Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC - part 11.

By Administrator at februára 02, 2019 10:03
Filed Under: Atari

 

Objavil sa "nový" zdroj napájania pre Atari. No, nový ako nový, skôr ešte doteraz nepublikovaný. V mojom "mini seriáli" o zdrojoch nebol vo výpočte zahrnutý - pretože som o ňom doteraz nemal žiadne informácie a ani som o ňom nevedel (a zjavne nielen ja). Pochádza z Austrálie (konkrétne zo Sydney), nie je síce v svojom zapojení ničím výnimočný (skôr svojím prevedením), ale ak má byť výpočet existujúcich napájacích zdrojov pre Atari počítače kompletný tak je potrebné zahrnúť ho do celkového zoznamu. User shoestring v pôvodnom zdroji nahradil stabilizátor 7805 spínaným DC/DC meničom, čím dosiahol očakávaný efekt - podstatné zníženie odberu (= menej vyvíjaného tepla), pôvodný chladič môže tak ísť do večných lovíšť. Celý postup výmeny je podrobne popísaný v odkaze na samom konci článku, čo už ale je vec iná ktorú tu nebudem popisovať, pretože to je už prerábka, mne v tomto článku ide o popis pôvodného zdroja a prerábka je už zahrnutá v názve tohoto dielu (a v odkaze), síce to v názve potom nie celkom vystihuje pôvodný zdroj, ale takto som to nazval, puristi nech prepáčia Smile.


 

Vlastné zapojenie zdroja nie je ničím výnimočné, výborné je použitie dvojitého vinutia na primári (k usmerneniu stačia iba 2 diódy), zapojenie nepoužíva žiadne umelé zdvíhanie výstupného napätia na hladinu cca 5.15V, proste je tam 5V na výstupe a basta. Zaujímavé je nízke napätie na primári, tým sú aj menšie straty na lineárnom regulátore. Na druhú stranu - ak z nejakých dôvodov kolíše sieťové napätie tak sa ľahšie môže stať že sa stabilizátor môže dostať mimo rozsahu (pri poklese) v ktorom je ešte schopný stabilizovať výstupné napätie.

 

Zdroj fotografií + schéma: atariage.com


Takto vyzerá rozobratý pôvodný zdroj - solídna veľkosť chladiča, výborné umiestnenie dostatočne veľkých vetracích otvorov, výborný prístup k súčiastkam. Takto sa to malo robiť u všetkých už popisovaných klasických zdrojoch ! (Aj keď tu sa tiež šetrilo na už spomenutých kondenzátoroch priamo na vlastnom regulátore 7805 + diódy.) Iste, takáto koncepcia zdroja je v dnešnej dobe beznádejne zastaralá (ak odoberáme väčší prúd), ale tým že tam bolo málo súčiastok a bolo to dobre chladené spolu s naozaj veľkým chladičom vcelku dávalo záruku naozaj bezproblémového dlhodobého chodu.

Nás len môže mrzieť prečo sa nedodávali u nás počítače práve s touto verziou zdroja - nebolo by tu toľko nepríjemných príhod s pokazenými počítačmi, ktoré prestali fungovať práve kvôli zle urobeným zdrojom (z výroby). Lenže keď sa to nekazí tak nemusíte kupovať novší typ ...


Link na celý článok spolu s úpravou na spomínaný DC/DC zdroj:

Australian Atari power supply

 

Ako vidieť stále sa objavujú nejaké veci o ktorých sme doteraz nevedeli a teda občas nás niektoré informácie môžu stále prekvapiť. Seriál o zdrojoch pre napájanie Atari som pôvodne ukončil 10-tym dielom a myslel som si že je to už uzatvorené, dnes napriek vtedajšiemu tvrdeniu tu mám k dispozícii ďalší diel - č.11. Mýlil som sa - a to je dobre, nie ?

Uvidíme či sa ešte niečo objaví. Wink

 

Moje poznámky k pôvodnému zdroju a aj k prerábke:

Podľa mojej mienky by neuškodilo ak by bol priamo na vývodoch obvodu 7805 (teda na 1 a 2) pripojený ďalší kondenzátor hodnoty M1 a C2 by som nahradil tak isto hodnotou M1, zdroj by bol ešte o kus stabilnejší. Použité diódy sú tak-tak  na hrane, dal by som na ich miesto radšej nejaký 3A typ, tie sa síce budú potom v zapojení "nudiť", ale rozhodne nebudú hriať.

K použitiu DC/DC meniča - vtedy je výhodné primárne vinutia zapojiť za sebou (zdvojenie výstupného napätia) a následne až z toho napájať vlastný menič, toto ale autor úpravy nevyužíva, odoberá napätie do meniča priamo z vývodov C1 - potom by bolo potrebné použiť Graetzov usmerňovač.

Ešte lepšia účinnosť DC/DC meniča sa dá dosiahnuť použitím Schottkyho diód v usmerňovači.

DC/DC menič má na sebe modrú LED - naozaj poriadne neporíjemné svetlo. Ak zdroj máte zapnutý v miestnosti kde je šero tak cez vetracie otvory z nej prenikajúce svetlo Vás dostane do atmosféry pohrebného ústavu - tu je jediná pomoc - pomocou kvapky farby "prelepiť" LED-ku.

___________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

2. 2. 2019 11:54:06 #

trackback

02_2019 Blog, Notes.

02_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

15. 2. 2019 21:15:12 #

Levas

small PCB board and your Atari can use virtual any power source.

www.vabolis.lt/.../

(sorry, in Lithuanian language).

In short, it is step-down board. It can accept up to 30V input and output is upt to 3A of pure 5V. Plus some diodes in input and your Atari will never fail.
I used selfmade PCB, but it is lots of Chinese boards usable (only please test before use).

Levas Lithuania |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: