Forever 2019.

By Administrator at marca 17, 2019 07:50
Filed Under: Atari

 

20-ty ročník akcie - stručný a krátky komentár z niekoľko hodinovej návštevy tejto akcie. Foto som si odpustil, pretože som stretol zase veľa známych a radšej som sa venoval rozhovorom s nimi ako pobiehaniu od stola ku stolu. Jedná sa len o stručné zhrnutie toho čo sa priamo týkalo iba mojej osoby a najbližšieho okolia kde som sa pohyboval.

Ale poďme pekne zaradom.

Ráno 7.00 volebná miestnosť, za chvíľu som už vonku, naložil som veci, nasledovala pumpa, 7.25 zase sadám do auta a smer Horná Súča. V Bratislave nám pekne pršalo - a vydržalo to celou cestou až po Drietomú. Cesta normálna, celkom málo áut a tak som si dal tempomat a celú cestu som išiel niekde okolo 110 za hodinu, na mieste akcie som bol presne za 1 a 1/2 hodiny, bolo 9.00.

Catering fungoval (káva bodla), to zase potešilo, niektorí sa práve odobrali spať a niektorí sa práve zobudili. Čo ma tak isto potešilo - zase po roku som sa stretol s Romanom Fulekom, otočili sme sa spolu ešte po veci do auta a keď sme sa vrátili do sály tak už bol za stolom aj xi. Prišiel Marek Chorvát, Goldy, následne sa objavili Radim Polášek a Martin Lukášek, ataristi z Olomouca a kopec ďalších známych.

Xi priniesol dve disketové jednotky ktoré treba pozrieť čo im chýba, jedna je XF551 a druhá LDW 2000. Prvú poznám ako svoje boty, druhú som mal naposledy v rukách v roku 1989 ... Vybalil som si veci a aha ! z pájkovačky som priniesol iba jednu časť, rúčka zostala doma (nachystaná na stole, hneď som vedel kde som ju nachystal a už nevložil do kufríku). No, aj som zabudol v tom okamžiku zahrešiť ... Ešteže hneď vedľa nás sedel Goldy ktorý mi svoju pájkovačku ochotne zapožičal. V XF-ke je odídený vypínač, to tu namieste nevyriešim, XF-ka ide ku mne domov, LDW 2000 nemá zdroj takže si to tiež beriem domov a skúsim to rozbehať tam. Čo ma mierne šokovalo bola základná doska tej Atari XF551 - žiadne chyby na nej, nie sú tam zdvojené označenia súčiastok, žiadne preškrabnutie plošného spoja, správne prepojenie typu procesoru - aspoň som mal na čo vyvaľovať oči. Goldy si na mňa nachystal špeciálnu pomstu - priniesol mi XC12-ku bez prívodného SIO kábliku, má to zabudované Turbo2000. No, to mám asi za to že nepríliš lichotivo píšem o kazeťákoch k Atari. Sealed Ale inak je to celkom zachovaný vrak. (Opravovať a oživiť to ale nechystám, niekomu ho zase podarujem, jednoducho pôjde ďalej do sveta.)

Roman Fulek mi priniesol svoju krásnu robotu - urobil doštičku pre Quarter Meg rozšírenie počítača Atari 800XL na 256kb, t.j. vymeníte všetkých 8 čipov 4164 DRAM za 8x 41256 DRAM a máte 64kB + 192kB Ramdisk v režime Rambo XL (popísal som to v samostatnom článku - dajte si vyhľadaľ Quarter). Ďakujem ! Opakovane sme sa venovali vývoju novej základnej dosky pre Atari XF551 kde budú prevedené zásadné zmeny v napájaní a pridané fičúrky. Tak isto je vo vývoji aj verzia pre 3.5 FD mechaniku.

Obed, nasledovalo vŕtanie sa v Atari XF551, zase káva a o 14.30 sadám do auta a odchádzam na cestu, ktorá ma ešte viedla dosť mimo domova a ešte som si následne v aute dosť dlho posedel. Čiže po slovensky povedané akciu som opustil pred jej súťažnou časťou a aj v tomto čase (v nedeľu) ešte akcia trvá, výsledky budú uverejnené priamo na webovej stránke Foreveru.

Tento rok ľudí bolo hodne, naozaj hodne a poobede sála praskala vo švíkoch. Neduh z problémovým ubytovaním tvrdohlavo pretrváva, ľudia hľadajú ubytovanie mimo (trebárs v Trenčíne a okolí). Niekde je systémová chyba, ako som sa dozvedel z neoficiálnych kruhov tento rok naozaj hodne ľudí (viem presné číslo) prišlo o objednaný nocľah. To že si nocľach objednal aj nejaký zájazd je vec pekná, ale tak isto organizátor by mohol oznámiť že nevie zaručiť čo by zaručiť mal. Nová doba ... nové móresy.

Problém s hlasite pustenou hudbou pretrváva, kvalita hudobnej produkcie je miestami desivá. Prebudené, orezané, ale tak to už na Foreveri býva, zvykajte si - aj na problémy s ubytovaním. Zameranie tohtoročnej akcie je myslím si jasné z úvodného obrázku. Akciu ako vždy viedol spíker Wotnau - s veľkým prehľadom. Priznám sa že program som až tak nesledoval pretože som vedel že sa dlho nezdržím a teda som chcel vybaviť čo najviac vecí.

Na akcii je množstvo ľudí, kopec známych a s tými má zmysel sa stretnúť a porozprávať - pre mňa je toto rozhodujúce a tie ostatné veci popri tom nejako zvyknem prežiť - pravdepodobne to takto cíti aj zúčastnená väčšina, škoda že tomu nevenujú väčšiu pozornosť aj organizátori.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

22. 3. 2019 18:27:02 #

trackback

03_2019 Blog, Notes.

03_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

6. 4. 2019 15:15:04 #

pingback

Pingback from atari.sk

Forever 2019 - Atari výsledky - aktualizácia 3 - ATARI.SK

atari.sk |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: