Unipolárny driver pre krokový motorček. Unipolar stepper motor driver - type 2.

By Administrator at septembra 10, 2012 12:54
Filed Under: Non-Atari

Dnes si popíšeme ďalší driver pre unipolárne krokové motorčeky založený na čipe L297. Pretože to je len čip bez výkonovej časti potrebuje k svojej činnosti ešte výkonovú časť - tú robí v našom prípade buď obvod s ULN2803A a potom môžeme ísť s prúdom do hodnoty maximálne 0.5A, alebo použijeme výkonové Darlingtony a potom môžeme ísť s prúdom aj do 4A.

Čip L297 samozrejme vie toho podstatne viac, ale v danom zapojení sa nevyužívajú všetky jeho možnosti.

 

Dnes uverejnené schémy majú tú výhodu že súčiastky sú bez problémov dostupné v GME, SOS, Avelmak a inde.

 

Pre lepšie porozumenie ako to vyzerá vovnútri obvodu prikladám nasledujúci obrázok:

 

 

Obvod L297 je napájaný z vetvy +5V, jeho výstupy idú priamo na výkonové Darlingtony v púzdre ULN2803A. Pretože ULN2803A má na vstupe priamo zabudované odpory nepotrebujeme už žiadne ďalšie pomocné odpory na prepojenie týchto 2 čipov medzi sebou.  Diódy slúžia ako ochrana pre prepäťovými špičkami. Samozrejme je táto schéma známa a je na nete, ale keď sa bližšie na tú tak často uverejňovanú schému pozriete má v sebe niekoľko chýb - je neuveriteľné že aj na tak jednoduchej schéme sa niekomu podarilo prehodiť vstupné signály medzi sebou (na pôvodnej schéme je prehodený signál DIR a CLOCK ...) Tu uverejnená schéma už tieto nedostatky nemá. Nezabudnite samozrejme na blokovacie kondenzátory, čipy majú rady dobre vyhladené napájacie napätie. Tí hĺbavejší si už určite všimli že pin 19 na čipe L297 poskytuje možnosť prepínať  krokovanie motorčeka na HALF STEP/FULL STEP, stačí tam vedieť prepínať logickú hodnotu, ale pretože sa zase jedná o jednoduchý driver, tak to nechcem zase nafukovať do väčších rozmerov. Ak potrebujeme väčší prúd cez 0.5A, niekedy pomôže zdvojiť zapojenie Darlingtonov v obvode ULN2803A (nezabúdajte na to, že využívame len 1/2 obvodu ), ale zase vznikne väčšie teplo a tak treba potom dôsledne kontrolovať či sa čip nezačne prehrievať. Ak treba väčší prúd radšej použite zapojenie s klasickými výkonovými Darlingtonami, je to popísané ako druhá možnosť.

My z celého čipu ULN2803A využívame len 1/2, takže ak dodáme ďalší obvod L297 môžeme riadiť dva unipolárne krokové motorčeky a potrebujem potom len 3 čipy - 2x L297 a 1x ULN2803A.

 

UNIPOLAR STEPPER MOTOR DRIVER

1x L297, 1x ULN2803A, Imax=0.5A, FULL STEP:

 

Čo ale robiť ak poskytovaný prúd 0.5A nestačí a potrebovali by sme silnejší výstup - napríklad s prúdom 2A, alebo viacej - 4A?

- aj na to je riešenie, použijeme samostatné výkonové Darlingtony, nakoniec pozrite si obrázok. Pretože sa pracuje s väčšími prúdmi nezabudnite na chladenie tranzistorov ! - tu si treba uvedomiť že na Darlingtone vzniká 2x väčší úbytok napätia ako na normálnom tranzistore a teda aj strata je väčšia, ak chcete ísť na hodnotu 4A tak by to malo mať už celkom slušný chladič, ak použijeme izolačné podložky tak stačí jeden chladič na všetky štyri tranzistory spolu. Tak isto už treba použiť aj oddeľovacie odpory 4x 1k5, môžete ísť dolu s hodnotou až na 1kΩ. Tak isto sa už nevyhneme použitiu ochranných diód - idú 2ks na každé jedno vinutie. Dôrazne neodporúčam "ušetriť" na tom, že neosadíte ochranné diódy ! Na motore vznikajú indukčné špičky a úlohou týchto diód je práve potlačiť všetko to, čo by mohlo spôsobiť napäťový impulz tam kde ho práve nepotrebujeme.

 

UNIPOLAR STEPPER MOTOR DRIVER

1x L297, 4x Power Darlington, Imax=4A, FULL STEP:

_____________________________________________________________

Prvý článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-1.aspx

Tretí článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-3.aspx

Štvrtý, posledný článok na danú tému:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-4.aspx
_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:32 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: