Atari - PremiumCord videoconverter.

By Administrator at januára 14, 2018 17:10
Filed Under: Atari

PremiumCord converter

 

Prvý tohtoročný článok je zameraný na pripojenie VGA LCD monitoru k malému Atari, je pravdepodobné že niekomu to pomôže pri riešení jeho problémov s výstupnou kvalitou obrazu. Pred pár dňami sa mi ozval kamarát - atarista, Stano Havran. Kúpil v Alze videokonvertor pre malé Atari a je s ním spokojný, tak mi poslal pár obrázkov spolu zo zapojením, teda podelil sa s nami o svoje skúsenosti s týmto zariadením. Pretože zlepšenie obrazu je vec zásadná a tak isto aj to že zobrazenie nám pobeží na normálnom LCD monitore cez VGA (cez jeho VGA pripojenie) je lákavé. Stano, ešte raz vďaka za podklady k dnešnému článku. No, tak sa na to poďme pozrieť !

 

 

Citujem:

Zapojenie kabla mám nakreslené - je to môj originál. Zapojenia podľa mne dostupných publikovaných návodov sú zlé, všetky sa snažia použiť vstup VideoIN a snažia sa zmiešať FBAS zložku a Color pomocou odporových deličov a kondenzátorov - ja som použil SVideo a prepojenie je čiste bez prídavných pasívnych súčiastok. Je to použiteľné, aj keď chyby v spracovaní videa v ATARI tam sú (samozrejme – výstup je identický). Pokrok vidím iba v tom, že sa dá pripojiť klasický VGA monitor. Posielam Ti aj zapojenie káblika, je to nakreslené len tak rukou. Audio káblik mám ukončený jackom – stacker (mám monitor s reproduktorom). V prípade, že treba pripojit PC reproduktory, je výhodnejšie to ukončiť dutinkou – buchse. Konektor SVideo som získal z káblika k nejakej staršej grafickej karte.

Koniec citátu.


Poznámka:

Použitie SVidea určite pomáha k tomu že obraz je stabilnejší a má podstatne menej rušivých artefaktov, takže v tom vidím veľký prínos tohoto zapojenia. Sám k tomu len dodám, že skutočne sa vždy riešilo pripojenie kompletného normálneho videosignálu cez tento videokonvertor a teda aj oddelenie jednotlivých zložiek obrazového signálu nebolo zďaleka ideálne a výstup pochopiteľne potom bol taký nejaký nemastný - neslaný. Stano má doma Atari 800XLF, teda s čipom Freddie - teda všetky mašiny čo majú SVideo výstup priamo v sebe to môžu priamo použiť bez akýchkoľvek ďalších úprav (napr. jedná sa  o celú radu počítačov Atari XE). Je to určené aj tým, ktorí si netrúfajú na nejaký priamy zásah do počítača (nie je to Stanov prípad, môžem potvrdiť) a aj tak sa chú dopracovať k lepšiemu obrazu na výstupe.

 

Vlastné zapojenie prepojovacieho kábliku.


No a nech už dlhšie nenapínam, takto vyzerá výstupný obraz na LCD VGA monitore. Pekné je že Stano poslal práve obrázok v tejto farbe, pretože všetci vieme ako je červená farba citlivá na chyby pri jej zobrazovaní, tu sa na to fakt dá pozerať:

 

(neveriaci Tomáš si tu na obrázok môže kliknúť na zväčšenie aby videl že je to čisté)

 

Zariadenie nemá veľké rozmery, akurát nám zase pribudne jedna krabička - teda spolu aj s kabelážou a vlastným zdrojom napájania (utešene nám tá potrebná kabeláž nejako bobtná, že ?) - ale to je už daň za to že môžeme použiť LCD VGA monitor. Práve videokonvertor zabezpečí správne úrovne vstupných signálov pre LCD monitor (ktoré sa nie vždy zhodujú s úrovňami ktoré sa používali pre staré CRT televízory - tie boli podstatne tolerantnejšie na odchýlky od normy signálu ako terajšie LCD TV a monitory z čoho vyplývajú aj naše dnešné problémy s pripojením starých počítačov k monitorom s videovstupom a aj k terajším LCD TV - a k podobným zariadeniam).


 

 

A teda ešte nejaké tie parametre vlastného zariadenia a čo je obsahom dodávanej krabičky tohoto videokonvertora:

Zariadenie:  PremiumCord converter, terajšia cena cca 53.-€ (alza.sk)

Rozlíšenie:
640 x 480/800 x 600/1024 x 768/1280 x 1024
TV systém PAL/NTSC

Výstupné konektory:
Analógový video: 1x D-Sub 15-pin

Vstupné konektory:
S-Video: 1x Mini Din 4-pin
Kompozitný: 1x RCA

Ostatné:
Napájanie: 5 V adaptér
Ovládanie tlačidlami Up/Left/Overscan/Underscan/Menu/Zoom
Synchronizačný obrazec na monitore a TV


Parametre a špecifikácia:

Rozlíšenie:
640 x 480/800 x 600/1024 x 768/1280 x 1024
TV systém PAL/NTSC

Výstupné konektory:
Analógový video: 1x D-Sub 15-pin

Vstupné konektory:
S-Video: 1x Mini Din 4-pin
Kompozitný: 1x RCA

Ostatné:
Napájanie: 5 V adaptér
Ovládanie tlačidlami Up/Left/Overscan/Underscan/Menu/Zoom
Synchronizačný obrazec na monitore a TV

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Takže dúfam že aj ďalším ataristom to pomôže, možno že niekto to doma aj má, len sa mu nepodarilo doposiaľ z rôznych príčin z toho vydolovať to čo od toho očakával. Tak to skúste znova !

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:25 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: