Plotter VZ4 - Atari.

By Administrator at januára 11, 2012 04:26
Filed Under: Atari

PLOTTER VZ-4

 

Plotter VZ-4 je vybavený interfejsom pre pripojenie na ATARI, kto má len Alfigraf s pôvodnou elektronikou musí si vyrobiť  v tomto článku popisovaný interface. Na krabici je napísané súradnicový zapisovač = u nás rozumej plotter.


Ideme na rozmery:

výška - 75mm

hĺbka - 123 mm

šírka - 387 mm


Idem teda na fotografie, upozorňujem že to je nálezový stav, jediná zmena je tá, že som na zariadení pre fotením utrel prach.



Obal predáva sa asi v tomto prípade nedá tvrdiť ani náhodou. Tiež si občas kladiem otázku, či existovala v tej dobe výberová komisia a tá potom stanovila vždy ten najhnusnejší obal - v tomto prípade je obal na čele rebríčka odpudivosti.



Po otvorení sa objaví kovový kryt - to už vyzerá lepšie, ale netešil som sa dlho ...



Tu ešte ten dobrý pocit vydržal, ale len potiaľto.



Ledabolo pripájkované súčiastky, stabilizátor 5V - MA7805 naletovaný nakrivo, des. Prívody na konektory - začínajúci amatér by to asi zvládol lepšie. Keď som to uvidel, prvá myšlienka bola ža ak to postavím nanovo a zapojím na univerzálnej doske tak to bude krajšie vyzerať.



Konektory zodpovedajú danej dobe. iné lacné dostupné neboli, drátovania je tam toľko ako keby to robili na univerzálnej doske a nie na pripravenom plošáku. Pikoška - všimnite si vyhnuté nožičky pamätí MH74188 z pätičky - zlepšovák?



Prevedenie mechaniky je na tom o poznanie lepšie, základom je pertinaxová doska a obe bočnice ktoré držia tyče posuvného mechanizmu sú tiež z pertinaxu. Pekne vidieť, že prívodný konektor má problémy s vodorovným uložením na základnej doske.



Slávny stabilzátor MA7805, na jednej strane je tak asi o 3 mmm vyššie ako na druhej strane, na fotografii to asi nie je tak vidieť.



Zdrojová časť - kapitola sama o sebe. Vľavo pod transformátorom je samostatný držiak na poistku - pri návrhu asi na to zabudli a tak sa to tam dávalo dodatočne, teda spoň to tak vyzerá. Tvrdý papier galvanicky oddeľuje transformátor od časti s elektromagnetom, ktorý dvíha a pokladá pero plottera.



Ďalší záber na to isté. Výborné je C jadro transformátora, aspoň jeden dobrý bod.



Umiestnenie obidvoch krokových motorčekov je na jednej strane, ten vpravo má na starosti posuv vozíka.



A zase záber na to isté z iného uhla.



Blízky pohľad na prevody z krokových motorčekov.



A znova pohľad na mechaniku, napravo je vidieť hriadeľka na ktorej je ovinuté lanko na posun vozíka - v tomto prípade nie je zvolené opásanie dokola, ale len jednoduché trenie na jednej polovici - podľa mňa to nebude stačiť, treba dať nové lanko a urobiť opásanie aspoň 1x okolo hriadele.



Celkový pohľad na odkrytú mechaniku.



Ďalší pohľad na elektroniku z druhej strany - teda odpredu.



Zdrojová časť.



A znova zdrojová časť.



Pohľad odzhora na odkrytovanú mechaniku. Hriadeľky a vôbec mechanická časť je urobená dostatočne masívne - teda treba to rozobrať, prečistiť a potom bude nasledovať boj s pôvodnou elektronikou či je to vôbec ešte funkčné.



No a záverečný pohľad na VZ-4.



Kvalita prevedenia zvnútra zodpovedá začínajúcemu amatérovi - toto sa predávalo ako výrobok ZPA Dukla Prešov - tak s tým si asi veľmi nepomohli v povedomí ľudu. Tuším tá verzia z Merkuru bola v niektorých ohľadoch prijateľnejšia - tam to proste bola amatérska konštrukcia a na nič iné sa to nehralo - na rozdiel od VZ-4. Takto sme teda dávali vtedy kapitalistom na frak ...


Vzhľadom k tomu ako to bolo populárne tak začínam naozaj rozmýšľať nad tým že to kompletne zrepasujem a uvediem do chodu - je to niečo čo dnes má málokto a na nejaké drobnosti sa to môže hodiť.  Chvíľu mi to asi potrvá, pretože teraz som jeho vlastníkom presne 3 dni ...

_______________________________________________________________________________

Uvítal by som , ak má niekto s ALFIGRAFOM alebo s  VZ4 nejaké skúsenosti aby mi napísal, rád zverejním čokoľvek zaujímavé na danú tému.

____________________________________________________________________

Predsa sa len niekto našiel kto vlastní tiež plotter VZ4, aj keď to nie je na ATARI, ale to by som už asi chcel príliš ...

Pridávam link na fotografie verzie pre prácu s Didaktik Gama:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-VZ4-Didaktik-Gama.aspx

____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: