Elektronický strážny pes - Velleman K2655 - Electronic watchdog.

By Administrator at apríla 08, 2013 01:28
Filed Under: Non-Atari

Moja záľuba v stavebniciach firmy Velleman je asi jasná, s tým nič neurobím - a ani návštevníci blogu. Teraz sa mi zase dostala do rúk stavebnica elektronického strážneho psa s typovým číslom Velleman K2655. Už názov sám hovorí na akú úlohu je zariadené určené. Pomocou mikrofónu môžeme nastaviť úroveň hluku pri ktorom elektronický strážny pes začne štekať. Je použitý jednoduchý DA prevodník vytvorený odporovou sieťou a v Eprom-ke je nahratý štekot - dve verzie. Môžeme meniť rýchlosť prehrávania, ostrosť zvuku a hlasitosť, tak isto aj dĺžku štekania. Môžeme pripojiť aj pohybové čidlo  a ním spúšťať štekot psa. Viem si živo predstaviť kde sa oplatí uvedené zariadenie namontovať - a tam to aj skončí.



Proste niektoré zadania ľudí sú špecifické a dosť často viem vyhovieť práve nejakou stavebnicou od Vellemana, čo samo osebe hovorí, že ich sortiment je široký a prevedenie stavebníc je naozaj v profesionálnej kvalite a ak robíte pozorne a osádzate tak ako treba - výsledkom je perfektne fungujúce zariadenie.

 

Zariadenie môžeme napájať dvojakým spôsobom - zo zdroja striedavého napätia 2x 9V z vyvedeným stredom, alebo priamo zo zdroja jednosmerného napätia o hodnote približne ako z 12V akumulátoru - (t.j. medzi 11 až 15V). Pozrite si podrobne manuál.


Začnem dnes netradične originálnym návodom:

illustrated_assembly_manual_k2655.pdf (1,03 mb)


Otvorme obal krabičky a vidíme ako vždy všetko pekne úhľadne pripravené na montáž:


 

Súčiastky sú ako vždy zoradené presne podľa osadzovacieho plánku čo uľahčuje osádzanie, priznám sa že ja aj tak vždy pri osadzovaní meriam každú súčiastku, či už odpor, alebo kondenzátor - síce to zaberie viac času, ale potom nemusím hľadať chybu.


 

Plošák s nepájivou maskou, na tom sa fakt dobre robí.



Tu je už čiastočne osadená základná doska, zase ako vždy použil som precízne pätičky, neznášam ak po čase čipy začnú vyliezať z pätičiek - pri precíznych tento jav neexistuje.



Kompletne osadené, na stabilizátor LM7805 netreba dávať chladič, pretože kľudový a aj pracovný odber 5V je tak malý, že sa stabilizátor vôbec nezohrieva. Nakoniec som zrušil pevný jumper J1 a dal som tam prepínač - teraz môžem prepínať medzi J1 a J2 - tým sa volí  typ psa. Len ešte upozorním, že ten prepínač čo je na ďalšom obrázku nie je súčasťou stavebnice ...Laughing


 


A testuje sa ... blbinka, ale fakt funkčná. Náročnosť zapojenia stavebnice nie je veľká, v pohode som to zapojil za cca 2 hodiny a to som ešte odbiehal ... Pri prvom zapojení nastavte všetky potenciometre do strednej polohy a môžete pripojiť napájanie. Potom si už individuálne nastavíte potrebné parametre pre požadovanú funkciu.



Vyskúšal som dve zmeny v zapojení, pretože som mal príliš veľkú citlivosť mikrofónu, vymenil som pôvodný odpor R20 = 2M2 za odpor = 1M.

Kto si chce zase zvýšiť citlivosť koncového zosilňovača (rozsah hlasitosti sa nedá ovládať v nejakom väčšom rozsahu)  s LM386, môže na jeho piny 1 a 8 pripojiť kondenzátor 10uF/16V, + pólom na pin 1 a - pólom na pin 8, jeho zosilnenie sa zvýši 10x. (Ak takto zvýšite citlivosť, už pri reproduktore zreteľne počuť vlastný šum zosiňovača.)


Je na vás čí použijete aktiváciu zariadenia pomocou mikrofónu, ak chcete použiť iba aktiváciu pohybovým čidlom môžete vybrať zo základnej dosky obvod LM324 a nemusíte pripojiť ani mikrofón.

Už som písal, že kľudový odber celého zariadenia je niekde na úrovni 25-30mA, v prípade vybudenia ale rátajte že si to spokojne môže zo zdroja "cucnúť" aj skoro 0.5A, zase podľa toho či tam dáte 4Ω reproduktor, alebo stačí 8Ω s primerane nižším výstupným výkonom. Napájanie som mal na úrovni 13.5V.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:28 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: