SBC6502 - 29 - konektory J4 + J5. J4 - 3x 8bit port, J5 - power supply.

By Administrator at októbra 13, 2019 20:30
Filed Under: SBC6502

 

Konečne som sa k tomu "dokopal" a kompletne som na základnej doske zapojil celú 8255A-ku (teda všetky tri 8-bitové porty uvedeného čipu) na jeden jediný konektor - J4. Niečo mám v pláne (už to mám slušne rozrobené - aj programovo) a tak potrebujem aby mi išli všetky tri porty čipu 8255A na jednom konektore. Doteraz som tam mal pripojený len port A, Gnd a +5V - pozri pripojenú dosku s LED. No a teraz tam potrebujem tých portov mať k dispozícii viac. Ľahko sa povie, do prerábky hotovej veci sa každý nerád púšťa (hlavne teraz - po 3 rokoch - týka sa to aj mňa), lenže tie overclockingy na počítači SBC6502 ma naozaj nabudili a teda odobral som vrchný kryt, niektoré vodiče som odpojil a pripájkoval som ďalšie potrebné vodiče + som pridal nový, extra iba napájací konektor J5 ktorý je určený pre použitie na novej prídavnej doske.

   

Pri terajšom návrhu zmeny sa mi ukázalo že bude najlepšie ak budem data 8255A-ky hnať iba cez jeden konektor J4 a predné konektory J1, J2 a J3 vôbec nepoužijem (tie som dokonca úplne odpojil, teraz sú na doske naozaj iba na "okrasu", asi ich použijem na to aby na nich "držal" predný kryt SBC - predsa len na niečo sa ešte hodia). Niekedy až život časom ukáže čo je lepšie riešenie - práve preto som pridal nový ďalší napájací konektor J5 pre budúcu hornú dosku ktorá bude umiestneé nad vlastným SBC. Tam je k dispozícii Gnd, +5V a aj potrebných +12V.


 

Pripomeniem rozloženie konektorov.

Rozloženie J4:

Horná rada (ďalej od nás), zľava doprava:

1, 3, 5, 7, 9 atď. až 33

spodná rada, bližšie k nám, zľava doprava:

2,4,6,8,10 atď. až 34

 

A  teraz nasleduje zapojenie jednotlivých portov PA, PB a PC čipu 8255A na konektor J4:


 

Bola to celkom prplavá robota, sami viete ako sa "dobre" lezie do niečoho čo už dlhšie funguje bez problémov (dosť dlho na to aby ste boli spokojní) a Vy to po rokoch začnete "pitvať" a ešte k tomu je to celé prepojené káblikmi a dúfate že aj po takomto zásahu to SBC funkčne prežije. Záver ? - operácia sa podarila, operovaný pacient (SBC6502) naďalej žije a ja môžem ďalej rozmýšľať nad tým na čo to chystám. Len pripomínam - použitý konektor J4 je 34-pinový, teda niekoľko jeho pinov zostáva nezapojených (zostáva tak miesto pre ďalšie dodatočné signály, teda ak sa ukáže ich budúca potreba).


Pri prerábke som odpojil z konektoru J4 doteraz tam existujúce napájanie +5V, pretože na ďalšiu chystanú dosku sa dostane +5V inou cestou (tam potrebujem mať k dispozícii nielen +5V ale aj +12V), na to slúži nový, pridaný ďalší konektor s označením J5:

 

Pridaný "napájací" konektor J5, jeho umiestnenie som zvolil čo najbližšie

k DC/DC meniču, odtiaľ sa na prídavnú dosku dostane Gnd, +5V a aj +12V.


Čo to bude ? Dopredu to tu teraz neprezradím, až bude hotovo, síce čiastočne to už žije, ale ešte s tým bude robota. Teraz už začína byť jasnejšie prečo som na začiatku volil napájanie zdrojom 12V a nie priamo 5V - potom by som totiž zase niekde musel tých pre mňa potrebných 12V zase vyrábať, teraz potrebné obidve napätia mám priamo k dispozícii, čiže spokojnosť s tým že som s tým rátal už na začiatku stavby je teraz na mieste.

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

13. 10. 2019 20:35:30 #

trackback

Directory SBC6502

Directory SBC6502

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: