SIO2-i-Buddie. SIO2USB.

By Administrator at apríla 28, 2020 13:08
Filed Under: Atari

Pred pár dňami som "nevydržal" a kúpil som 10" netbook i-Buddie Y10S1, vcelku málo rozšírený typ (aspoň v našich končinách). Procesor Atom N450 (1.66GHz, RAM 1Gbyte), použitý OS Win7 Ultimate (32bit), v podstate sa rozhodne nejedná o žiaden zázrak. Možno by som o neho dodnes ani nezakopol, lenže - bol za babku (aj zo zdrojom, aj s čistým OS), tak som nezaváhal ani na sekundu a kúpil som ho - hovorí sa tomu príležitostná kúpa.


Priznám sa že osobne som nikdy celkom nerozumel tejto triede "netbook", načo to vôbec vzniklo pretože to vždy malo hodne málo RAM, pomalý procesor a vždy to bolo pri nasadení pomalé, teda aj pri používaní iba trebárs na písanie v notepade. Ale ako sa ukazuje na jedno nasadenie je to dobré a postačí na to aj výkon.

 

Už dlho som chcel mať niečo ako špeciálku na AspeQT + Lotharekov prevodník SIOUSB pre malé Atari - a nielen pre toto použitie. Priznám sa že ešte milší by mi bol netbook s menším displejom 8.9" ale taký som v čase zháňania netbooku nezohnal - teda myslím za rozumnú cenu. Síce uvedené prepojenia mám už dávno rozbehané (a využívané) na mojom pracovnom notebooku, ale teraz na to mám aj konkrétnu "jednúčelovku".


 

Priniesol som si teda netbook domov a ako úplne prvú vec som v ňom vymenil pôvodnú RAM ktorá mala 1GB za 2GB modul. Celkom nechápem prečo Intel dovolil predávať netbooky s procesorom Atom iba s 1GB RAM ak si tam môžete dať dvojnásobok, ale budiž - bola to ich obchodná politika, urobil som si to sám. Je mi jasné že na dnešok to nemá výkonu na rozdávanie, ale ak sa to upriami na konkrétnu vec tak to naprosto stačí a zvláda to ľavou zadnou. Procesor Atom N450 je jednojadrový, používa 2 thready, cache má veľkosť 512kByte. Vlastná RAM reálne beží na takte 667MHz, t.j. vyhovejú tu aj typy určené pre 800MHz. Netbook je v perfektnom stave, rozhodne nevyzerá na to že by sa dlhodobo používal - všetko je úplne čisté a vyzerá to tak že to bolo totálne nepoužívané. Tipujem že to majiteľ dostal, vyskúšal - a odložil v krabici niekde do úzadia, pretože to bolo na denné používanie pomalé. V dnešnej dobe by to asi nebolo dobré ani na surfovanie po webe, to si treba priznať. Klávesnica je veľmi slušná, k dispozícii je nainštalovaný OS (to že je priamo k dispozícii ušetrilo veľa času pri oživovaní netbooku), len som z neho vyhodil všetok software čo netreba (nadbytočný doplnkový software, čo síce tiež trvalo nejaký čas, ale odinštalovanie zbehlo bez najmenších problémov), niektoré služby som zase zakázal (WiFi, Defender, sieťovka), reštartol som to a - nábeh OS trvá 29 sekúnd (bez antivíru), to je slušná hodnota na disk s 5400 otáčkami. To že to nie je chránené mi nevadí, pretože táto mašina bude komunikovať s okolím iba cez USB kľúč alebo cez SD kartu ktoré sa nahrávajú na notebooku kde antivírový program je (mám pocit že v atr súboroch sajrajt čo ohrozí tento netbook akosi nie je dostupný, našťastie). Je to zase raz niečo za niečo. Počas úprav programového vybavenia som sa nestretol s nijakým problémom ktorý by ma pribrzdil pri riešení potrebných nastavení, čo sa mi samosebou hodne pozdávalo.

 

Jedna drobnosť:

BIOS a jeho nabiehanie, respektíve oznam na displeji blikne možno tak na 1/10 sekundy a je fuč, čiže niečo rozumne v tom čase prečítať z displeja akosi nejde - ani keby ste sa pokrájali. Našťastie je to klasika F2 - BIOS, F12 - nastavenie botovacieho zariadenia. Aspoň v tomto je to omnoho rýchlejšie ako dnešné PC ... Zmenenú veľkost RAM na väčšiu (teda teraz 2GByte) zaregistruje sám, netreba to extra zapisovať do BIOSu.

 

 

32 bit OS umožňuje spúšťať aj programy ktoré už na 64 bitoch nefungujú (alebo treba mať nainštalovaný WinXP), zase na niektoré programy je to také malé a pritom vo výsledku veľké + navyše.


Skoro by som zabudol - rozlíšenie 10" displeja (presne je to 10.1", WSVGA,) je na dnešnú dobu už slabých 1024 x 600. Použitý grafický čip je Intel GMA 3150 (Graphic Media Accelerator), tu na určené použitie je to tak akurát, bez problémov zobrazuje AspeQt (používam staršiu verziu), RespeQt 5.2, tak isto aj Hyperterminál. Priamo sú spomínané programy otvorené na celé okno (okná nepresahujú rozmer rozlíšenia displeja čo je výborné), netreba teda robiť žiadne posúvanie, pre mňa aj v tomto na daný účel použitia naprosto vyhovuje. Jas displeja sa dá nastavovať naozaj pohodlne a v širokom rozsahu, až v tak širokom že ma to prekvapilo (pozitívne).

 

Použitý HDD má slušnú veľkosť = 250GByte, pre veci na malé Atari je tam teda miesta viac ako dosť, tak isto aj na iné využitie, nemyslím si že je šanca to niekedy zaplniť. Pretože odozva mi pripadá dostatočne rýchla tak som upustil od výmeny HDD za SSD disk, síce by to bolo zodpovedajúce dnešnej dobe, ale ukazuje sa že tu ho nasadiť zatiaľ naozaj nebude potrebné. (Jedine ak by som trval na znížení príkonu celého netbooku.)

Nič ďalšie do prevádzky netbooku nebolo potrebné investovať.

Použitý zdroj dodáva 19V/max.2.1A, tak isto je malých rozmerov.

Veľmi príjemný je údaj o spotrebe, pri plne nabitej batérii je príkon iba 11W, pričom vlastná spotreba zdroja z toho sú 2W, takže aspoň pri spotrebe je procesor ATOM naozaj úsporný (aj po toľkých rokoch).

 

Momentálne po zväčšení RAM a vyčistení od zbytočných programov a zakázaní niektorých služieb je dostupná voľná RAM = 1.5 Gbyte, pre uvedené použitie by naprosto postačovala aj pôvodná RAM 1GByte, ale keďže 2GB moduly doma mám (a nevyužité) tak som nezaváhal a RAM som zväčšil, predsa len je to o niečo viac ako mal pôvodný stroj, väčšiu RAM ako 2GByte tam aj tak už "nenarvete", teda - síce 4GB modul tam fyzicky zastrčíte ale hardvérové obmedzenie ovládania RAM zoberie z neho aj tak iba 2GB, takže toto skúšať naozaj nemá zmysel. V tomto prípade je to skôr o dobrom pocite (teda osadenie celých 2GB RAM) ako o nutnosti pri tomto nasadení netbooku do používania.

 

Ešte som urobil plnú zálohu ntb (čert nikdy nespí) na malý HDD - a ešte aj na ďalší HDD (pomocou zálohovacieho programu Acronis). Takto nebudem musieť zháňať akékoľvek drivery na jeho fungovanie pretože teraz tam už všetko potrebné je. A ak to raz z akýchkoľvek dôvodov spadne - len nahrám naspäť zálohu, cca za 5 minút to zase bude plne funkčné.

 

 

Takže zatiaľ i-Buddie dokáže komunikovať cez USB:


- SIO2USB (Lotharek) spolu s Atari, komunikácia cez AspeQt

- SIO2PC (samodomo) spolu s Atari, komunikácia cez AspeQt

- USBRS232 (samodomo) spolu s SBC6502, komunikácia cez Hyperterminál

- SIO2USB (Lotharek) spolu s Atari, komunikácia cez RespeQt

- SIO2PC (samodomo) spolu s Atari, komunikácia cez RespeQt

 

Potrebné drivre (3x) pre USB čipy sú už nahraté do netbooku, všetko fičí a funguje tak ako treba. To je príjemné, pretože tam mám teraz tieto pripojenia aktívne ak tam pripojím správne interfejsy. Netbook má k dispozícii spolu 3x USB porty, čo je v tejto kategórii klasika.

 

Najprv som chcel uverejniť aké je zaťaženie pri použití pre Atari, ale nakoniec som to otestoval na USBRS232 kde ide SBC6502 cez Hyperterminál na rýchlosti 115.200Bd, pri Atari je teda logické že záťaž bude určite iba nižšia. Posielal som 30kB dlhý Basic program, záťaž procesoru netbooku sa pohybovala medzi hodnotami 12÷20%, vyššie nevystúpila, teda je k dispozícii ešte naozaj hodne veľká rezerva. Na druhú stranu - treba si uvedomiť že Atom beží na frekvencii hodín cca 930x vyššej ako Atari ... (Atom 1.66GHz verzus Atari 1.79MHz.)

 
Po nahratí potrebných vecí teraz dokáže komunikovať (115.200Bd Hyperterminál, 81.200Bd Atari (zatiaľ som vyššie rýchlosti neskúšal), počítač Atari nie je nijako upravovaný, t.j. ešte nie sú z neho vyhodené kondenzátory zavesené na Data In a Data Out čipu POKEY, potom by prenosová rýchlosť mohla ešte narásť až na hodnotu niekde cez 100.000Bd. Pri tejto príležitosti pripomínam, že disketová jednotka Atari 1050 s úpravou SPEEDY 1050 beží na 78.000Bd, kopírovanie dosahuje hodnoty až niekde okolo 90.000Bd - a to tak isto bez úprav počítača (testované na Atari 600XL, prerobený na 64kB RAM + 256kB RAM modul od Ctirada, je zozadu "zavesený" na PBI).


Po odskúšaní a po dôkladnom testovaní môžem skonštatovať že pri tomto nasadení netbook (teda myslím tým jeho chladenie) nikdy nebeží na plné pecky, ventilátor trvale beží iba na nízke otáčky, hlučnosť pri prevádzke je minimálna (ani raz za celú dobu komunikácie s Atari neprešiel na vyššie otáčky), posluchovo je takáto prevádzka veľmi príjemná. To že regulácia otáčok funguje som si otestoval pri zipovaní a rozzipovaní veľkých súborov, vtedy už pridal otáčky, najvyššia teplota dosaho vala niečo okolo 38 stupňov na ľavej strane kde sú indikačné diódy, čiže zase nič strašného. Batéria drží, nechal som ho bežať z nej 2 hodiny a stále tam ešte bolo dosť šťavy na ďalšiu prevádzku, odhadujem že nakoniec by to viac ako 2½ hodiny a možno ešte aj o niečo viac zvládlo. (Sú typy netbookov ktoré dosahujú úplne iné cifry, ale od tejto mašinky to nečakám, pozrel som si najprv recenzie, hlavne to pobeží zo sieťového zdroja.)

Nie je to síce bohvieako veľa ale čo viac by som od toho mal očakávať ?


Ukážka funkčnosti daného riešenia - prenos programu Copymate 4.3 cez software AspeQt, prvá časť nahrávania beží na 19.200Bd, potom to už ide na 56.000Bd, ako vidieť beží to - no problem. Laughing

Video

SIO2-i-Buddie.mp4 (4,80 mb)

(Prenos ide cez SIO2USB zariadenie od Lothareka.)

 

Myslím si že nejaké siahodlhé uverejňovanie videí a záťaže procesoru nie je potrebné uverejňovať. Ak máte Atom s čistou inštaláciou Win OS, bez akýchkoľvek zbytočností a viete odstaviť služby ktoré pri takomto použití netreba tak dostanete malého a šikovného pomocníka pre Vaše potreby. A fyzická úspora miesta u mňa hrala tiež veľkú rolu. A možnosť priamo spúšťať 32-bit aplikácie ktoré na 64-bit mašine už nerozchodíte je už len taký príjemný bonus navyše.  

A cena ? Bola nižšia ako za SDRIVE-Max a podstatne nižšia ako za SIO2SD.


Na vytvorenie záloh je to super, raz darmo disketové jednotky sú na citeľnom ústupe (a je s tým aj robota ich udržať v prevádzkyschopnom stave), začínajú miznúť a toto je jedno z možných riešení ako si poradiť.  Takýto naozaj hodne lacný (ak sa ho podarí zohnať) netbook je na takéto veci ako stvorený, teda ak máte k dispozícii SIO2PC alebo SIO2USB. Ak viete čo potrebujete a viete aj presne definovať na čo to potrebujete tak môžete trafiť na taký typ ktorý Vám bude na daný účel vyhovovať a splní Vaše predstavy a nároky na dané využitie. A nezaberá príliš veľa miesta, pritom z dnešného hľadiska sa skutočne nejedná o nejaký rýchlik, na Internet + Java + antivír to už skutočne vhodné nie je.

 

P.S.: Dnes som sa pozrel na bazos.sk a čo tam bolo ? Predávajú dva netbooky s displejom veľkosti 8.9" ... vŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕ, to nas...rie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

28. 4. 2020 13:55:26 #

trackback

04_2020 Blog, Notes.

04_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: