Transformátory 9V/AC pre Atari.

By Administrator at júna 22, 2021 21:20
Filed Under: Atari

 

V ponuke TME 9V/AC transformátory od firmy HAHN, ktoré sa mimoriadne dobre dajú použiť do zdrojov na napájanie disketových jednotiek Atari 1050 a Atari XF551 (a vôbec všetkých zariadení od Atari ktoré vyžadujú napájanie 9V/AC, je ich celkom dosť).

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Majú oddelené 2x 9V/AC výstupy, pre použitie na napájanie disketových jednotiek je potrebné zapojiť obidva výstupy spolu (paralelne) na dosiahnutie väčšieho výstupného prúdu. Dajú sa použiť na mieste pôvodných transformátorov bez akýchkoľvek ďalších úprav. Pred rokmi sme veľmi ťažko zháňali niečo čo by malo malé rozmery a dalo sa priamo použiť ako náhrada za originálne napájacie transformátory, teraz to tu máme priamo na tanieri.


V prípade transformátoru BVUI3950098 (na hornej foto vľavo) každé samostatné vinutie je možné zaťažiť prúdom 1.33A/AC, paralelne zapojené vinutia umožňujú dodať prúd dvojnásobný. Mimoriadne dobre sa hodí pre nájanie neupravených disketových jednotiek Atari 1050 a Atari XF551,.

Je na záťaž 24W. Rozmery: 68 x 57 x 32 mm


Transformátor BVUI3940063 (na hornej foto vpravo), jeho jedno vinutie dodá 1A/AC, paralelne zapojené vinutia dodajú už dvojnásobok tejto hodnoty. Toto sa sa zase hodí pre už upravené zdroje s DC/DC meničmi kde zaručene dodá potrebný prúd (vďaka použitu meničov je menší celkový odber disketovej jednotky). Aj napriek menšiemu dodávanému prúdu sa taktiež dajú použiť na napájanie neupravených disketových jednotiek Atari 1050 a Atari XF551 - ako sa ukázalo - zvládnu to, najnovšie testovania to plne dokazujú.

Je na záťaž 18W. Rozmery: 68 x 57 x 27.5 mm



BVUI3950098                   BVUI3940063


Tieto trafá sa samozrejme dajú použiť aj na výrobu spínaných zdrojov - či už použijeme zapojenie zo spoločným stredom vinutí kde potom stačia na usmernenie iba 2 diódy (+ vyhladzovacia kapacita + napr. 7805 a máme zdroj 5V ktorý je v podstate zhodný s obsahom pôvodnej napájacej "tehly", teda zalievať to nemusíme, len nezabudnite použiť pre stabilizátor skutočne solídne veľký chladič !, najlepšie rebrovaný), alebo zapojíme vinutia za sebou a potom máme k dispozícii 18V/AC a po usmernení potom použijeme DC/DC spínaný zdroj na 5V. Tých možností je naozaj viacero a fantázii sa medze nekladú - a nemusí sa pritom ich použitie obmedziť iba na použitie priamo s Atari.

 

 

Sú malé, zahrievajú sa minimálne, dajú sa priamo umiestniť do pôvodných zdrojových skriniek pre disketové jednotky A1050 a XF551, sú priamo určené na napájanie 230V/AC, cena je tiež prijateľná. Posledná, nezanedbateľná výhoda - tieto transformátory po svojom pripojení na sieťové napätie určite nevrčia - a to ani náhodou ... (veľké plus oproti originálnym zdrojom).


Čo dodať ?

Do prerábky by sa mal púšťať len ten čo vie že bude robiť zo sieťovým napätím a teda že si je vedomý všetkého čo následne z toho vyplýva.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

28. 6. 2021 16:46:05 #

trackback

06_2021 Blog, Notes.

06_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: