Zdroj konštantného prúdu. Constant current source.

By Administrator at októbra 09, 2012 02:15
Filed Under: Non-Atari

Dnes pár zapojení zdrojov konštantného prúdu pre nabíjačky. Tu sú uvedené len zdroje konštantného prúdu bez obvodov časovača. Samozrejme aj tak sa dajú použiť samostatne - aj bez časovača. Jedná sa o nabíjanie článkov typu NiMH. Menej slov, viac schém.

 

 

Stačí namiesto spínača pripojiť tu uvedené schémy do nabíjačky z predchádzajúceho článku a máme jednoduchú nabíjačku s nastaveným požadovaným prúdom.

Tiež je možné namiesto spínača zapojiť časovací obvod, alebo naopak spínať pomocou NPN tranzistoru voči zemi.


Prvý obrázok je nabíjačka s veľmi malým prúdom, viac slúži na udržanie akumulátorov v kondícii ako na dobíjanie, používa normálny plastový tranzistor, nevyžaduje chladenie tranzistoru a teda ako som vravel je to skôr kondičné nabíjanie. Nastavený nabíjací prúd je taký malý, že môžeme mať akumulátorky trvale pripojené fakticky na neobmedzenú dobu. Dióda pred akumulátoromi ich chráni proti vybíjaniu sa cez obvod tranzistoru - platí to vo všetkých tu uverejnených zapojeniach.

 

 

Nasleduje zapojenie, kde máme možnosť použiť nabíjací prúd v rozsahu 40 až 100mA pomocou štvorice odporov, 2x 12Ω a 2x15Ω, hodnoty nastavených prúdov sú uvedené priamo v tabuľke v obrázku. Tranzistor BD140 už vyžaduje chladič. Ak chceme nabíjať až 8 kusov článkov naraz musíme zvoliť napájanie =15V.

 

 

Posledné zapojenie umožnuje variabilne nastaviť výstupný prúd v širokom rozsahu, doporučujem použiť napájanie =15V. Jumpermi je možné  paralelným spojením viacerých dosiahnuť požadovaný výstupný prúd. U veľkých výstupných prúdoch treba použiť slušne veľký chladič na tranzistore. Použitý tranzistor BD676 je Darlington, preto nie je možné ho nahradiť priamo tranzistorom iným, použite prosím tu uvedený typ. Na obrázku je nastavený výstupný prúd =15mA. V tabuľke je uvedené nastavenie na ukážkové dva výstupné prúdy a to nastavenie na 500mA (stačia 2 jumpre) a na 700mA (treba použiť 5 jumprov). Pri tých väčších prúdoch opatrne, menej je niekedy viac, pri 700mA by sa už mala sledovať aj teplota nabíjaného článku. Najjednoduchšie je použiť nabíjací prúd o hodnote 1/10 kapacity článku - čas ako som už spomínal v minulom článku sa potom pohybuje na plné nabitie okolo 14 hodín. Výhodou je to že takýto prúd nedokáže zahriať články pri nabíjaní a nehrozí ich deštrukcia ani vtedy ak nesledujeme teplotu pri nabíjaní.

 

 

 Ktoré zapojenie Vám najlepšie vyhovuje je na Vás, kombinácie iných hodnôt odporov sa nevylučujú.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:26 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: