Green power supply Atari 1050.

By Administrator at februára 10, 2018 13:40
Filed Under: Atari

 

Pred časom som avizoval že chcem vymeniť v jednej disketovej jednotke Atari 1050 pôvodné čipy stabilizátorov +5V a +12V za ich spínané DC/DC ekvivalenty. A pretože ten čas nastal tak sa s Vami podelím ako to dopadlo. Všetci sa oháňajú ekológiou tak tu je jeden z mojich príspevkov na túto tému. Použité DC/DC meniče priamo dokážu nahradiť obvody LM7805 a LM7812 a aj vývodmi sú s nimi kompatibilné, čiže nečaká nás nejaká skutočne zložitá prestavba zdrojovej časti. Táto úprava  stále a naďalej používa na napájanie disketovej jednotky pôvodný zdroj (transformátor s výstupom 9V/AC/3A). Jediné rozdiely sú tie (a to iba kladné - v prospech tohoto riešenia), že DC/DC meniče majú podstatne, ale podstatne vyššiu účinosť (92 až 97%), teda nevyžadujú použiť chladič - to je naozaj viac ako slušné plus. Ďalej z nich môžeme trvale odoberať prúd až 2A, čo je tak isto viac ako z pôvodných lineárnych stabilizátorov (aj keď toto sa tu určite do krajnosti nevyužije).

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Na úvod si pozrieme zapojenie zdrojovej časti disketovej jednotky Atari 1050, nebudem to tu už nejako ďalej rozoberať, stačí si prečítať predchádzajúce články a nemusím sa tu už opakovať ako papagáj. Napriek tomu, radšej si odfoťte zapojenie kabeláže, je to jednoduchšie ako si potom hľadať na webe zapojenie. Pôvodný zdroj - je to klasika, účinnosť originálneho zdroja je fakt nízka a preto aj disketová jednotka Atari 1050 v prevádzke celkom slušne hreje a dosť často sa stáva že keď je dlhšie zapnutá zareagujú tepelné ochrany vo vnútri stabilizátorov a nezostáva nám nič iné ako jednotku vypnúť a nechať vychladnúť - potom je zase prevádzkyschopná. Použitie DC/DC meničov zníži celkový odber jednotky na menej ako 1/2 pôvodného odberu a teda jednotka je po tejto úprave schopná trvalej prevádzky bez akéhokoľvek prehrievania. Už som to riešil aj pomocou iných DC/DC meničov ale spínané jednotky DC/DC meničov TRACO sú naozaj malé (najlepšie prirovnanie je že ich veľkosť je približne rovnaká asi ako kocka cukru) a teda dajú sa priamo použiť na pôvodné miesto pôvodných stabilizátorov bez akýchkoľvek ďalších úprav. Jediná malá nevýhoda - vyššia cena týchto meničov. Výsledný efekt je ale natoľko povzbudivý že táto úprava naozaj stojí za to.

 

Takto vyzerá neupravený zdroj disketovej jednotky Atari 1050.


A takto vyzerá upravený zdroj pri použití DC/DC meničov fy TRACO.

 

Je jasné že nás čaká "vŕtanie sa" v našej disketovej jednotke, a je s tým spojená aj nejaká práca. Po odkrytovaní a poznačení si prívodov (síce je to tam jasne vyznačené, ale aby niekto nechytil nervy že zabudol ako sú založené prívody k jednotlivým konektorom ...) sa pozrieme kdeže sa nachádzajú tie stabilizátory určené na výmenu. Je potrebné odpojiť disketovú mechaniku a základnú dosku musíme vybrať z jej uloženia aby sme mali prístupné obidve strany plošného spoja.

 

5V stabilizátor LM7805 je z pohľadu od čelného panelu celkom vpravo vzadu.


Stabilizátor LM7812 je z pohľadu od čelného panelu celkom vzadu vľavo.

 

Najprv musíme odstrániť vlastný chladič - musíme odskrutkovať všetky tri pripevnené súčiastky - LM7805, LM7812 a výkonový tranzistor TIP110 (alebo jeho ekvivalent). Pozor, tranzistor má pod sebou nevodivú podložku, tak isto na jeho šróbe je plastová podložka na odizolovanie tranzistoru od chladiča - tieto veci si odložte nabok, budete ich ešte potrebovať (alebo aj nie, vysvetlím to ďalej). Potom už chladič na svojom mieste držia iba dva veľké šróby s maticami. Chladič vyberieme a môžeme zo základnej dosky odstrániť pôvodné stabilizátory.


Na tomto snímku je už vymenený stabilizátor LM7812 za nový DC/DC menič TRACO TSR 2-24120, pozor ! - neosádzajte ho na doraz , najlepšie bude ak ho osadíte tak cca 3mm nad doskou. Ak ho dáte na doraz bude problém pripojiť kábliky s konektormi ktoré idú tesne vedľa, preto je dobré ak je tam malá vôľa. (Najlepšie riešenie - založte krajný pravý konektor J14 a podľa toho potom "doregulujete" konečné osadenie vlastného DC/DC meniča.)

 

Tu je to lepšie vidieť že DC/DC menič nie je osadený "na doraz" na základnú dosku.

 


Tu je ešte stále osadený  pôvodný 5V stabilizátor LM7805

(ale už dlho nie, má označenie Q7)


Tu už sú osadené obidva DC/DC meniče, na snímke vľavo 5V verzia,

vpravo je 12V verzia, napravo za meničom je tranzistor TIP110.

 

Tu je pekne vidieť že konektor J14 je pekne "natesno" vedľa DC/DC meniča.


Je dobré osadiť pôvodný chladič na svoje miesto aj keď už bude slúžiť len pre tranzistor TIP110 ktorý reguluje napätie pre motor, síce som ho skúsil nahradiť menším chladičom, ale nakoniec som ho zase osadil naspäť, pretože regulačný tranzistor celkom slušne hreje a na pôvodnom chladiči je pri prevádzke skutočne iba mierne  vlažný. Zjavne sa tu teda nejedná o PWM reguláciu motorčeku ... (Chladič pri testovaní mal rozmery 4x4.5x1cm - je použitý na ďalšom obrázku, s rebrovaním na jednej strane sa po chvíli zahrial tak že sa sotva na ňom dala udržať ruka. ) Buď si tam teda dáte nejaký "fajnovejší" , masívnejší a dobre rebrovaný chladič alebo si tam osaďte naspäť pôvodný chladič - ten ničomu pri prevádzke nebude zavadzať. V prípade použitia iného, vlastného chladiča musíte zabrániť (teda ak nepoužijete izolačnú podložku) aby nedošlo ani k náhodnému dotyku chladiča s kostrou floppy mechaniky - majú rozdielne potenciály a výsledkom by bolo okamžité zničenie tranzistoru TIP110 ! Takže pri vlastnom riešení - ak použijete iný chladič - postupujte naozaj opatrne.

 

Osadený pomocný chladič pri testovaní, aby mi "nezhorel" tranzistor TIP110.

(Ale hrial naozaj slušne, ledva sa to uchladilo - čiže táto veľkosť ak sa to zakrytuje

nebude na chladenie tranzistoru rozhodne stačiť.)

 

"Istiaca" zelená papierová podložka aby ani náhodou neprišlo ku skratu medzi chladičom a kostrou FD mechaniky. Jednoduché, na test to stačilo. (Pri testovaní som nepoužíval  pod tranzistorom izolačnú podložku.)  Ale ako som písal, na toto miesto mnou (núdzovo) použitý chladič len tak-tak stačil, púšťal som to s ním vždy len na niekoľko minút.

 

Ak osádzame naspäť pôvodný chladič tak nanesieme teplovodivú pastu pod

a na vrch izolačnej podložky. Ja som tam už vrazil modernejšiu, silikónovú

izolačnú podložku (namiesto sľudovej).

 

Nuž a takto to vyzerá po priložení chladiča na jeho pôvodné miesto.

(Výkonový tranzistor a tak isto chladič ešte nie sú priskrutkované.)

DC/DC menič sa nedotýka chladiča, je tam malá 1mm medzera.

 

Chladič pekne sedí na svojom mieste aj na druhej strane.

(Ešte treba utrieť pôvodnú silikónovú vazelínu.)


Na pôvodný chladič musíme ešte nanovo pripevniť výkonový tranzistor TIP110 - tak zase osadíme sľudovú podložku (alebo modernejšiu silikónovú) a nasadíme šrób s plastovou vymedzovacou podložkou tak aby výkonový tranzistor nebol vodivo spojený s chladičom.

 

Teraz síce nie je nič ďalšie na chladič pripojené a teda tá nevodivá podložky by tu ani nemusela byť použitá, ale ak by ste niekedy na chladič niečo ďalšie pridávali - dodržte teraz to odizolovanie a nemusíte si nič ďalšieho do budúcnosti pamätať a potom niekedy po dlhom čase  riešiť kde sa nám ten skrat vzal a prečo nám výkonový tranzistor nečakane odišiel do kremíkového neba. Pôvodný chladič po osadení na svoje miesto nijako neobmedzuje nami osadené nové DC/DC meniče a teda všetko do seba vzájomne zapadá tak ako má, jednoducho poriadne urobená práca a nič sa vo výsledku s ničím nebije.


Meniče sa zmestili bez najmenších problémov na svoje nové

miesto na základnej doske disketovej jednotky Atari 1050.

 

Po poskladaní a správnom prepojení všetkých častí medzi sebou po zapnutí zistíte že jednotka je zrazu chladná a to aj po dlhšej prevádzke - a to aj  bolo účelom tejto prestavby. Odber v kľude ide dole viac ako o polovicu pôvodného odberu a to že sa v zariadení nemusí tak ako doteraz rozptýliť navyše viac ako 5W zbytočného stratového tepla je už skutočne cítiť. Tak isto sa zníži výkonové zaťaženie diód v usmerňovači a násobiči, čo je tak isto jav žiadúci. A práve tento stav bol cieľom nášho snaženia. Jednotka sa odmení tým, že sa po čase prestane samovoľne vypínať - stav prehriatia jednoducho prestane existovať. A urobili sme tým radosť nielen zeleným, ale hlavne sebe. Či sa poteší aj elektráreň - tak to neviem ...

 

Nepovažujem túto prestavbu za zložitú - takže prajem pevnú ruku, dobrú pájkovačku, ešte lepšiu odsávačku a Váš príspevok životnému prostrediu sa pretaví vo Vašu radosť z toho že sa disketová jednotka Atari 1050 prestane prehrievať a je vždy k dispozícii na 100% pre Vaše používanie. Takéto zmeny k lepšiemu považujem za dobré a netrápi ma že svojím spôsom je to modifikácia tejto jednotky - nemám ju do vitríny, ale na používanie !

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: