Dataset Atari XC12 - SUPER TURBO - ver.Čmuchař 2.

By Administrator at novembra 04, 2017 13:30
Filed Under: Atari

Jednoduchá úprava datasetu XC 12 pre spoluprácu zo

 

systémom SUPER TURBO (kompatibilné s T-2000).

 

Čmuchař ver.2.

 

 

Táto verzia nevyžaduje žiadne nastavovanie - a je aj určite viac rozšírená ako verzia 1 uverejnená v predchádzajúcom článku.  Princíp zostáva rovnaký, pomocou Command linky sa vypína frekvenčná časť pre pôvodný záznam a "preklenutím" tejto časti sa stane priechodným z A do B pre Turbo signál. Na rozdiel od predchádzajúcej verzie ktorá zvláda TURBO 2000, toto zapojenie patrí do tzv. SUPER TURBO, teda môžeme dosiahnuť aj podstatne vyššie prenosové rýchlosti ako má štandartné TURBO 2000. Je to ešte premyslenejšie ako prvá verzia tohoto autora. Proste ešte si sadol a dotiahol to k dokonalosti. Riešenie je podstatne jednoduchšie ako pôvodný prídavný hardvér pre TURBO 2000 od Jiŕího Richtera. Je to iba skonštatovanie stavu, JR odviedol parádnu robotu a vtedy to vyriešil tak, že to bolo kopírovateľné a reprodukovateľné vo veľkom - čo bol základ pre budúci úspech rozšírenia TURBO 2000, za čo mu patrí vďaka. A ruku na srdce - nebyť existencie TURBO 2000 a TOS 4.1 tak by sme asi na Atari zanevreli - práve pre pôvodný, pomalý a nespoľahlivý záznam dát na kazetu.


(Najlepšie výsledky pre maximálnu rýchlosť som dosiahol ak sa vybrali dvierka, pretože tie majú uchytenie pri zatvorení iba na pravej strane a teda "stáčajú" založenú kazetu. Po vybratí dvierok a nastavení hlavy dobrý magnetofón bez najmenších problémob dosahuje maximálnu prenosovú rýchlosť. Ak neveríte, vyskúšajte !)


Tak isto ako v predchádzajúcom prípade je potrebné doviesť do magnetofónu XC12 signál Command zo SIO portu - buď extra vodičom, alebo cez vodič Audio signálu - úpravu ako na to je popísaná v predchádzajúcom článku.

 

Samozrejme naďalej platí potrebná úprava pre záznamový prúd, tu citujem časť z predchádzajúceho článku:

Pre dobrú súčinnosť TURBA zo standartom je potrebné tak isto ešte odobrať keramický kondenzátor pripojený paralelne k signálovej hlave (biely a červený vodič), týmto je rozšírená jej kmitočtová pracovná charakteristika a ďalej je potrebné zvýšiť záznamovú úroveň výmenou sériového odporu (pripojeného na červený vodič hlavy) za odpor 3k3.

(Poznámka: Tu v tejto verzii sa nakoniec ale používa odpor o hodnote 3k9.)

 

A už len pridám pár postrehov ku vlastnej schéme, náhrada a označenie použitých súčiastok popisovaného rozšírenia:


- tranzistor T4 - typ KF517 (MPSA42, MPSA56)

- tranzistor T5 - typ KC508 (BC547, BC548)

- dióda D5 - typ 1N4148


Týchto pár súčiastok sa zapojí do schémy na svoje miesto a môžete si užívať pri dobrom nastavení hlavy aj maximálnu prenosovú rýchlosť = 6411Bd. No, to je už naozaj hodne vysoká prenosová rýchlosť - ale to chce už aj naozaj slušne nastavenú mechaniku datasetu. Bez nejakých mechanických prestavovačiek (pritom počítam s tým že po motorickej stránke je všetko O.K. a remenička nie je vyťahaná) by to ale malo bežať niekde na hranici cca 3500Bd - čo je tiež viac ako slušné. Napriek tomu je skutočne dobré ak si nastavíte hlavu kazeťáku tak aby bol skutočne kolmá = najvyšší rozsah prenášaných frekvencií. Pretože tu sa dá predpokladať že sa v tom bude vŕtať iba ten kto tomu naozaj rozumie nebudem nejako zabŕdať do podrobností, ten kto do toho ide vie čo má robiť.

Nuž ja už tieto veci nestaviam, kazeťák už chvalabohu roky nemám, ale ako sa pozerám po webe - je ešte stále dosť ľudí, ktorí majú doma nejaké tie kazety a logicky ak zoženú mgtf k Atari nevyhnutne potrebujú zase v ňom mať TURBO. A o tom to vlastne je ...

_____________________________________________________

Prvá časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Dataset-Atari-XC12-TURBO-verCmuchar-1.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post

Comments

6. 10. 2018 15:54:40 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: