Deja vu - ATARI XF551. Hyper XF-ROM. Návrat do minulosti.

By Administrator at júna 28, 2012 01:44
Filed Under: Atari

Už som si dávnejšie povedal že tej XF551-ke a jej nejakému ďalšiemu popisu dám už konečne pokoj. Človek mieni, život mení ...



Dostal som pár mailov zo zahraničia, včera prišiel zase jeden na túto tému, tak namiesto dlhého opisovania do mailu niektoré veci ešte trošku rozoberiem a dúfam že to bude jasnejšie, zase ja to až také zložité nevidím.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Jedná o zmenu OS na Hyper ROM, autor S.Dorndorf. Síce som ten obrázok a pokec uverejnil v predchádzajúcom popise ale dovolím si ho uverejniť ešte raz, opakovanie je matka múdrosti, teda aspoň občas.

 

Hardwarová úprava mechaniky:

Takže stručne:

Ak založíte disketu a spustíte počítač, tak možno výmenu ani nezaregistrujete. Fakt je ten, že

ak napríklad nabootujete bez diskety a potom stlačíte „1“ tak sa vám disketovka odmení

dvojnásobnou prenosovou rýchlosťou ...


-         Hyper XF-ROM 1.0 existuje v dvoch verziách, sú opravené chyby pôvodného operačného

       systému

-         Hyper XF-01A je pre mechaniku 5.25“

-         Hyper XF-01B je pre mechaniku 3.5“

-         zápis na disk prebieha bez overovania, pretože by to poriadne spomalilo zápis

-         po výmene Eprom za novú nevložte disketu a zapnite počítač tak, aby sa snažil nabootovať

       z mechaniky, ak sa objaví copyright a menu -  máte vyhrané, Hyper ROM je nainštalovaná

       správne


Vzhľad po takomto boote je nasledovný:


Hyper XF 1,0x © S.Dorndorf

Mode: X ABCDMFSX  E16


-         pre sledovanie hustoty záznamu je potrebné mať k dispozícii zabudovaný mikrospínač, ktorý

       je pripojený na pin 35 mikroprocesora a druhou stranou na zem

-         mikrospínač je zopnutý keď sú dvierka mechaniky otvorené, teda ak sa dvierka

         zaklapnú tak zase kontakt rozopne

-         takto dosiahneme stav že bez problému čítame diskety s rôznou hustotou, s ktorým predtým

       mala XF551 veľké problémy


Hyper-XF má celkom 8 rôznych prevádzkových režimov:

Mode:

Mode X – XF mód – je to ekvivalent bežnej prevádzky XF551

Mode S – ST/PC/HDI standart mód

Mode M – Multi – táto funkcia rozdeľuje v XF-ku  vložený disk na oddiely

(na 5.25“ na oddiely A a B, na 3.5“ na oddiely A, B, C, D)


Obrázok ktorý ukazuje kde má byť pripojený S1

(na celom zapojení XF551 sa nič iného nemení, pridáva sa len tento spínač):



A teraz ako to vyskúšať:

- po zapnutí nabehne úvodná obrazovka, založte disketu a stlačte 1 - to hvízdanie vám dá jasne najavo že bežíte vo fast režime ... Paráda.


A teraz podrobnejšie k tej hardwarovej úprave:


Disketová mechanika musí pri zatvorení dvierok rozpojiť kontakt medzi zemou a pinom 35 procesora, toto zabezpečuje že disketová jednotka vždy správne rozpozná že bola založená iná disketa (kontakt dá povel OS aby nanovo načítal hustotu vloženej diskety) a teda načíta nanovo a hlavne vždy správne jej hustotu - toto bola jedna veľká nedoriešená vec v pôvodnom OS disketovej jednotky ATARI XF551 a spôsobovalo to nemálo starostí, často to končilo dokonca stratou informácií na diskete. Sakra problém a v originále nikdy nebol vyriešený a opravený.


Preto tu je potrebné urobiť zásah priamo na FD mechanike, inak sa to nedá.

 

A poďme pekne krok za krokom - samozrejme máme už nachystanú napálenú Epromku s novým OS a vložíme ju do pätičky.

 

Teraz nasleduje výroba rozpínacieho kontaktu, pomocou ktorého disketová mechanika vie že sa menila disketa a tak  potom nanovo načíta hustotu diskety a neprichádza k tomu čím sa pôvodný OS nemôže chváliť (pri ňom totiž pri zmene hustoty napríklad Double založená ako prvá - 128kB, nabehne systém - potrebujeme niečo uložiť na inú disketu zmena a tá je napríklad Single - 90kB a XF-ka sa snažila stále ukladať ako Double - ako to skončilo je myslím jasné - väčšinou data v pérdeli ...). Tu je to vyriešené, cena za to je jeden rozpínací kontakt a našou úlohou je niekde ho umiestniť aby dobre plnil požadovanú funkciu - o tom bude ďalší pokec.

Ja som použil staré kontakty z relé LUN 24V, takže poobzerajte sa doma čo je k dispozícii, vlastne budeme potrebovať len jeden rozpínací kontakt, ostatné "nožičky" ulomíme, aby nezavadzali, dostaneme sa k tomu.



Vykuchané kontakty, už zostal len ten rozpínací kontakt, viac toho v tomto prípade k šťastiu nepotrebujeme, teraz je to už náš požadovaný rozpínací kontakt S1.



Urobí sa nejaká pomocná doštička na ktorú sa kontakty uchytia aby to potom držalo na mechanike. Umiestnenie je myslím jasné z tohoto obrázku, pri kontaktoch je aj prívod pre zem a pin 35 procesora.

_____

Teraz trošku od popisovaného odbočím, pretože na konci článku chcem ukázať že skutočne beží bezproblémovo zápis na takto obojstranne upravenú mechaniku.

Doštička napravo obsahuje dve LEDky a oznamuje kedy je povolený zápis bez ohľadu na "vykusnutie" na diskete, ak svieti červená tak je vždy povolený zápis. Tým že je urobená hardwarová úprava mechaniky tak dokáže zapisovať obojstranne - proste ako ATARI 1050, pridaný snímač na pravej strane je vidieť, je paralelne pripojený k originálnemu snímaču na ľavej strane. Mechanika má navŕtanú zrkadlovú dierku a je v nej osadená infra LEDka.

_____

Je na Vás či doštičku prilepíte, alebo použijete nemeckú obojstrannú pásku - drží ako fras !

Prosím nezabudnite že hrana plechu čo bude stláčať kontakty je vodivá a preto tam treba vložiť  a nalepiť niečo nevodivé - bacha na to !!!


 

Teraz musíme dostať k týmto kontaktom dvojžilový káblik priamo z procesorovej dosky disketovej mechaniky. Sorry, ale kolofóniu som umyl až po nafotení ... na iných kontaktoch je tam ešte priamo z výroby, v tom nemám prsty - ale umyl som to v liehu kompletne.

 


Tu je to už poskladané, doštičky majú medzi sebou dosť miesta, skrat nehrozí. Na obrázku ešte nie je nevodivá fólia pod kontaktami a ani na pohyblivom plechu.



Vlastne tu sa len skúša funkčnosť kontaktu, aby sme mali istotu že prichádza k rozopnutiu pri zatvorení dvierok a zopnutiu pri ich otvorení.


 

Dosť šedivej teórie, dám krátke video kde to bude asi vidieť najlepšie - tam už sú kontakty ošetrené proti skratu - dolu čierna fólia, na pohyblivom plechu je zase červená. Dúfam že na tom videu je to názorné. Už sa opakujem, ale jeden prívod ide na zem, druhý na pin 35  procesoru 8050.


Názorné video funkcie rozpínacieho kontaktu:

DSCF1939.mp4 (3,38 mb)

 

Keď sa niekomu nechce pozerať ako to pracuje priamo vo videu tak to skúsim ukázať na týchto dvoch fotografiách:


Dvierka mechaniky otvorené - kontakt zopnutý - ON. Na fotografii je aj vidieť prívod dvojžilového kábliku na kontaky - pravá strana, čierny dvojvodič. Proti skratu je použitá nevodivá fólia, bužírka - proste to čo máte k dispozícii:



Dvierka mechaniky zatvorené - kontakt rozopnutý - OFF,

tu je ešte na obrázku prívodný káblik k spínaču nezapojený.



A to je všetko, pokiaľ bootujete normálne tak sa to správa ako normálna  XF551-ka, ak nabootujete bez vloženej diskety a až potom založíte disketu a stlačíte 1-ku tak je z mechaniky iné zariadenie - teda čo sa týka prenosovej rýchlosti a aj zápisu. Samozrejme pri niektorých programoch dokáže rozpoznať že môže nahrávať zrýchlene a vie sa sama prepnúť - viď Bibodos, SpartaDOS a podobne, alebo disketové magazíny ABBUC atď. Nejako sa pomaly kloním k názoru že pôvodný OS XF551 nie je už vôbec potrebný, toto tomu dalo naozaj tú správnu šťavu. Ja mám síce aj pôvodný OS (mám zabudovaný prepínač a teda si môžem zvoliť buď pôvodný OS, alebo Hyper-XF), to je tá diera vľavo hore na mechanike, prepínač som mal vybratý pri úpravách. Len doplním, že zapojenie kontaktu nijako neobmedzuje ak sa prepojíme na pôvodný operačný systém, t.j. netreba ho odpojiť, proste kontakt spína a rozpína aj v pôvodnom OS, ale zmenu hustoty to potom správne načítať nezvládne. Samozrejme že som to načítanie hustoty vyskúšal - Single, Medium, Double, Double side a aj ešte všelijako na preskáčku, potvora teraz sa ani raz v určení hustoty nezmýlil! Dúfam že mi verní ataristi odpustia, ale nenahral som tu video zo zrýchleným prenosom, nemám momentálne chuť niekoho dráždiť. Samozrejme sa k tomu videu časom dopracujem, ale to zase niekedy v inom článku - nakoniec o čom by som potom niekedy neskôr písal Tongue out ...

_____________________________________________________

Na záver ešte nasledujú odkazy na všetky články o ATARI XF551:

1.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-XF551-1_3.aspx

 

2.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-XF551-2_3.aspx


3.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-XF551-3_3.aspx

 

4.článok:

ATARI XF551_1

 

5.článok:

ATARI XF551_2

 

6.článok:

DOS ver.2.5 manual for XF551

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:26 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: