SBC6502 - 21 - special null-modem cable. NM-iface cube.

By Administrator at decembra 23, 2018 12:00
Filed Under: SBC6502

 

"Skrátená" verzia null-modem kábliku na svojom "pracovnom" mieste.

 

Urobil som si vianočnú drobnosť pre spríjemnenie práce s SBC6502 - špeciálnu null modemovú verziu prepojovacieho kábliku integrovaná do mini krabičky (nazval som to NM-iface). Pokúsim sa vysvetliť prečo som to takto zrealizoval.

Mám dve verzie prevodníku USB ↔ TTL RS232. Jedna je malá krabička priamo na konektore USB, k tej sa hodí normálny null modemový káblik, ten sa už potom len zastrčí do konektoru na SBC6502. Vtip je v tom že mám aj druhý prevodník, ktorý používam radšej (proste viac mi vyhovuje - používam ho aj na zariadenie SIO2PC pre malé Atari, funkčne je to ale vo výsledku rovnaké). A tam je to už zložitejšie pre pripojenie na SBC6502, pribudne v zapojení ďalší káblik čo mi už trošku vadí. Ale veď si to poďme pozrieť o čom to tu točím.


Toto je prvý spomínaný prevodník USB ↔ TTL RS232. K nemu som postavil 1.5m dlhý null modemový káblik spomínaný už v prvom dieli o stavbe zariadenia SBC6502. Chodí tak isto bezproblémovo - pre mňa je ale už určený len ako záložná verzia pripojenia na zariadenie SBC6502 a aj pre SIO2PC k Atari.


Takto to potom vyzerá v reáli ak sa prvá verzia pripojenia použije pre komunikáciu s SBC6502. Je vidieť že krabička USB prevodníku je orientovaná "našikmo" čo občas môže pri používaní na notebooku zavadzať (asi ten najdôležitejší dôvod prečo ho chcem mať už iba ako zálohu) pri potrebe využiť aj ďalšie USB zariadenie.


Druhá verzia USB<->TTL RS232 prevodníku ktorá má priamo na sebe v kábli zabudovanú krabičku spomínaného prevodníku. Vtedy treba na jeho koniec pripojiť ešte null-modemový káblik - a to už začína byť naozaj strojovňa ... takto sa mi to naozaj nepozdáva.

 

Ha, síce je to na 100% funkčné, len tej kabeláže je v zapojení už nejako príliš veľa, pletie sa to potom buď všade pod nohami, alebo treba mať skrútenú kabeláž niekde na stole, alebo radšej pod ním (zaberá to tak či tak ďalšie miesto), proste to stále nejako nie je ono. Mimochodom, vlastná váha kábliku tlačí na 9 pinový Cannon konektor pripojenia SBC6502, tým pádom namáha pripojenie cez konektor. Použitý konektor čo je na doske SBC6502 nie je práve najšťastnejším riešením, pretože nemá "ukotvenie" priamo v základnej doske, teda môže sa časom vykývať a spôsobiť studený spoj, no čo už teraz - "varil" som z domácich zásob. Tak som si povedal že s tým treba niečo urobiť a konektoru na základnej doske skúsim čo najviac uľahčiť život v tomto zapojení.  

 

Obsah NM-iface.

 

Vlastné zapojenie null modemového kábliku je známe (viď obrázok nad týmto textom) - napadlo ma urobiť to v malej homemade krabičke (má to rozmermi len pár cm) a teda tento kus NM-iface zabudovať do niečoho čo nebude veľké, rozhodne tým pádom to nezaberie príliš veľa miesta a len tak mimochodom mi to nebude skrúcať prívod kábliku priamo na konektore dosky SBC6502 - čiže treba tam mať zabudované aj nejaké podporné stĺpiky.

 

Riešením je tento NM-iface.


Zapojenie bolo prepojené káblikmi priamo na 2 pinových konektoroch Cannon (samičky) a následne zaliate do Epoxy. V tejto zálievkovej hmote sú ešte osadené dva vývody na zašróbovanie pomocných distančných stĺpikov pomocou ktorých sa nastaví správna výška NM-iface voči základnej doske SBC6502. Zo zapojenia vidieť že to nemá v sebe žiadne aktívne prvky a teda ak to správne zapojíte nemá sa vovnútri čo pokaziť. Len je tam treba prepojiť tých drôtikov viacero. (Pred vlastným zaliatím Epoxy treba funkčnosť NM-iface vyskúšať ! - možno blbá poznámka, ale fakt sa oplatí to spomenúť, minimálne to treba premerať, "prepískať" multimetrom.)


NM-iface na obrázku  "hore kopytami". Nejedná sa síce o nič svetoborného, je to funkčné (a malé). A aj nastaviteľné na výšku - nakoniec by sa to dalo urobiť vo výsledku ešte menšie, ale men v prvom rade išlo o to to vyskúšať či to bude funkčné. Bolo.


NM-iface pripojený priamo na SBC6502. Distančky už podopierajú krabičku na jej pracovnom mieste. Vďaka tomu už vstupný konektor Cannon na SBC6502 nemá tendenciu na skrúcanie sa. Na pevnej podložke je to ideálne stabilné.


Doplnená poznámka 15.09.2023 - a funguje to dodnes, akurát ešte predtým som musel urobiť opravu na 9-pinovom konektore Cannon priamo na doske SBC6502, predsa len sa tu časom "vykývala" nožička č.5 (Gnd) a SBC6502 prestal komunikovať, v ďalšej časti (č.23) je táto oprava popísaná, odvtedy zase SBC6502 funguje bez problémov.


Celý "zázrak" Laughing - NM-iface na foto je kompletne pripojený na SBC6502 už aj spolu s prevodníkom USB ↔ TTL RS232. Nemôžem hovoriť za druhých, ale pre mňa je to takto zapojené predsa len úhľadnejšie (a čo sa týka miesta skladnejšie) ako tá strojovňa predtým. Síce je s tým trošku roboty si to postaviť ale stálo mi za to. Používa sa to naozaj maximálne pohodlne.


Som si vedomý že by sa to dalo urobiť už priamo na doske SBC6502 - akurát celý vtip alebo pointa je v tom, že keď som postavil SBC6502 tak som tento druhý prevodník USB ↔ TTL RS232 ešte nemal k dispozícii, takže to len na vysvetlenie prečo som túto úpravu robil až následne. Je to proste urobené až po funuse, preto na takéto riešenie veľmi nefrflite. Možno takéto riešenie pomôže aj pri použití na inom zariadení, takže to berte ako inšpiráciu ako si vyriešiť drobné problémy s kabelážou na svojom stole.

Najviac času zabralo prepájkovanie dvoch 9 pinových Cannon samičiek, teda vzájomné prepojenie ich kabeláže. Epoxy v zálievke som použil 5 minútové, čiže to zaliatie hmotou a následné vytvrdenie až tak dlho netrvalo. Ešte to chce urobiť tomu nejakú slušnú povrchovú úpravu - ale to asi príde na radu až po Vianociach ... alebo až po Novom roku (niektorom ...). Alebo dočasné riešenie sa stane riešeným trvalým.

A ešte k tomu názvu - cube, skôr je to kváder ako kocka, ale máme Vianoce ... takže to nejako ďalej neriešim.

(A dalo by sa to urobiť ešte menšie - tu som si rýpol sám do seba.)

__________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

23. 12. 2018 12:03:26 #

trackback

12_2018 Blog, Notes.

12_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: