Atari SIO2PC - 3x transistor.

By Administrator at decembra 12, 2016 17:12
Filed Under: Atari

Ha, len pred pár dňami písal som že už sa téme SIO2PC nebudem viac venovať. Prešlo naozaj len pár dní a čo čert nechcel, zase raz pri hľadaní niečoho úplne iného som sa dostal na webové stránky do jazykovo odlišných končín kde sa ja príliš často neocitnem. Zase raz v praxi overené: "Nikdy nehovor nikdy ...", práve som naďabil v španielsky "klokotajúcich" vodách na zapojenie SIO2PC pre malé Atari ktoré používa 3 tranzistory a k tomu ešte nejakú tú drobnú bižutériu. Jednoducho nepoužíva sa tu žiaden čip 1489, ani MAX 232, ani MAX 233, iba 3 tranzistory, 1 dióda, kondenzátory a odpory.  Ak chcete sledovať aj nejaké stavy tak si to potom môžete doplniť indikáciou pomocou LED diód. Takže sa kochajte ...

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Autorom je SpaceInvader z Chile, zapojenie bolo po prvýkrát uverejnené v septembri 2006.

 

Aby to bolo kompletné tak hneď na úvod prikladám pôvodný náčrt, kde je zapojenie trojtranzistorového SIO2PC "oholené" iba na najnutnejšie minimum, potom sa to rozrastie o pomocné indikačné obvody (zelená LED v tomto zapojení indikuje že je pripojené napájanie). Použitý prepínač slúži pre prepojenie riadicich signálov pre SIO2PC od Kennedyho a AspeQt (prepojený pin 9 smerom na PC), v druhej polohe je zariadenie funkčné pre software APE (prepojený pin 6 smerom na PC):

 


No a teraz už nasleduje verzia ktorá ma v sebe zabudovanú aj indikáciu prenosu - potom je tých súčiastok treba už ale o niečo viac:


Zelená LED = napájanie (Power)

Červená LED = výstup dát (Out)

Žltá LED = Command line


 

V obrázku som nechal aj pôvodný text, španielsky sa tu u mňa veľa textov nevyskytuje, tak si to užite ...


Obrázok doštičky zo súčiastkami z pôvodného zdroja je v podstate dosť niečo podobné niečomu ako ála "vrabčie hniezdo" takže to tu radšej ani neuverejňujem. Oproti pôvodnému obrázku ktorý som predsa len vo výsledku mierne upravil - tu v uverejnenej druhej schéme som použil nízkopríkonové super hell LED, ktoré zďaleka nepotrebujú tak veľké prúdy oproti pôvodne zapojeným LED aby dostatočne svietili (v pôvodnom zapojení zapojení mali odpory pre LED diódy hodnotu 470Ω a teda LED-ky boli určené na prúdy 15 až 20mA, čo je v dnešnej dobe naozaj zbytočne veľký príkon). Odpory pri super svietivých LED diódach môžete zväčšiť z hodnoty 2k2 spokojne na hodnotu 3k3 - stále budú svietiť viac ako dostatočne. Na pravej strane je zapojenie ďalšej LED ak chcete sledovať obojsmerne prenos dát, teda potom sledujete aj to čo sa deje na Command line. Horná linka je pripojená na +5V.

Záverom:
Nejedná sa o nič zložitého, sú použité iba normálne dostupné súčiastky. Všetko pred vlastným pripojením si naozaj dôkladne skontrolujte aby ste neurobili chybu a neodpálili si počítač ! Všetko radšej viackrát premerajte, zlikvidovaný obvod POKEY v počítači (ten je tu totiž prvý "na rane") naozaj nikomu na radosti nepridá. Pretože zapojenie používa iba napájacie napätie =5V nemusí toto SIO2PC pracovať na niektorých konkrétnych sériových portoch PC počítačov (štandartne sa tam používa napäťový rozsah ± 12V). Proste treba to skúsiť. Zase na druhú stranu je to zapojenie SIO2PC tak jednoduché že priam láka postaviť si ho a hneď ho aj otestovať.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: