Zdroj s 2 výstupnými napätiami trošku inak.

By Administrator at júla 18, 2022 13:49
Filed Under: Non-Atari

Dnes si by som rád poukázal na mierne odlišné zapojenie zdroja ktorý má k dispozícii vyvedený stred napájania sekundáru. U nás štandardne používame mierne odlišné zapojenie, ale ako vidieť dá sa to aj inak. /Niečo podobného som už popisoval v zdroji pre disketovú jednotku počítača Amstrad CPC./

 

 

Výhodou zapojenia je to že tu nie sú žiadne záludnosti, pri prepnutí na stred vinutia vlastné usmernenie prebieha iba cez dvojicu diód a teda tu potom vzniká menší úbytok napätia /o jednu diódu/ ako pri zapojení ktoré používa plný Graetzov mostík, pričom nám na prepínanie stále stačí jednoduchý prepínač s 2 polohami. Pri niektorých transformátoroch z nižším výstupným napätím použitie práve tohoto zapojenia môže byť tým potrebným ternom.

Už len dúfam že to niekoho inšpiruje k stavbe zdroja (s takto mierne odlišne zapojenou zdrojovou časťou) - trebárs jednoduchého zdroja napájania.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

18. 7. 2022 14:17:48 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: