09_2016 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 03, 2016 10:33
Filed Under: Blog

03.09.2016

Nostalcomp naťahuje konečné spustenie svojho webu ako gumu v gatiach, zjavne potrebuje Gutalax alebo podobné činidlo (Cool) aby sa mu ten web konečne rozbehol, asi by som mu mal poslať moju SBC6502-ku (o Atari už ani nehovorím), pretože aj tá ide o pár rádov rýchlejšie ako to čo teraz spúšťa ... (ide to ako kedysi BBS na 300Bd), nakoniec je to dosť zaujímavý spôsob ako si vystreliť z návštevníkov. Asi pôjdem na jeho stránky niekedy v októbri, dovtedy mu to snáď nabehne ...

Buď mu to celé pre časom padlo, alebo to naozaj kompletne prerábal, takže dúfam že sa máme v konečnom výsledku na čo tešiť.

Držím palce a som zvedavý ako to dopadne (ak to teda vôbec nabootuje). Smile

Keď už o tom píšem, celkom by som privítal - a nielen ja, keby uverejnil aj niektoré schémy, dosť by tým pomohol svojmu nostalcompáckemu okoliu ...

________________________________________________________

05.09.2016

Ha, Nostalcomp ma dostal ! Teda je to teraz 1:1 - on vie na čo narážam. Nevydržal som to, pozrel som sa tam - a tam toto:

 

 

Pomoc od slušných procesorov netreba, asi mu to bootuje na Intel 8008-ke ...

Ak je to pripravené na Start - tak ešte zo 2 týždne a je to tam ...

Teším sa !!!

LaughingSmileSealed


Netreba ihlu na prečistenie tých presýpačiek ? P.S.: Tá guma je zjavne asi hóooodne kvalitná. A ako tak pozerám je to Gutalax a aj Guttalax, web je prívetivý k obidvom pomenovaniam. Na výslednom účinku to ale nič nemení. A že SBC6502 a Atari považuje za rozbehové činidlo - to sme zase postúpili, ale ako rezerva dobré ... No hodne dobre som sa dnes pobavil a to že sme suchári.

_____________________________________________________________________

06.09.2016

Jeden známy ma požiadal či by som mu nepremeral kondenzátor TESLA 2x 32uF, vraj sa mu nezdá kapacita. Po premeraní  - áno dvojitý je, ale je tam 2x 1.2uF ... Kapacity klesli, ale rovnako v obidvoch systémoch. (Aby neprišlo k nedorozumeniu, kondenzátor bol pred meraním formovaný malým napätím niekoľko dní - ale aj tak to nepomohlo, takže má kamarát odteraz k dispozícii nové ťažítko.)


________________________________________________________________________________

07.09.2016

 

L8009 LCD monitor - 4:3

Počuli ste už o 8" LCD "monitore" zo zobrazením 4:3 pre naše staré počítače ? Rozmer viac ako slušný, dobrý obraz, nízka spotreba. A vie toho podstatne viac, nakoniec choďte sami na stránky:


dx.com


a zadajte názov L8009 LCD monitor. Videovstup PAL/NTSC - za tie peniaze sa to oplatí a na mnoho vecí to naozaj stačí. K nám je to free shipping, čiže cena sa nezvyšuje. Takže to dávam do pozornosti, pretože dobre viete že práve rozmer obrazu 4:3 sa nám už naozaj nejako prepadá do zabudnutia a pritom je to práve to čo potrebujeme k našim "starčekom". A pri tých rozmeroch sa to naozaj ešte na náš stôl zmestí (teda - popri tom ostatnom čo tam už máme). Čiže minimálne vhodný ako druhý monitor (ak už nie ako prvý). Ja mám doma už pár rokov jeho staršiu verziu a som s ním maximálne spokojný.


L8009 LCD monitor

____________________________________________________________

09.09.2016

Dnes si "posvietim" na jedno celkom zaujímavé zariadenie, je to KG100 - USB Temperature and Huminity Data Logger. Mám ho síce už dlhšie, ale jedna vec ma donútila o tom napísať pár riadkov. Nie žiadna chyba zariadenia, problém bol medzi stoličkou a počítačom - niekde som veľmi dobre založil ovládacie CD. No a načo ďalšie zbytočné reči, idem na to:

http://blog.3b2.sk/igi/post/KG100-USB-Temperature-and-Huminity-Data-Logger.aspx

______________________________________________________

7.09.2016

Vďaka summitu sme včera videli koľkože je v Bratislave skutočných Bratislavčanov. Pomaly vyhynulý druh ...

Summit sme teda prežili a teda poďme na techniku. Ešte odbočím, Nostalcomp nesklamal, ako som prepovedal, tie dva týždne nábehu navyše dodržal.

Názov sám už prezrádza čo zariadenie robí a na čo je určené, niektorí majitelia počítačov začnú jasať:

http://blog.3b2.sk/igi/post/S-VHS_CVBS-TO-RGB-CONVERTER.aspx

______________________________________________________

24.09.2016

Mám mimoriadne málo času na písanie, takže blog teraz zanedbávam, ale skúsim s tým niečo urobiť.

Nostalcomp-ovi tá guma predsa len praskla, takže  nezostáva nič iného len čakať. Síce som tiež zaregistroval že nefungujú obrázky, ale tak nejako  som si hovoril že to dá do poriadku.  Kto má webové stránky vie že niekedy sa dejú veci ktoré radový občan štátu nezažije za celý svoj život. Po skonštatovaní samotného guru uvedenej adresy - sám Nostalcomp skonštatoval že je chybná elektrónka ...

Nezabudol si zapnúť žeravenie ? ... Laughing

(Po takej dlhej dobe sa občas veci fakt ťažšie znova uvádzajú do chodu - Murphy znova nesklamal. Nuž držím palce nech to všetko časom zase pôjde na 100%. Jedna zo stránok ktorá stojí za to.)

_______________

Dnes je tu kratučký príspevok na tému - ako inak k Atari - rozširujúca doska do disketovej jednotky Atari 1050 pod názvom High Speed Board:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Enhanced-Atari-1050-High-Speed-Board.aspx

_____________________________________________________

28.06.2016

Tento mesiac je jedno pekné výročie -  60 rokov od uvedenia IBM RAMAC 350 - prvý pevný disk:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vyrocie-60-rokov-pevneho-disku.aspx

____________________________________________________________

29.06.2016

Dnes som čítal jeden článok, kde v Gdaňsku vraj funguje už 25 rokov starý 8-bit Commodore 64 a slúži tam po celú dobu na vyvažovanie hriadeľov. Slúži dodnes. Aj napriek tomu že sa o čistotu zariadenia nikdo nestará - kto tam pracuje v takom sajrajte že si tam ani neuprace ? Zjavne je táto stará technika dobre pripravená na ničivé účinky prostredia (a aj obsluhy ...) + holubí trus. A svedčí to aj o postoji k technike - rád by som ten servis videl naživo ... asi by som si tamnedal nič opravovať pri všetkej úcte ku Commodore. Takýto humus sa len tak nevidí. Na druhú stranu je videť že tie mašiny robili v tej dobe naozaj robustne - a sú spoľahlivé.

 

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:43 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: