Floppy disk ATARI 1050 - 4_4.

By Administrator at apríla 09, 2013 00:58
Filed Under: Atari


Na záver popisu floppy jednotky ATARI 1050 sa patrí urobiť aj zopár fotografií ako to vyzerá vovnútri, konečne som sa k tomu dokopal. Použitá mechanika je TANDON.  Na prvý pohľad zaujmú "fľaše" - 3 kusy kondenzátorov v napájaní. Pretože sú staré, nakoniec som ich vymenil za nové a o poznanie menšie kondenzátory, ale o tom ešte bude reč.




Už som to spomínal, keď som začal písať články o ATARI 1050 tak som nevedel, že ju nakoniec aj budem fyzicky vlastniť, náhoda je blbec a tak som sa po dlhých rokoch zase stal majiteľom tejto jednotky, diskiet mám asi 160, takže je na čom testovať a skúšať. No a keďže ju mám, tak som nafotil nejaké drobnosti.

                                 Konektor J15


Základná doska je stará dobrá škola z nepájivou maskou, ešte to uvidíte ďalej, celkovo pôsobí mechanika solídnym dojmom.  Jedna nevýhoda tu je - a to že chladič sa veľmi rýchlo zahreje na vysokú teplotu čo nie je to pravé orechové - v ďalšom bude nasledovať doplnenie chladičov na pôvodný plech, ktoré dokážu rapídne zraziť prevádzkovú teplotu, ale to nebude v tomto článku, o tom zase niekedy neskôr.



Pekne vidieť že pod mechanikou je dosť miesta, ak sa rozhodnem znova postaviť napríklad SPEEDY 1050.


 

Pozor ! J1 sa osádza opačne, t.j. "trčí" z rady !

Jednotlivé konektory  -                  J11(4xpin), J12(2xpin), J1(4xpin), J10(4xpin), J14(3xpin)


                                                                                              Konektor J15


Celkový pohľad na základnú dosku:

(ak chcete ešte podrobnejší záber kliknite na obrázok pod týmto textom, je to len pre tento jeden záber, ostatné som tak nerobil, trošku šetrím miestom na serveri ...)



dtto z druhej strany:



Už som to spomenul, rozhodol som sa vymeniť 3 veľké kondenzátory za nové, takže staré som najprv vybral:



ešte raz to isté, premeral som vybraté staré kondenzátory - svete div sa, držia kapacitu - 2x 6800uF, obidva majú 7120uF, 1x 4700uF teraz má 5200uF, no ale už sú vonku ... dám tam nové kondíky, staré tam určite nedám naspäť.



a nakoniec som osadil nové kondenzátory, rozdiel vo veľkosti je dobre vidieť.


          Konektor J6 (6xpin, vľavo začína Gnd)


A ešte dva zábery na mechaniku TANDON, ešte z USA sa dá zohnať remenička na tieto stroje, cena je cca 6.- USD, čo nie je až taká položka.



Táto mechanika používa spomínanú remeničku, tá sa vie časom "vyťahať", následne začnú kolísať otáčky a postupne sa disketovka nedá používať. Táto remenička je ale v absolútnom poriadku a teda zatiaľ ju meniť netreba.



Týmto by som uzatvoril články na tému ATARI 1050 - aspoň na chvíľu a budem sa venovať aj niečomu inému.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:11 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: