Regulátor teploty - Velleman kit K6002 - Temperature controller 1_3.

By Administrator at júna 04, 2010 11:10
Filed Under: Non-Atari

V stavebnici sa nachádzajú vlastne v skutočnosti dve stavebnice - jeden kit K6001 a jeden kit K6002, preto je to tak rozpísané, aby bolo jasné že treba aj kit K6001 a treba použiť aj kit K6001.

 

 

Mám rád stavebnice Velleman pretože sú funkčné, perfektne popísané a keď sa robí podľa návodu stavia sa dobre a bez problémov. Okolnosti ma donútili hľadať regulátor teploty a skončil som s výberom práve na tejto stavebnici Velleman K6002. Súčasťou K6002 je aj 1 kus K6001 čo je stavebnica snímača teploty. Na rozdiel od bežného termostatu má táto stavebnica dva výstupy, jeden je pre "horný alarm" - zapínanie ventilátoru, alebo klimatizácie a druhý pre "dolný alarm" - napríklad zapínanie ústredného kúrenia. Obidva alarmy sú nastaviteľné individuálne, každý s vlastnou hysteréziou. Pre meranie teploty je potrebné použiť čidlo K6001 - jedno čidlo je dodávané spolu zo stavebnicou - ktoré prevádza teplotu na šírku pulzu. Výhodou tohoto riešenia je to, že čidlo môže byť nainštalované vo väčšej vzdialenosti od regulátora, pričom meranie nie je rušené vonkajšími šumami. Regulátor je vhodný pre profesionálne aplikácie, ale môže sa využiť aj ako bežný termostat.

_______________________________________________________________________________

 

Technické parametre:

Teplotné čidlo K6001

-          teplotný rozsah vysielača: -40°C až +150°

-          pulzne šírková modulácia 200 µS/°C

-          šírka generovaných pulzov:

pri -40°C :  2ms (± 500µS nastaviteľné)

pri + 150°C : 40ms (± 2500µS nastaviteľné)

Linearita v rozsahu -10°C až +50°C : lepšia než 0.5%

Celý rozsah: lepšie ako 2%

Výstup: prúdová slučka 15mA

Testované do vzdialenosti 50m (vzdialenosť medzi čidlom a regulátorom)

Napájanie: 12V DC ±2V/20 mA max. (jednosmerné napájanie)

 

 Regulátor teploty K6002

-          alarm pri prekročení hornej a dolnej hranice s indikáciou pomocou LED

-          dva výstupy rele: 5A/230V AC (striedavé) prepínací kontakt

-          zobrazenie teplty v stupňoch Celzia

-          presnosť ± 0.1°C

-          zobrazenie teploty od -40°C do +150°C

-          čas v cykle 24 hodín s presnosťou elektrickej siete 50Hz

-          nastavenie alarmu od -50°C do +154°C

-          pre každý alarm nastaviteľná hysterézia

-          obsahuje jedno teplotné čidlo K6001

-          napájanie 9V/AC/300mA (striedavé)

 

Upozornenie:

Táto stavebnica môže pracovať iba pri napájaní striedavým prúdom! Po úprave je možné aj napájanie z jednosmerného zdroja, ale v tomto základnom zapojení môže pracovať iba pri napájaní 9V/AC !

 ____________________________________________________

Kto si chce podklady naštudovať dopredu má k dispozícii podrobné inštalačné popisy pre K6001 a K6002 (sú voľne dostupné na Internete):

zipped manual for K6001 and K6002

 

Rozhodne tu nechcem robiť "step by step" popis osadenia súčiastkami, to je podrobne a perfektne urobené v manuáloch, budeme sa zaoberať postupne tým čo tam práve popísané nie je. Treba počítať s tým že stavebnica má označenie "5" t.j. patrí medzi zariadenia s najvyšším stupňom obťažnosti stavby. Podľa mňa sa to ani tak netýka obťažnosti stavby ako toho, že je potrebné celé zariadenia nastaviť a nakalibrovať, pričom je dobré celý postup niekoľkokrát zopakovať - najmenej 2x.

 

Dodáva sa "všetko v jednom" v peknej krabici. Ako je Vellemana zvykom súčiastky sú zoradené presne v tom poradí ako ich máte dávať do plošných spojov.

 

 

Stavebnica sa skladá z viacerých dielov, (kvalita plošných spojov je perfektná), zaradom v hornom rade zľava doprava:

- doska napájacieho zdroja

- procesorová doska

- doska snímača teploty K6001

- doska displeja

Spodný rad zľava doprava:

- predný panel

- popis predného panelu

 


Ukážka obsahu krabice zo súčiastkami:

 

 

Prvú zmenu som urobil s chladičom pre stabilizátor 7805, pôvodne je dodaný ten úplne vľavo, ja som zohnal ten stredný, vpravo je už ten istý ako v strede, len je už po úprave. Je o poznanie väčší, na doske je pre neho dosť miesta a tak som neváhal s jeho výmenou. Urobil som s ním ešte jednu drobnú zmenu - vyhol som na ňom bočné krídelká - lepšie sa chladí a aj lepšie to vyzerá. Chladiče boli pri fotení položené vedľa seba, tak ten rozdiel vo veľkosti je myslím si jasne viditeľný... pod chladič som pridal veľkú okrúhlu podložku priemeru 10 mm o hrúbke 1mm, teda chladič neleží priamo na plošnom spoji, takto sa omnoho lepšie chladí, pretože vzduch k nemu pristupuje s obidvoch strán.

 

      pôvodný                             zakúpený                      upravený a použitý

chladič                                chladič                                  chladič


Nasledovala stavba stavebnice K6001 - teplotný snímač, zmena oproti dodávaným veciam je tá, že som použil namiesto normálnych pätičiek precízne pätičky.

 

Nasledovala stavba zdrojovej časti, akurát som nedal diódy až na plošný spoj, ale sú asi 8mm nad ním, na funkčnosť to samozrejme nemá vplyv, akurát sa lepšie chladia. Pre optočlen som zase použil precíznu pätičku (nie je súčasťou stavebnice, dodáva sa normálna pätička). Je pekne vidieť, že na plošáku je dosť miesta pre nový chladič a nič sa s ničím "nebije".

 


Zadná strana plošného spoja zdrojovej časti, pri malom úsilí sa dá vysledovať v mieste matičky veľká podložka pod chladičom z druhej strany - "presvitá":

 

 

Tu je zozadu plošák teplotného snímača K6001 a ešte raz doska zdroja z K6002:

 

 

Teraz je na rade procesorová doska z K6002, zase nasledovala výmena originálnej 28 pin pätičky za precíznu, jednoducho z precíznych pätičiek integrované obvody časom "nevyliezajú".

(na mieste C7 je kondenzátor M1, neodporúčajú ho osadiť, ak nebude fungovať ľahko sa dá "vystrihnúť", nepríjemným prekvapením pre mňa bolo že chýbal v krabici zo súčiastkami jeden kondenzátor 18pF - boli po ňom len nožičky, fyzicky tam nebol - na toto nie som u Vellemana zvyknutý, nastúpili "domáce zásoby", toto bol jediný problém pri stavbe)

 

 

Zadná strana plošného spoja procesorovej dosky:

 


Nasleduje doska displeja, sedemsegmentovky sú zase v precíznej 40 pinovej pätičke, tu by tá pôvodná mohla zostať, ale keď už sa menia pätičky inde tak aj tu!:


Pohľad na osadenú dosku displeja zozadu:

 

 

Pretože šróby sa hýbu a bolo by s nim ťažké manipulovať naraz aj s distančnými podložkami a doskou plošného spoja tak sú prilepené kvapkou Epoxy aby sa nehýbali. Pri lepení bola na druhom konci nasunutá doska plošného spoja aby rozteč vývodov "sedela". Treba si uvedomiť, že z druhej strany príde samolepiaca fólia a ak sa bude manipulovať s doskami mohla by sa táto manipulácia "prejaviť" na prednej strane poškodením samolepky - preto je tu riešením použiť spomenuté Epoxy. Stačí vždy kvapka priamo pod plastovú vymedzovaciu trubičku, pozor aby ste si nezalepili stranu kde príde doska plošných spojov! Na predchádzajúcom obrázku je lepidlo pekne vidieť na zadnej strane predného panelu v mieste vymedzovacej plastovej trubičky. Z druhej strany si počas lepenia dávam lepiacu pásku aby sa ani náhodou lepidlo nedostalo na čelnú stranu panela, to by bol malér.

 

 

Pohľad na predný panel ešte bez popisu, ale už bolo použité lepidlo na vymedzenie nastavenia šróbov:

 

 

Samolepiaci štítok na predný panel:

 

 

Už nalepený štítok na predný panel a nasadená displejová doska:

 

 

Pridaná procesorová doska:

 

 

Osadená aj posledná doska - zdrojová časť:

 

 

Pohľad na to isté z druhej strany:

 

 

Pohľad na jednotlivé dosky plošných spojov v zariadení:

 

 

Výsledným produktom je malý kompaktný modul:

- dá sa ľahko nasadiť a zapojiť do rozvodnej skrinky

- alebo sa dá na iné vhodné miesto

- pritom rozhodne nezaberá veľa miesta


Výsledný produkt obrázok 1:

 


Výsledný produkt obrázok 2:

 

 

Výsledný produkt obrázok 3:

 

 

________________________________________________________________________________

06.02.2012 - doplnené ďalšie fotografie.


Na nasledujúcich fotografiách je vidieť prepojenie, tzv. "zadrátovanie" jednotlivých dosiek plošných spojov medzi sebou:



Nie je až také zložité ako to vyzerá.



Ešte pohľad z druhej strany.



 Zase o kúsok pootočené.



A nasleduje posledný záber.


____________________________________________________________

17.10.2012

Stavebnica má dve veci ktoré nie sú podľa mňa doriešené, ale tieto veci sa dajú riešiť:

- má v sebe zabudované aj hodiny, ale fungujú iba pri napájaní 9V/AC, t.j. potrebujú sieťových 50Hz na svoju prevádzku, pri výpadku napájania prestane ísť čas, presnosť  je daná presnosťou sieťovej frekvencie

- nemá v sebe zálohovanie nastavených hodnôt, t.j. buď treba použiť záložný zdroj, alebo nastavovať a nastavovať znova

Vyžaduje si to mierny zásah do dosák s plošnými spojmi, pribudne jedna doštička zo súčiastkami navyše.

V prípade úprav treba počítať s tým, že do hierarchie dosák pribudne ešte jedna doska, ktorá bude riešiť záložné napájanie a bude obsahovať generátor presných 50Hz pre hodiny. Ak sa regulátor použije pre ovládanie teploty kotla na ústredné kúrenie by bolo dobré urobiť aj zapnutie čerpadla 1x za 24 hodín na dobu minimálne 1minúty, aby neprišlo k zaneseniu čerpadla usadeninami mimo sezóny - toto je naozaj žiadúce mať doriešené.

Pridávam obrázok ako vyriešiť zálohovanie pomocou 4.5V batérie, tam stačí na pin1 čo je RTCC priviesť signál 50Hz, napríklad z pomocnej doštičky s x-talom a deličkou - inak pri výpadku zdroja aj tak prestanú ísť hodiny. Prepáčte horšiu kvalitu obrázku (lepší obrázok nemám), ale dá sa to pri troške dobrej vôle prečítať. Pomocná doštička obsahuje napríklad x-tal 3.276800 MHz a obvod 4060 a ďalšiu bižu.

Pre toho kto zoženie ešte Velleman kit K2656 je  to vyriešené, je to doska čo vyrába potrebných 50Hz, ale pokiaľ viem tak sa už ťažko zháňa.


VELLEMAN KIT K2656

 

Nasleduje obrázok:


 

Prechod  na druhú časť článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-2_3.aspx

Prechod na tretiu časť článku na túto tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-K6003-Temperature-controller-3_3.aspx

________________________________________________________________________________

20.05.2013

Zdroj kmitočtu pri výpadku siete (zálohovanie mikroprocesoru) je v tomto odkaze vyriešený, pripojí sa zdroj pulzov namiesto pôvodného prívodu V2, t.j. vymení sa odpor R14 (jeho hodnotu by som znížil z 47k na 22k) a jeho vývod namiesto na Graetz bude pripojený na túto doštičku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-50Hz-100Hz-60Hz-120Hz-clock-generator-1Hz-clock-generator.aspx

Zdroj pulzov potom bude napájaný priamo z kapacity 220uF.

 

Obrázok časti kde sa prevedie úprava:


________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:30 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: