64kB static RAM - Atari 600XL, Atari 800XL, Atari 65XE, Atari 800XE, Atari 130XE.

By Administrator at marca 02, 2017 09:42
Filed Under: Atari

Univerzálne zapojenie pre pripojenie SRAM 64kB namiesto pôvodných 64kB DRAM pamäte použiteľné pre celú radu 8bit Atari počítačov. Niektorí ataristi si radi vyskúšajú zapojiť v svojej mašine aj statickú RAM, nakoniec vo výsledku aj poklesne odber a aj nepríjemné moaré v obraze sa zmenší (paseku robia signály RAS a CAS, kde sa jedná o dosť slušné prúdové nárazy, ktoré sa práve zapojením statickej RAM poriadne zmenšia). V prvom rade treba vybrať z počítača pôvodné DRAM pamäte, vo väčšine prípadov ich treba ale najprv opatrne vypájkovať. Blbá, nepríjemná robota ale pre nasadenie SRAM vo Vašom počítači vec nanajvýš potrebná. Nezabudnite skontrolovať či po vypájkovaní pamätí zostanú kovové priechodky vodivé - to by inak mohol byť malér.

 

SRAM = StaticRAM

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Atari 600XL:
Pri nasadení v počítači Atari 600XL je práca uľahčená - pretože DRAM sú v pätičkách a teda námaha s výmenou je omnoho menšia.

Atari 800XL, 65XE, 800XE, 130XE:
Aj tu občas nájdeme niektoré kusy že majú v sebe na mieste DRAM pätičky (sám mám takú 800XL ktorá je celá osadená v pätičkách čo považuem za takú malú raritu - ešte som sa s tým nestretol - dostal som k nej výmenou za iný stroj od Kubíka). Je to ideálne mašina ak potrebujem testovať niektoré čipy.  
Možno by ešte malo zmysel vypájkovať multiplexery určené pre adresné vodiče (zase ak chcete ďalej rozširovať RAM tak tie multiplexery budete potrebovať - ak teda použijete na rozšírenie nad 64kB nejaké DRAM pamäte), ale je s tým robota, do toho pôjde len fajnšmeker, takže to tu pitvať už nebudem.

Z celej novej 128kByte SRAM sa používa iba 1/2 pamäte (pri dnešných cenách SRAM to ale nie je vec čo by mala nejako vadiť), z čipu 74LS00 používame 3/4 obvodu. Odber celého počítača pôjde pekne smerom nadol - niet z našej strany dôvodu na nespokojnosť. A k celej tejto "srande" nám stačia uvedené 2 čipy, zapojené napríklad na malej univerzálnej doštičke. Prívody k doštičke sa najlepšie berú z miesta pri procesore, pretože tam máme pokope všetky potrebné signály.

 

Dôležité upozornenie:

Toto prvé zapojenie nemá možnosť pripojenia externej RAM - nie je schopné sa v prípade

potreby vypnúť, toto rieši až upravené zapojenie č.2, kde je táto možnosť už realizovaná.


 tOri ma upozornil na funkčnú adresu (mirror) - tak som ju prepísal aj v obrázku.


 
Ako tento nedostatok prvého zapojenia obísť ?

Týmto zapojením:

 

Tu je už možné pripojiť aj externú RAM a  "vnútorná" RAM sa dokáže vypnúť.

 

Toto zapojenie vzniklo vďaka konzultáciám s rEVERz -om, ktorý túto úpravu navrhol. Zmena je síce malá, ale významná, tu sa už táto vnútorná pamäť RAM dá vypnúť. Potrebujeme k tomu len jedno hradlo 74LS00 - ktoré je tu ako na zavolanie akurát voľné a teda je k tomuto použitiu k dispozícii.


Vrátim sa ešte k RAM pamäti, v zapojení sa používa horných 64kB RAM, je to dané tým že adresný vodič A16=1. Ak A16 prepojíme na zem (A16=0), budeme využívať spodných 64kB RAM. Ako sami uznáte v tomto zapojení je to jedno ktorú časť pamäte budete používať, čiže to nebudem ďalej komplikovať a budeme sa držať schémy a teda my máme trvale A16=1.

 

Zapojenie vývodov 128kB static RAM.

 

Zapojenie je vhodné realizovať niekde čo najbližšie k procesoru 6502C, pretože tam máme k dispozícii všetky potrebné adresové, datové a riadiace signály (síce som to už spomínal - ale opakovanie = matka múdrosti ...), ďalšou možnosťou je vybratie procesoru a vsadenie procesoru a RAM na pomocnú doštičku - čo je asi najschodnejšia cesta.

 

Signál CAS Inhibit sa odoberá z MMU C061618 pin č.16, teda pozor pri Atari 130XE kde sú 2 jednotky (teda neberie sa z EMMU CO25953, na to dajte pozor!)


Prívodov ktoré treba prepojiť na SRAM je potrebných celkom dosť:

- 16x adresné vodiče
-  8x datové vodiče
-  2x vývody (zem a napájanie)
-  3x riadiace signály

Teda suma sumárum - spolu treba 29 vodičov. No a teraz sa pozrime čo všetko potrebné pre nás je na pinoch procesoru 6502C:
______________
+5V - pin 8
Gnd - pin 1,21
A15 - pin 25
A14 - pin 24
A13 - pin 23
A12 - pin 22
A11 - pin 20
A10 - pin 19
A9  - pin 18
A8  - pin 17
A7  - pin 16
A6  - pin 15
A5  - pin 14
A4  - pin 13
A3  - pin 12
A2  - pin 11
A1  - pin 10
A0  - pin  9
D7  - pin 26
D6  - pin 27
D5  - pin 28
D4  - pin 29
D3  - pin 30
D2  - pin 31
D1  - pin 32
D0  - pin 33
O2  - pin 39
M/W - pin 34

Je jasné že je tam všetko čo potrebujeme na prestavbu.

Pôvodné zapojenie na prvom obrázku pochádza zo stránky atari.neostrada.pl, ako na potvoru cca pred vyše 4 mesiacmi táto stránka z ničoho nič zkolabovala a zatiaľ je stále nefunkčná, nuž som sa rozhodol že to nakreslím, pretože schéma za uverejnenie rozhodne stojí. Inak na pôvodnej stránke schéma takto dopodrobna rozkreslená nebola. Takto je to určite zrozumiteľnejšie ako pôvodný náčrt.

___________________________________________________________

07.06.2017

Dnes som dostal mail z Poľska - tOri -ktorý ma upozornil že jeho stránky sú na (mirror):

raven1.magix.net

Vrelo odporúčam návštevu týchto stránok !!! Je príma že sú tam zase dostupné informácie - je tam toho naozaj hodne. Autor je hodne aktívny v oblasti hardware, takže je to stránka ako vyšitá pre ataristov (a nielen pre nich, sú tam aj iné počítače).

Vďaka tOri za upozornenie ! Fakt by bola veľká škoda ak by tieto stránky boli nedostupné. Toto je dobrá správa na dnešný deň.

___________________________________________________________

Obrázok zapojenia z pôvodnej stránky prikladám:


source (mirror): raven1.magix.net

_________________________________________________________________________________

A tu už len prikladám jednu staršiu perličku ako sa robila SRAM pred dávnymi dobami:

Keď sa pozrieme na tento obrázok, tak môžeme byť radi že predsa len vieme ukladať do väčších SRAM, tu sú použité jednotlivé 4kBit SRAM (8ks=4kByte), teda na 16kByte SRAM treba celých 32 kúskov - odber ale nebude v mA  a rozmery sú tak isto o niečo väčšie ...


 

___________________________________________________________ 

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:38 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

1. 12. 2019 7:36:26 #

pingback

Pingback from bestseller.shinichiedogawa.com

Tato Xe | Best Seller

bestseller.shinichiedogawa.com |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: