Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC - part 12.

By Administrator at marca 25, 2020 10:30
Filed Under: Atari

Pretože doba pokročila a objavili sa nové možnosti (ale nemyslím tým teraz koronavírus) ako napájať počítače Atari (a nielen tie), tak sa dnes pozriem na 2 riešenia, ktoré sú svojím spôsobom mierne netradičné. Ukazuje sa že aj v zdrojoch prebiehajú postupné zmeny ktoré túto oblasť posúvajú stále ďalej a ďalej.

 

 

Doteraz sa používali hlavne tieto typy napájacích zdrojov:


1. - klasika, transformátor, usmerňovač, potom nasleduje stabilizátor typu 7805, uA723 s pomocným tranzistorom apod.

2. - klasika, transformátor, usmerňovač, nasleduje spínaný DC/DC zdroj s výstupom =5V

3. - klasika, spínaný AC/DC zdroj s výstupom 5V, zvyčajne vo forme ála kalkulačkový zdroj, alebo je to riešené ako zdroj bez krytu


Pred časom sa objavila "mutácia", kde sa v púzdre ktoré sa navonok tvári ako obyčajný transformátor nachádza kompletný spínaný AC/DC zdroj ktorý nevyžaduje žiadne dodatočné súčiastky - leda tak sa oplatí na vstupe AC pridať poistku (určite). Rozmery sú naozaj malé a takéto riešenie zdroja sa rozhodne oplatí. Popíšem tu 2 typy, obidva dávajú na výstupe pri 5V/DC/2A, čo je pre počítače Atari viac ako dosť a pritom stále z ďalšou viac ako slušnou prúdovou rezervou aj pre budúcnosť. Nevýhodou týchto zdrojov je vyššia cena, v prípade TRACO zdroja je tá cena už naozaj dosť výrazná. Tak isto je potrebné takéto "trafo" umiestniť do krabičky kde sú vývody chránené proti dotyku, celkom dobrým riešením je do pôvodného obalu vykuchaného zdroja umiestniť takýto nový zdroj.


Tesne pred vypuknutím momentálneho stavu som na webe našiel majiteľa takýchto zdrojov a zakúpil som pár kusov takýchto zdrojov, úplne nových - a boli dostupné za naozaj vynikajúcu cenu, bolo to hneď za BA tak som sa po ne zastavil osobne, neodolal som, ceny boli polovičné. Načo ich hodlám použiť je myslím si jasné.


Datasheet pre AC/DC zdroj MYRRA 47210:

Myrra-47000-Series.pdf (1,80 mb)

 

AC/DC zdroj MYRRA 47210


AC/DC zdroj MYRRA 47210, spodná strana.

Horná časť obrázku - DC výstup, spodná časť obrázku AC vstup.

 

Rozmery zdroja MYRRA:  šírka 47mm, výška 26mm, hĺbka 40mm,

celá kubatúra zdroja = 48.88cm³

________________________________________________________


Datasheet pre AC/DC zdroj TRACO TML 10105:

Traco Power TML 10105.pdf (1,54 mb)

 

AC/DC zdroj TRACO TML 10105


AC/DC zdroj TRACO TML 10105, spodná strana.

Vľavo AC vstup, vpravo DC výstup.


Rozmery zdroja TRACO:  šírka 64mm, výška 22mm, hĺbka 45mm,

celá kubatúra zdroja = 63.36cm³

 

Záverom malé porovnanie veľkostí zdroja MYRRA (5V/DC/2A) a originálneho napájacieho zdroja od Atari (5V/DC/1.5A):

 

Vľavo zdroj MYRRA, vpravo orig. zdroj ATARI.


Rozmery orig. zdroja Atari:  šírka 76mm, výška 67mm, hĺbka 146mm,

celá kubatúra zdroja = 743.43cm³

 

Takýto typ zdroja naozaj výrazne uľahčuje stavbu potrebného napájacieho zdroja.


Pri stavbe musíme dodržať niektoré veci dané tým že na primárnej strane pracujeme priamo zo sieťovým napätím (nezabúdať na istenie zdroja poistkou !).

 

Na druhú stranu - kto ide to tohoto by mal vedieť do čoho sa púšťa a teda mal by byť aj primerane opatrný, tu sa zbrklosť skutočne neodpúšťa.

Je to naozaj zaujímavá alternatíva ako si postaviť doma náhradný 5V zdroj napájania pre počítač, alebo to bude vhodné aj pre niečo iné.

Je tu aj nevýhoda, zdroje sú urobené ako nerozoberateľné (viď zdroj MYRRA), t.j. v prípade poruchy nám zostáva iba jediná možnosť t.j. kompletná výmena tejto časti. Nuž, zase raz niečo za niečo.

Ak z akýchkoľvek dôvodov považujete za potrebné nahradiť pôvodný zdroj - stojí za zamyslenie použiť ako náhradu práve takýto zdroj, ušetríte kopu miesta a výmena by naozaj nemala byť ťažká, teda a nemáte vo svojej výbave zaliaty zdroj, tam by sa dostať dovnútra zdroja bola poriadna fuška ..., v prípade použitia novej, nepôvodnej krabičky je situácia jednoduchá.

___________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 3. 2020 12:36:28 #

trackback

03_2020 Blog, Notes.

03_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: