovýstup na počítačoch ATARI rady XE nie je bohvieako kvalitný. Toto je jedna z možností ako si ho vylepšiť. Proste videovýstup oproti rade XL je zjednodušený a je to aj vidieť na kvalite výstupného obrazu.  Pri použití s-videa je výstup hodne kvalitný, pri použití normálneho videovstupu je obraz po úprave o poznanie farebne sýtejší, nie ako predtým keď sa dá považovať niekedy doslovne za "vyblitý".

09.05.2012 - ešte pripojené ďalšie 2 materiály: Super Video S video for the XEGM  a nasleduje ULtraVideo XE1.0, sú pripojené na konci článku.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Celá zmena zapojenia vychádza z tohoto článku, link:

http://www.oldcomputers.it/parts/atari/130xe/docs/sv130-1.html


Pozorne si ho preštudujte, nemám chuť doslovne prekladať všetko čo je tam napísané, ak si trúfate, tak poďte priamo ďalej.


Prvá, pôvodná schéma ukazuje neupravený videovýstup. Problém je v tom, že nie sú dodržané hodnoty výstupnej impedancie a tak potom hlavne na LCD monitoroch dostávame na obraze niečo čo len  vzdialene pripomína farbou to, čo sme pôvodne očakávali. Zmenou hodnôt odporov dostane výstup správnu napäťovú úroveň a teda aj zobrazenie je lepšie. Potom už len treba jediným potenciometrom na základnej doske znova nastaviť farebnú sýtosť obrazu - ale to nie je vôbec komplikovaná záležitosť.


Potrebujeme nasledovné súčiastky:

1x elyt 220uF/6V

1x elyt 10uF /10V

4x odpor 75Ω (TR212)

1x odpor 8.2Ω (TR212)


Pôvodná schéma:


Nasleduje upravená schéma:



Ideme na úpravu postupne, step by step:


1- vymeníme pôvodný kondenzátor C50 (10uF) za hodnotu 220uF/6V, pozor na správnu polaritu !

2 - vymeníme odpor R116 (51Ω) za odpor s hodnotou 8.2Ω

3 - vymeníme odpor R53 (100Ω) za odpor s hodnotou 75Ω

4 - vymeníme odpor R204 (47Ω) za odpor s hodnotou 75Ω

5 - vymeníme odpor R202 (180Ω) za odpor s hodnotou 75Ω

6 - vymeníme odpor R205 (150Ω) za odpor s hodnotou 75Ω

7 - pripojíme súčiastku navyše, 10uF/10V, jednou stranou + vývodom na spločný spoj R116 a kolektor tranzistora 2N3904, druhá vývod sa spojí na zem


Ešte sa patrí zobraziť mapku rozloženia súčiastok, je tam zobrazený aj far.potenciometer



 

A to je všetko.

____________________________________________________________


Nejaké foto pri testovaní, tu je pekne vidieť ako je zapojený kondenzátor 10uF priamo na R116 a kolektor tranzistora. Potenciometer na nastavenie farebnej sýtosti je na obrázku v ľavej spodnej časti, hneď vedľa dvoch elektrolytických kondenzátorov. Skúšal som to aj bez tohoto kondenzátoru a zmena sa nijako neprejavila, možno v NTSC signále to má zmysel, v PAL ale asi nie. Je to na vás.


                  color pot.


Takto vyzerá videosignál pri READY, sorry za odlesk objektívu pri fotení.



Výstup na väčší monitor, normálny videovýstup, nie s-video!



Veľmi zaujímavé je sledovanie signálu Ø2, jeho nábežná hrana je veľmi skreslená, hmm mohol som to vyfotiť, že ... akonáhle som tam zavesil kapacitu cca 100pF voči zemi tak nastalo na obrazovke jasné "pruhovanie". Neviem, zatiaľ som sa tomu nevenoval, ale možno vylepšenie tvaru signálu Ø2 je kľúčom na totálne zlepšenie čistoty zobrazenia. Krupkaj si myslí, že problém je v refreshi, ja by som to videl skôr na problém niekde v tomto mieste, alebo aj GTIA čip môže mať na tom svoj podiel. V tomto okamžiku má niekto z nás pravdu, len ešte neviem kto z nás ju má. Budem sa tomu ešte venovať - keď bude čas.

_____________________________________________________________

09.05.2012

Pretože mám ešte k dispozícii ďalšie 2 materiály k danej téme ako upraviť videovýstup na počítačoch rady ATARI XE aby bol kvalitnejší obraz - tak ich tu uverejňujem:

Super_Video_S_video_for_the_XEGM.pdf (552,79 kb)

UltraVideo XE 1.0.pdf (865,97 kb)

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:34 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: