Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Power supply Atari - typeIV - part 5.

By Administrator at októbra 06, 2017 11:05
Filed Under: Atari

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeIV.

 

____________________________________________________

11.04.2018

Na základe ďalších podkladov ktoré mi poslal Roman Fulek som musel túto časť totálne "prekopať", pretože tu boli chyby - týkali sa priradenia fotografií ku zobrazenej pôvodnej jednej schéme (chyby v pôvodnom materiáli od B.Poehlanda, preto jeho podklady priveľmi neodporúčam pre zmätočné priradenia schém a fotografií k jednotlivým typom zdrojov - je to tam poprehadzované, možno je to ale "dodatočná" práca redaktora), opravu chýb som ale v neskorších číslach časopisu nezaregistroval. Ukázalo sa že tých verzií typu IV je určite viacero - teraz je už dúfam všetko v poriadku. Romanovi sa chcem poďakovať za nás všetkých že našiel ďalšie zapojenie a upozornil ma na nezrovnalosti. Skrinka je vo všetkých uvedených prípadoch rovnaká, t.j. bez otvorenia zdroja nepoznáme ktorú verziu zdroja typu IV vlastníme.

 

Momentálne poznáme(k uvedenému dátumu)  minimálne 3 verzie zdroja typu IV:

 

IV.a - dvojtranzistorová verzia bez nastavovacieho trimru, výst.napätie je nastavené odporovým deličom,

           jedno sekundárne vinutie       

IV.b - dvojtranzistorová verzia s nastavovacím trimrom, výst. napätie sa nastavuje odporovým deličom,

           jedno sekundárne vinutie

IV.c - jednotranzistorová verzia, výst. napätie je nastavené odporovým deličom,

          dvojite sekundárne vinutie

____________________________________________________

Tento zdroj je známy ako FW1599.

Zase v EÚ - transformátor na 220V/50Hz, použitý zdroj má jedno sekundárne vinutie. Tak tu je vítaná zmena, máme tu konečne iné zapojenie zdroja - zase sa ale jedná o lineárny stabilizátor - je použitý typ uA723 (LM723) a je použitý k nemu aj pomocný tranzistor + výkonový tranzistor (vlastne je to zapojenie typu Darlington), 723 dokáže totiž  dodať sám o sebe prúd max. = 150mA. Používa sa transformátor z jedným vinutím, pričom obvod 723 je napájaný dvojnásobne vyšším napätím ako sa objavuje na vstupe výkonového tranzistoru. Zase sa používa iba polovičná kapacita hlavného filtračného kondenzátora oproti pôvodnému typu I, pridaný je kondenzátor 1G (1000uF), ktorý slúži pre filtráciu pomocného zdroja vyššieho napätia pre obvod 723 - nezabudnite na to, že pre svoju činnosť potrebuje tento obvod napájanie zaručene vyššie ako 10.5V, takže priamo ho napájať by v tomto prípade  jednoducho nešlo. Tu sa to potrebné vyššie napätie pre napájanie čipu 723 veľmi vtipne dosahuje jednoduchým násobičom (zdvojovačom) napätia. Neupravovaný zdroj rozumne dodá tak maximálne 1A, elektronická poistka je ale nastavená na prúd podstatne vyšší - skoro 3A. Nemusíte sa báť, aj táto hodnota (1A) pre napájanie počítača postačuje. Samozrejme originálny chladič by nezniesol dlhodobejšiu záťaž s prúdom väčším ako asi tak 1.3A, na to to proste nie je stavané, skôr to vyzerá tak že sa jedná len o ochranu proti krátkodobému skratu, pri trvalom skrate by sa výkonový tranzistor na tak malom chladiči jednoducho "upiekol".

 

Výhody:

- kvalitné obvodové zapojenie

- kvalitné súčiastky

- celkom účinne vyriešené chladenie

- predsa len o pár % vyššia účinnosť ako pri type I

Nevýhody:

- aj tak dosť nízka účinnosť (zase sa jedná o lineárny stabilizátor)

- obtiažnejšia oprava (ak náhodou odíde obvod 723, ale to je málo pravdepodobné)

- menší dovolený odoberaný prúd bez prerábky zdroja, iba 0.93A pre pokles na výstupe na hodnotu 4.9V

 

Možný tuning:

- výmena hlavných usmerňovacích diód za Shottkyho typ min. 40V/3A

- výmena hlavnej kapacity za typ 10G (10.000uF)

- ku všetkým usmerňovacím diódam dať paralelne kapacitu 22nF

 


Zdorj IV.a  - Usmerňovacie diódy sú umiestnené pekne vysoko na doskou plošného spoja takže sa dobre chladia. Na násobič sú použité 2 menšie diódy, pretože z tej časti zdroja sa odoberá prúd maximálne tak 30 ÷ 50mA.


Zdroj IV.a - Ak sa na to pozriete - zase až tak veľa súčiastok tam predsa len nie je.  Na obrázku je dvojtranzistorová verzia - bez trimru, napätie je nastavené na pevno priamo odporovým deličom.

 

Zdroj IV.a - Oproti typu II tu máme opačný extrém - v plošnom spoji sú odvetrávacie otvory pod diódami a tak isto sú tieto otvory urobené aj pre transformátor. Za toto riešenie ide palec nahor !!! Ak sa na to pozriete bližšie je vidieť že transformátor má použité iba jedno sekundárne vinutie.

 

IV.a - Obidva tranzistory a jedno sekundárne vinutie vyznačil na obrázku

Roman Fulek.

 

Tomuto sa najviac blíži toto zapojenie ďalšej verzie typu IV.b (aj keď na predchádzajúcich obrázkoch nie je zapojený trimer, preto tomu čo je uverejnené pred touto schémou dávam označenie ako IV.a), jediný rozdiel je v tom že typ IV.a sa nastavuje priamo pomocou odporov R1 a R2, t.j. bez použitia odporového trimru R4.

 

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeIV.b   Drawing - Roman Fulek.

 

Toto zapojenie používa iba jedno sekundárne vinutie a potrebné vyššie napájacie napätie sa vytvára diódovým násobičom - aby čip LM723 správne pracoval potrebuje na svojom vstupe napätie minimálne 10,5V (stabilizácia výstupného napätia pod touto hodnotou nie je zaručená). Sami vidíte že k rovnakému výsledku sa dá dôjsť rozličnými cestami - a na konci nám to slúži rovnako dobre. Na zväčšenie výstupného prúdu je potrebné zmenšiť odpor R3, ale tu by tá hodnota mala stačiť taká aká je použitá v zdroji.


No a Roman poslal aj foto jeho zdroja:

 

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeIV.b

________________________________________________________________

Existuje aj takéto zapojenie, ktoré používa v zapojení iba jeden výkonový tranzistor a má transformátor z dvojitým sekundárnym vinutím (vtedy netreba na násobič použiť ďalšie 2 diódy):

 

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeIV.c  Drawing - Benjamin Poehland.


Keď sa pozriete na schému v prvom pôvodnom materiáli od B.Poehlanda (pdf súbor) tak tu v tejto schéme už nechýba zakreslená bodka na spoločnom vývode kondenzátorov C1 a C2 a R2 -  t.j. spoločný bod zeme napájacieho zdroja. Výkonový tranzistor je určený na prúd až 4A, t.j. môžeme ho v prípade potreby nahradiť aj iným výkonovým NPN tranzistorom podobných vlastností. Vždy je potrebné zabezpečiť pri výmene tranzistoru jeho dokonalé chladenie, t.j. treba použiť aj silikónovú vazelínu. U nás sa vyskytuje iba náhodne, ale jedná sa tak isto o vzhľadovo naozaj pekne prevedený napájací zdroj s veľmi dobrými parametrami. Jediná vec - menší dostupný výstupný prúd sa dá napraviť zmenšením odporu R9 - teda ak ešte chcete zdroj naďalej používať a máte nejaké ďalšie fičúrky v svojom počítači.

Ak sa podarí zohnať a do skrinky dostať väčší chladič čo sa tam rozmerovo vojde - tak to by bola úplná paráda - raz darmo dobré chladenie je dobré chladenie. 

_____________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 4. 2018 10:09:45 #

trackback

04_2018 Blog, Notes.

04_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: