04_2010 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 27, 2010 01:40
Filed Under: Blog

ATARI

04.04.2010

Konečne mám literatúru "Adresy pamätí počítačov ATARI 600XL /800XL 1. a 2.diel" od P.Dočekala, je to "biblia" pre môj osembit. Tento týždeň ešte musím poslať Fandalovi sľúbené kazety, je ich cca 20ks, tak snáď v tom Turbe niečo užitočné vyloví. Chcem sa poďakovať Fandalovi zverejnil link na moje stránky - zase až toľko nadšencov u nás a v Čechách nie je a som samozrejme rád keď o mne dá vedieť aj ostatným. Ďalej čakám počas týždňa zásielku IO z Čiech. Niektoré IO na prerábku ATARI sa u nás už ťažko zháňajú - problematický je napríklad IO 74LS158, štvornásobný multiplexer s negovaným výstupom, 74LS157 je zase bez problémov k dostaniu. Potom mi zostáva splašiť káblik na ovíjanie el.konektorov - je super na takéto prepájanie. Zatiaľ som našiel len jeden zdroj 250m kábliku s cenou do cca 80.- EU, je to paleta, ale bez toho kábliku sa robiť nedá.

_________________________________________________________________________

07.04.2010

Teraz robím popis pamätí, bude to mať asi 5.dielov, takže mám na čom robiť, upozorňujem dopredu na to že to bude zamerané hlavne na staršie typy pamätí, t.j. to čo sa v ATARI používa a aj v dnešnej dobe používa na jeho úpravy. Ak to bude "prevádzkyschopné", umiestnim to na web. Prosím o strpenie. Nejako mám viacero rozbehnutých vecí a tak sa to snažím jedno po druhom upratať a mať čas aj na niečo iné. Ešte prepisujem z poznámok Error kódy na ATARI a to mi tiež nejaký čas zaberie.

_________________________________________________________________________

09.04.2010

Dnes som sa stal majiteľom ATARI 130-ky. Síce som bol po počítač v Partizánskom, ale počítač je O.K., funkčný. Po otvorení vypadlo kilo prachu - bol uložený v pivnici, ale inak mu skutočne nič nechýba. ďalej som sa stal majiteľom nefunkčnej floppy jednotky VD-40, ktorú vyrábala firma Viatronic, Peter Šmahel, Brno. Nemám k nej kábliky, pretože prepojenie používa cez 7pinový konektor DIN , je na zadnej strane VD-40 v počte 2ks a druhá strana prepojovacieho kábliku je klasický 13pinový konektor SIO ATARI. Nepáči sa mi ten 7pinový konektor, pretože ten sa používa napájanie ATARI a tak by ľahko mohlo prísť k zámene s poriadnymi následkami. Bodol by mi kontakt na krupkaja - mail, pretože som čítal na webe, že ju mal - teda VD-40-ku v rukách a robil z nej aj fotografie. Mechanika nie je v dobrom stave, zdroj je urobený doslova na kolene a nezodpovedá profesionálne vyrábanému výrobku. Nemá niekto schému?



Na webe som našiel stručný popis VD-40:

Český "klon" stanice XF551 urobený firmou Viatronic Brno ako "VD 40" cez licenciu cez Flop Rožnov pod Radhošťem ako "VD 40 F".

VD 40 sa predávala vo dvoch verziách:

- čierna kovová skrinka

- plastová skrinka svetlošedej farby, používa sa skrinka pre mechaniku na ZX Spectrum 

Popis vlastností:

- mikroprocesor Toshiba 8085, 8k RAM, 8k ROM 

- radič disku WD2797A-PL

- obsluha hustôt zápisu ako u XF 551

- rýchlosť prenosu: 19200, 38400 bps

- rýchlosť otáčania 300 ot./min. 

- zabudovaný port Centronics

_________________________________________________________________________

11.04.2010

Do popisu SIO2PC bola daná oprava, nefunguje adresa - link- na ktorej bol emulátor disketovej mechaniky ATARI 810, nahradil som link priamo súborom. Vďaka Radek za upozornenie, keď som článok písal, link bol ešte funkčný. Ďalej som doplnil do článku Error kódy pdf súbor s popisom error kódov, ktorý som dnes objavil na webe. Ešte vidím, že sa mi miešajú pri postupnom prehliadaní veci z ATARI a NON-ATARI. Na budúci týždeň to budem riešiť - dočasným riešením je pristupovať priamo cez archív. Ďakujem za porozumenie, robím s týmto blogom 3 týždne a až časom sa začínajú objavovať drobné "trablíky", tie sa budú postupne riešiť. Začínam dostávať mailíky, tak sa dúfam tento blog uchytí a prinesie niektoré veci čo doteraz o ATARI neboli k dispozícii. Opravil som aj chybu v časti 2 o napájacích zdrojoch - boli tam prehodené spotreby medzi 600XL a 800XE, nejako som to pri písaní prehliadol.

_________________________________________________________________________

15.04.2010

Včera a dnes som doplnil článok o ATARI 130 XE tabuľkou a popisom rozšírenej pamäte - ak to niekomu ozrejmí funkciu budem rád, na to tieto stránky sú. Dnes som sa trošku pozrel po komentároch a svete div sa, už nejaká odozva je. Na to že blog beží iba 3 týždne celkom dobré. Plány? Teraz veľa času venujem ATARI, takže Non-ATARI sekcia je poriadne zanedbávaná, časom sa to určite zlepší. Teraz bude v najbližššej dobe pokračovanie o pamätiach (za dodržanie poradia neručím ...):

- 4.diel Eprom pamäte

- 5.diel DRAM pamäte

- externá numerická klávesnica CX85

- joystick

Chcem prekresliť dve zapojenia  - pripojenie tlačiarne cez mikroprocesor pre Centronics kompatibilné tlačiarne. Mám dve zapojenia, jedno osobne vyskúšané, druhé je nevyskúšané, ale nemám dôvod si myslieť že by nemalo fungovať. Potiaž je v tom, že niektoré poznámky sú v havarijnom stave a tak než to vylúštim tak to nejakú dobu trvá.  Včera som "pitval" joystick, takže bude uvedené jeho zapojenie a bol by dobrý aj nejaký jednoduchý testovací program na joystick - takže zatiaľ  je toto všetko.

_________________________________________________________________________

22.04.2010

Tento týždeň je "rozbehaný". Na serveri kde mám blog sa včera menili disky,pretože dnes to funguje výmena prebehla bez problémov. Konečne som sa dostal k tomu, že som prepísal obsah EPROMu z listingu - zábava ... Postupne som nakreslil 2 schémy pre pripojenie Centronics tlačiarne, takže sa máte na čo tešiť. Fandalovi som  poslal 20ks kaziet s TURBO 2000, tiež včera. Za chvíľu tu bude popis joysticku, zase idem ďalej ...

________________________________________________________________________________

26.04.2010

Z iného súdka:

Ohľadne floppy jednotky VD-40 sa mi zatiaľ nepodarilo získať žiadne ďalšie informácie, pritom som mailoval asi naozaj s najznámejšími ataristami v Čechách, jeden ma síce odignoroval, ale ostatní sa veľmi ochotne a rýchlo ozvali, ale bohužiaľ k VD-40 nič nemajú. Aj tak ma potešilo že je na svete dosť ochotných ľudí (ataristov).

_____________________________________________________________________

27.04.2010

Je to zaujímavá informácia a platí už vyše týždňa, ale pretože je to naozaj zaujímavé musím sa o tom zmieniť.

Pôvodný zakladateľ spoločnosti ATARI Nolan Bushnell sa po rokoch vracia späť do ATARI. Po 32 rokoch po odchode z firmy sa vracia vo funkcii člena predstavenstva a pracuje aj ako poradca. Uvidíme čo bude ... len tak mimochodom by ma zaujímalo čo tých 32 rokov robil. Nolan, veľa zdravia a chuti do práce!


Nolan Bushnell

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:52 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: