Atari Speedy 1050 fičúrky, features.

By Administrator at apríla 21, 2020 13:00
Filed Under: Atari

Zaujímavé vecičky okolo Atari Speedy 1050 - to čo som síce doteraz na túto tému nepopísal, ale považujem to natoľko zaujímavé že sa oplatí to zmieniť. Popíšem niektoré veci aby ste videli že sú skutočne interesantné a stoja za spomenutie. Usúdil som že niekoľko videí na danú tému bude to najlepšie na ukážku - lepšie ako nejaké siahodlhé vysvetľovanie. Aby som vedel niektoré veci vyskúšať tak som si zabudoval do rozšírenia SPEEDY 1050 Eprom o veľkosti 64kB (typ 27512, t.j. využívam priestor 4x 16kB) a teda mám k dispozícii 4x firmware - verziu 1.2, 1.4, a 2x HSSCOPY z verziami SPEEDY. A môžem zase testovať podľa svojich predstáv. Tu na tejto jednotke som nevyviedol von Reset tlačítko, pretože zmeny firmware neprevádzam niekoľkokrát denne takže zatiaľ to nevidím ako nedostatok že to tam nie je.

 

 

Podrobnejšie:

 

Speedy 1 - SPEEDY v.1.2 + BiboDOS v Eprom, boot sa musí robiť z diskety

Speedy 2 - SPEEDY v.1.4 + BiboDOS v Eprom, boot zabudovaného BiboDosu nastane pri

                otvorených dvierkach disketovej jednotky

Speedy 3 - SPEEDY v.1.4 + HSSCOPY (vysokorýchlostná sektorová kopírka - aj na chránené

                diskety) boot kopírky nastane pri otvorených dvierkach disketovej jednotky

Speedy 4 - SPEEDY v.1.5 + HSSCOPY (vysokorýchlostná sektorová kopírka - aj na chránené

                diskety) boot kopírky nastane pri otvorených dvierkach disketovej jednotky


 

Rozloženie ? Vždy je v priestore druhých 8kB vlastná SPEEDY 1050 a v prvých 8kB  je potom buď BiboDos, alebo sektorová kopírka HSSCOPY.

 

Prepínače na prvý pohľad možno vyzerajú zložito na ovládanie, ale je to naoza na používanie vec veľmi jednoduchá:


Prvý zľava - zapína a vypína režim Write protect, poväčšine je v polohe Write protect = Off

druhý zľava - prepína medzi Slow režimom (správa sa ako pôvodná Atari 1050) a Fast (= Speedy 1050), trvale býva prepnutý do režimu Fast

prepínač napravo dole - prepína medzi verziami 1.2 a 1.4 a v závislosti na bočnom prepínači v strede napravo určuje či sa nahrá BiboDOS alebo HSSCOPY

prepínač vpravo v strede - horná poloha - Speedy + BiboDOS, dolná poloha SPEEDY + HSSCOPY (vľavo SPEEDY V.1.4 + HSSCOPY, napravo SPEEDY V.1.5 + HSSCOPY, štandartne je prepínač v strede na pravom boku prepnutý nahor a dolný prepínač úplne napravo na verziu 1.4.


Najprv si pozrime ako prebieha boot ak je BiboDos nahratý kompletne na diskete, čiže sa jedná o vec totálne štandartnú (teda až na tú Speedy rýchlosť, ktorá robí túto disketovku naozaj pekelne rýchlym zariadením voči pôvodnej neupravenej jednotke = 4x nárast výkonu (78.000Bd), pri kopírovaní to vylezie na ešte vyššiu hodnotu pri použití HSSCOPY  (90.000Bd):

Video

SPEEDY BiboDOS in floppy.mp4 (3,01 mb)

Na diskete (double, 180kB) zostáva voľných 665 sektorov.

___________________________________________________________

Teraz nasleduje BiboDOS (Speedy v.1.2), tu sú na diskete systémové súbory o veľkosti 2x 1 sektorov, zbytok sa priamo "naťahuje" z Eprom zariadenia Speedy 1050:

Video

SPEEDY BiboDOS in Eprom.mp4 (4,17 mb)

Na diskete (double, 180kB) zostáva voľných 705 sektorov.

V tej dobe (polovica 80-tych rokov, teda skôr to boli 3/4) to bola naozaj vec neskutočná, zaujímavá a to ušetrené miesto (jedná sa o 40 sektorov) bolo vlastne celých 10kB miesta na diskete - to bolo naozaj dosť.

___________________________________________________________

Ak máte BiboDOS v.1.4 (tiež ide priamo z Eprom) tak je voľných k dispozícii 707 sektorov:

Video

BiboDOS in Eprom v_1_4.mp4 (4,25 mb)

Disketa je už naformátovaná, neobsahuje žiadne DOS súbory. Tu booting prebieha kompletne iba z Eprom pamäte - teda ak sú otvorené dvierka FD jednotky (ozve sa jedno dlhé "pípnutie"). Najprv stlačím na začiatku nový boot = Reset + Option. Následne sú zatvorené dvierka s vloženou disketou, nasleduje Dir aby zbehol výpis obsahu diskety. Zvolená hustota zápisu je = 180kB (double).

___________________________________________________________

Vysokorýchlostná sektorová kopírka (rýchlosť = 90.000Bd), ako som už spomenul na začiatku dokáže okopírovať aj chránené tituly ktoré používajú rozličné ochrany proti kopírovaniu. Toto dnes už nie je až tak dôležité, výborná je vysoká rýchlosť pri jej používaní. Nahratie prebehne doslova za pár sekúnd, stačí Reset počítača a otvorené dvierka FD jednotky:

Video

HSSCOPY in action1.mp4 (15,39 mb)
(Kopírovaná master disketa BiboDOS.)


Pri tomto videu som použil počítač ktorý nemá dobrý obraz, takže za kvalitu sa ospravedlňujem, len prevetrávam zásoby počítačov, ono keď to dlhšie stojí tak kondenzátory vysychajú ... Kopírovanou disketou je BiboDos Master disk, zapnutá je iba jedna jednotka. Pretože sa menia počítače tak je občas iná dostupná hodnota RAM ktorá sa objavuje na displeji - toľko na vysvetlenie.

 

Spodná jednotka Atari 1050 obsahuje US doubler s 8x firmware.

(Displej svieti tak jasne že mi odrazom vytvoril červenú dúhu na obrázku.)

___________________________________________________________

Fičúrky SPEEDY 1050 (v.1.4):


Pri použití software napr. AspeQT a kopírovaní z neho na disketu cez Speedy 1050 prichádza počas kopírovania zároveň k formátovaniu diskety, čiže následne neprichádza k časovému zdržaniu keď sa začína s formátovaním diskety až po jej celom skopírovaní do RAM - toto riešenie naozaj šetrí hodne času, je to pekná vecička. Nazvem to prvým "multitaskingom" na Atari na ktorý som narazil. No, celkom to nie je pravda (Atari 1050 má v sebe vlastný počítač) - ale znie to naozaj dobre ! A ešte lepšie to vyzerá priamo v praxi:

Video

C_Format.mp4 (12,04 mb)

(Kopírovaná master disketa BiboDOS.)

_____________________

Ak kopírujete na disketu ktorá už bola predtým naformátovaná v rovnakej hustote (môže obsahovať aj nejaké údaje) ako je momentálne kopírovaná disketa - tak toto si SPEEDY 1050 najprv overí a ak je požadovaný typ formátu v poriadku - vypíše na displej _FE (typujem: Format Enable) a nespustí formátovanie diskety. Hodne zaujímavé.

Video

FE_S1050.mp4 (10,00 mb)
(Kopírovaná master disketa BiboDOS.)

Čiže FD jednotka potom nebude formátovať disketu, ak to nepovažuje za potrebné. No, toto je slušne inteligentné rozhodovanie, toto sa mi skutočne pozdáva.

_____________________

Ako sa ukazuje ešte stále aj po čase ma vie SPEEDY 1050 niektorými svojimi fičúrkami prekvapiť, verziu 1.2 som na to či vie tiež zároveň formátovať neskúšal, to už nechám na niekoho iného, aj tak hlavne používam verziu 1.4. A asi mi dáte za pravdu že tie videá stoja za pozretie. K mojej prvej SPEEDY 1050 som sa dostal v roku 1992 (február/marec), mal som ju doma na 2 dni, prekreslil som si to, a do mesiaca postavil na univerzálke (najprv som musel zohnať obvody), fungovalo to na prvú dobrú (aj s displejom) a odvtedy ma to pri tom tak nejako stále drží dodnes ... a teraz mám nedobrovoľne na to viac času ako by som niekedy predpokladal.

Síce je k dispozícii viacero zrýchlených systémov, ale mojou "srdcovkou" je práve SPEEDY 1050, raz darmo každý user si vyberá sám čo mu najviac vyhovuje.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

21. 4. 2020 13:51:23 #

Marek

parada! tie videa su super. A ten zvuk nacitavania dat v takejto rychlosti - to je potesenie pre usi kazdeho Ataristu Smile

Marek United States |

22. 4. 2020 12:16:52 #

Admin

Keď som si to prvýkrát v roku 1992 (...) postavil tak to bola vec čo sa mi naozaj hodne pozdávala. Teraz je jasné prečo.

Admin Slovakia |

28. 4. 2020 13:55:26 #

trackback

04_2020 Blog, Notes.

04_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: