Atari + 9" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-9042QM. Part 2.

By Administrator at novembra 11, 2020 16:20
Filed Under: Atari

Dnes sa budem venovať podrobnejšie tretiemu zakúpenému monitoru - je tak isto od SONY, je tak isto profesionálny, používa väčšiu 9" CRT obrazovku, teda uhlopriečka je už 22.86cm, čo je už slušná hodnota a pritom stále nie je príliš veľký (a ťažký).

9" CRT TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-9042QM


Tak nejako vždy som chcel vlastniť monitory tohoto typu (dosť dlho som pozeral na webe na profesionálne 9" monitory JVC, cca pred 3÷4 rokmi - len tie výsledné ceny ma vždy odradili od kúpy, k cene ešte bolo treba pridať tzv. shipping - a z USA to vždy bola paleta ..., niekedy skoro rovnaká ako cena monitoru, asi aj dané váhou zariadenia). No a pri tejto tesne povianočnej ceste sa zadarilo - i keď výrobca monitoru nie je JVC. Pritom osobne doteraz som s takýmto CRT farebným monitorom skúsenosti nemal - práve preto som do toho šiel.

 

 

Pôvodne som si po dohode išiel prevziať len už predtým spomínané dva 6" monitory, ale potom priamo na mieste slovo dalo slovo, stručne a jasne - "nachomýtol" som sa v správnom okamžiku na správnom mieste (zase raz platilo: "lenivá huba = hotové nešťastie"), takže nakoniec som domov išiel nielen s dvomi 6" monitormi - ale pribudol mi na cestu domov dodatočne aj tento 9" monitor. Miesto v aute na to bolo, akurát už cestou domov bola tma ako v pytli (bol som si pre to kúsok za Považskou Bystricou). Cestovalo sa mi dobre, viezol som si to čo som chcel a to aj s bonusom spomenutého 9" monitoru navyše - ktorý som chcel mať už dávno, bolo 27.12.2019 a tak som mal pre seba také malé oneskorené dodatočné druhé Vianoce. Ak sa pozriete na ceny takýchto 6" a 9" CRT monitorov a moja dohodnutá celková cena bola naozaj nízka - tak som mal dôvod byť spokojný. (Zase raz nejaký ten ataristický bôžik zafungoval. Laughing)

Tento monitor som po prvýkrát zapol ešte o deň neskôr ako 6" monitory, teda 06.11., čiže tiež si u mňa tiež najprv poriadne oddýchol. Fičal okamžite, ani som nemusel nič nastavovať a ani prepínať. Toto bolo skutočné pohodlné a príjemné !

 

Pozrime sa na zadnú stranu a vidíme že tie možnosti sú o niečo bohatšie oproti menšej 6" verzii, zase je tu možnosť trojitého napájania buď AC/120÷240V alebo z akumulátoru 12V externe, tiež sa dá napájať z interných aku - v spodnej časti je priestor pre umiestnenie dvoch akumulátorov. Je tiež k dispozícii Remote ovládanie (manuál mám). Sú k dispozícii 2 kompozitné vstupy (A a B), pričom v A je aj vstup pre S-video. Tak isto je tu zase aj RGB vstup. Tiež dokáže spracovať signál z kvadrátoru (4 kamery, zaujímavé), je tu aj možnosť ext. synchronizácie. Akceptuje signál PAL/SECAM/NTSC3.58/NTSC4.43. Ďalej už príliš nechcem suplovať manuál, takže len základné veci:

 

Predný panel, je tu možnosť prepnutia zobrazenia zo 4:3 na 16:9, ako vidieť tých

možností nastavenia je tu o poznanie viac ako v prípade 6" monitoru.

 

 

No zatiaľ som ho vyskúšal iba na kompozitnom vstupe, S-video káblik doma momentálne nemám, musím si ho vyrobiť. Aj napriek tomu že bežím cez kompozitný výstup z počítača je obraz výborný. 9" verzia monitoru nemá pred obrazovkou osadený filter zo skla (ten je k dispozícii iba pre jeho 6" verziu).

 

Čo iné použiť na otestovanie ako zase demo NUMEN ...

Moaré vytvára foťák, obraz je čistý bez akýchkoľvek známok známych napríklad na TV.


Obraz bez problémov a bez kompromisov.


Prekladané riadkovanie v praxi.

 

Ešte lepší obraz v GR.8, žiadne rušivé artefakty, paráda !

(Nejaké to prúžkovanie je inteferencia CRT + foťák.)

 

Ďalšia ukážka.

 

9" monitor SONY.


9" monitor SONY.

 

Záverom:

Výsledný obraz z kompozitu je skutočne výborný, CRT obrazovka a spracovanie signálu je skutočne na úrovni (už sa teším keď vyskúšam S-video, tam by to malo byť ešte lepšie - ako to pôjde tak som naozaj zvedavý !). A tie farby ...

Tu už výklopný podstavec priamo na spodku monitoru nie je k dispozícii, predsa len je to už o poznanie ťažšie. Je to tak isto v štýle retro, rozmer obrazu je tak akurát, veľmi dobre sa z neho číta, neunavuje oči. V GR.8 nemusím škrípať zubami pretože už sa tam nepletie do obrazu to čo nemá.

Testované na počítači Atari 800XE s neupravovaným kompozitným videovýstupom,

iba je v ňom už rozšírená RAM na 320kB.


 

Firemné údaje:

Váha: 8.2kg (bez aku), toto je už cítiť, ale je to porovnatešné s 37cm malými televízormi, nesmie sa zabúdať na to že Trinitron obrazovka je ťažšia ako klasická CRT obrazovka.

Rozmery: 217 x 217 x 325.5mm
Audio: 0.5W, mono

Príkon: papierovo 43W, reálne som wattmetrom nameral spotrebu ktorá je citeľne menšia = 33W, tento údaj potešil, zaujímavé je to že sa ukazuje že jeho spotreba je úplne rovnaká ako u jeho menšieho 6" bratríčka.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

11. 11. 2020 16:22:56 #

trackback

11_2020 Blog, Notes.

11_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

12. 11. 2020 12:58:34 #

jirka

Vypadá skutečně výborně. Super pak vypadá ta jemná monochrom grafika (GR.8/24) - nelezou ven (podle obrázků téměř vůbec) žádné barevné artefakty. To je věc, která mě v osmdesátkách/devadesátkách štvala - chtěl jsem vždycky mít co nejjemnější grafiku, ale bývalo to právě vykoupeno těmi kompromisy s růžovými/zelenými/... artefakty v místech, kde se střídaly hned vedle sebe pixely/bity různých hodnot. Popravdě nechápu, jak to ten monitor dělá, protože podle mne to z toho počítače skutečně leze s artefakty (časování se nedá ukecat, a pokud vím, tak barevnost je schopen řešit jen po dvou bitech/pixelech).
Nechceš prozradit, na kolik tě ta 9palcová legrace přišla? (Předpokládám, že levné to není, ani když sám cenu považuješ za dobrou.)

jirka Czech Republic |

12. 11. 2020 13:59:58 #

Admin

Jirko, mám na vec rovnaký názor ako Ty. Tiež netuším ako to ten monitor robí, ale robí to dobre.
Cena ? Za 40.- Euro.

Admin Slovakia |

12. 11. 2020 21:31:45 #

VanThomas

Jenom pro zajímavost praktické využití popisovaných monitorů. Ještě celkem nedávno sloužily jako hledáček a náhledový monitor u kamerového jeřábu ve studiu 6 na Kavčích Horách. Možná jsou tam pořád, ale po poslední rekonstrukci jsem tam ještě nebyl...
Tady je odkaz na virtuální prohlídku - https://walkinto.in/tour/e1rOQ-SszWe1xrOQ-BiMZ
Jeřáb je nejlépe vidět, když zvolíte: Studio 6 - Celkový pohled do studia

VanThomas Czech Republic |

13. 11. 2020 11:33:33 #

Admin

VanThomas:
Vďaka za zaujímavé info.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: