Repasovaná - ATARI XF551- recondition - 2.

By Administrator at decembra 05, 2013 23:00
Filed Under: Atari

Výmena pôvodného zdroja 5V s obvodom 7805 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

Použitý je menič TRACO 1-2450 (5V/1A).


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Nejaké základné údaje o použitom meniči, ktorým chcem nahradiť pôvodný obvod LM7805:


 

Dám sem ešte jeden obrázok na porovnanie veľkosti spínaného meniča s klasickou pätičkou a výkonovým tranzistorom:



Jedna z možností tuningu disketovej jednotky ATARI XF551 je pridať na dosku chladiča ďalšie pomocné chladiče aby sme znížili pracovnú teplotu celého zariadenia čo sa v konečnom dôsledku priaznivo prejaví na zvýšenej životnosti celého zariadenia. Touto cestou tu ale nechcem ísť, bude sa inovovať, t.j. pôvodný veľký chladič pôjde von a namiesto lineárnych stabilizátorov 7805 a 7812 prídu na ich miesto DC/DC meniče, ktoré sú z uvedenými lineárnymi stabilizátormi vývodovo kompatibilné a teda by nemal byť problém ich priamo nahradiť. Nemal by byť, ale ako sami uvidíte predsa len je tu problém, najprv treba dostať von ten pôvodný veľký chladič.

 


A tu sa dostávame k ďalšiemu "kurvítku" ktoré je zabudované v tejto disketovej jednotke - chladič a 3 súčiastky na ňom - Graetzov usmerňovač a dva stabilizátory 7805 a 7812 (tá 7812-ka je v tom nevinne). Je to tak fantasticky urobené, že jednoducho môžete vymeniť iba ten stabilizátor 7812, jeho šróbik je ľahko spredu dostupný. Riešenie uchytenia Graetzovo usmerňovača - zozadu presne naproti jeho šróbu je umiestnený kondenzátor a hneď za ním sa nachádza napájací konektor, medzery medzi nimi tak 0.5 mm ... skúste ten šrób odmontovať ! Najprv vychladnem a teda za chvíľu vysvetlím ako sa to dá riešiť.

 

 

Skúšobná otázka - ako ten poondiaty šrób z Graetzovo usmerňovača dostať von ? Jednoducho, odsajte cín z Graetzovho usmerňovača a vyberte celý chladič spolu s ním von ! Pozor, nie je to všetko - tak isto musíte odsať cín aj na obvode 7805, pretože aj tam je šróbik namontovaný z vnútornej strany, t.j. nie je ho možné priamo odšróbovať. Proste parádne riešenie, dnes ale tomu skrátene a skutočne veľmi výstižne hovoríme - kurvítko. Ale aby som nebol až taký nasupený na ATARI, dá sa to ešte urobiť aj inak, postupujte prosím ďalej ...

 

Tu je strana kde je stabilizátor 7805 ... v strede je pekne vidieť jeho šróbik.

 

Strana stabilizátora 7812, ten je jediný normálne prístupný.


Ten šrób na Graetzi sa dá uvoľniť ešte jednou cestou - vypájkujte kondenzátor medzi Graetzom a napájacím konektorom, potom pomocou tenkých kliešťov je možné otočiť hlavou šróbu a tak uvoľniť Graetz od chladiča. Síce trochu nešikovné, ale funguje to, sám som to použil. Akurát treba naozaj vybrať ten kondenzátor, inak tam proste nie je miesto. Len upozorním na to, že existuje viacero typov základných dosák a môže sa stať že sa na vás usmeje šťastie a budete s tým mať podstatne jednoduchšiu robotu ...

Vyzerá to tak, že pri výrobe sa najprv na chladič pripevnili všetky tri aktívne prvky určené na chladenie a potom sa to ako jeden blok zasadilo do základnej dosky a až potom pripájkovalo.

Ak potrebujete vymeniť iba obvod 7805 existuje aj iná cesta, stačí vypájkovať jeden filtračný kondenzátor, ktorý trčí presne pred jeho uchytením ... iná cesta pri neprerobenom stroji nie je. Paráda, klobúk dolu kto toto riešenie vymyslel ! Alebo sa tieto veci vôbec nekazia a konštruktéri tomuto riešeniu dali preto zelenú že na to už nikto nikdy v živote nebude musieť položiť ruku. No, lenže vtedy pri výrobe asi nepočítali so mnou, so mnou prichádza inovácia (teda nie zákon, ten už patrí Fandalovi ...) Tak som výrobcu pri prerábke nahlas pospomínal, nech vedia že sa na nich nezabudlo ...

7805

Na vrchnej strane v strede obrázku sú 3 nožičky pre obvod 7805.

 

Tu na obrázku je už základná doska disketovej jednotky ATARI XF551 "oslobodená" od pôvodného chladiča, samozrejme je už aj vypájkovaný obvod 7805 (leží presne nad tými dvoma veľkými kondenzátormi).

                                                             

Vpravo zvrchu pod káblikom (šedý 4 žilový) je kolmo obvod 7812.

 

A takto potom vyzerá vydolovaný kompletný hliníkový chladič, ešte stále

je na ňom osadený obvod 7805.

 

Tu je už osadený čip spínaného DC/DC meniča TRACO TSR 1-2450

(výstup 5V/1A), zvláda aj mierne cez túto hodnotu, trvale,

popis na obvode je na strane otočenej ku kondenzátorom.

 

Ešte jedna fotka, len iný uhol záberu, ten DC/DC menič je minimálne tak

o 40% menší na výšku a 3x tak hrubý ako obvod 7805.

 

Tu na tomto zábere je pekne vidieť miesto po vypájkovanom kondenzátore medzi Graetzovým usmerňovačom a napájacím konektorom, ešte som ho nedal naspäť, ale takto potom netreba vypájkovať celý usmerňovač, je to pohodlnejšie. Na usmerňovač som dal dočasne tento chladič, mohlo  by to existovať  aj bez neho, stačí tam skutočne malý chladič (je iba pre istotu).


A ešte jeden pohľad na pracovné zátišie ...

ten chladič by stačil aj polovičnej výške.

 

Upozorňujem, ten chladič vľavo pre čip 7812 je tu naozaj  len dočasne, proste iba pre základné merania, bude tak isto nahradený DC/DC meničom, (chladič  potom použijem bez ďalších úprav aj na ten DC/DC menič) takže to nepovažujte za konečný stav, je to takto poskladané iba pre účely merania aby som vedel nakoľko sa zmenší celkový odber v tejto konfigurácii. Obávam sa, že pri normálnej prevádzke by sa ten 12V lineárny stabilizátor s takto malým chladičom asi "upiekol", chladič je  o hodný kus menší ako bol predtým. Na spínaný zdroj ale jeho plocha bude s prehľadom stačiť.

 

A neodpustím si poznámku na kvalitu plošného spoja - na takomto paprndekli (= lisovaná papierová doska a nej sú potom plošné spoje) sa kedysi vyrábal prvý československý rozhlasový prijímač (okolo roku 1960/61), tam som to vedel ešte pochopiť. Zníženie nákladov je dobrá vec, ale nie za každú cenu, ten plošný spoj je mimoriadne náchylný na praskanie (u tranzistoráku to nevadí, tam do dosky neustále niečo nepripájame a neodpájame, ale tu sa pripájajú poriadne veľké a robustné konektory a teda sa s tým plošákom aj celkom slušne cvičí) a aj pri opatrnom  zachádzaní stále hrozí riziko poškodenia. Ak nie sú SIO konektory na Vašej základnej doske prišróbované tak to urobte teraz, pretože tým omnoho zmenšíte namáhanie plošného spoja pri zakladaní alebo vyberaní SIO konektorov !


Na jedno zariadenie je tu teda tých "kurvítok" celkom dosť, doteraz som si myslel že to bola vec ktorá prišla až pred viacerými rokmi z Číny. Neprišla, ešte aj toto Číňania zase len iba okopírovali a použili potom inde ...


Na druhú stranu musím ale skonštatovať že je to schopné prevádzky aj po 25 rokoch, takže je to zaujímavé. Niekedy proste zariadenie funguje aj napriek zabudovaným kurvítkam, aj ATARI XFF51 je toho potvrdením.

____________________________________________________________

A záverom teda pridám ešte nejaké to meranie:

Neprerobená jednotka ATARI XF551:

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.88A/AC, napätie zdroja 10.34V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) = 9.0992W


Prerobená jednotka ATARI XF551:

(modifikácia č.1, čiže prerobená zatiaľ iba napájacia vetva 5V, u mňa použitý menič TRACO TSR 1-2450)

Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.426A/AC, napätie zdroja 10.6V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) =cca  4.52W

(napätie zdroja vyliezlo o 0.26V vyššie pri zmenšenej spotrebe)

 

Záver:

Čiže v kľude približne polovičná spotreba oproti pôvodnému originálnemu zapojeniu, chladič nemusí vyžiariť zbytočné teplo cca 4.5 W, to asi nepotrebuje komentár ... a to sa nerobila ešte žiadna zmena  s vetvou 12V. Čo ma prekvapilo najviac, v podstate úplne chladný chladič pre vetvu 12V, teda bavím sa stále o kľudovom stave, zariadenie je zapnuté,  nečíta sa a nezapisuje sa na disketu.

____________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nasledovať ?


Výmena pôvodného zdroja 12V s obvodom 7812 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:25 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: