01_2019 Blog, Notes.

By Administrator at januára 03, 2019 11:31
Filed Under: Blog

03.01.2019

Tak sme zase o rok starší, možno podaktorí aj múdrejší a podaktorí zase spr.....í, ale tak to už býva.

Od Romana Fuleka mi prišiel minulý mesiac počítač Zeta SBC ver. 1.3. spolu s PPIDE rozšírením. Má to byť taká súkromná náplasť za to všetko čo som si užil minulý rok. Zatiaľ som nemal čas sa tomu venovať, pretože som plne zaneprázdnený od začiatku decembra mojou krásnou vnučkou a to je pre mňa momentálne najdôležitejšia vec na svete. Asi som zatiaľ nikde nepísal že som už druhý rok na dôchodku, ale teda času nemám nazbyt, ani trochu. Síce som si myslel že budem mať na všetko čas, ale zatiaľ sa mi to ani náhodou nepotvrdilo.

Keď som už ležal na Nový rok v posteli a chystal sa konečne zaspať tak ako u mňa býva zvykom preleteli mi hlavou nejaké nápady a ak dožijem, tak to aj uvediem do praxe a uverejním to, len to chce po večerocjh začať niečo robiť, pretože cez deň s vnučkou to fakt nejde.

V prvom rade by som si chcel sadnúť a chodiť do článku peripetie ktoré ma chytili počas minulého roka a poriadne mi komplikovali život a tým aj vysvetliť prečo občas nereagujem okamžite. Snáď sa k tomu dokopem.

_______________

Peripetie ktoré neprajem nikomu:

Čo mi rok 2018 dal (a aj vzal).

____________________________________________________

08.01.2019

Tak v prvom tohtoročnom blogovom príspevku som uviedol dátum končiaci na číslo 2018, hmm, stále ma ten rok drží, už opravené.

V poslednej dobe ma hodne bavia pokecy v niektorých fórach. Potrebujem naprogramovať Eprom, odpoveď - "kúp si programátor !" Potrebujem zmenu programu na nejakom starom 8-bite - "kúp si Arduino !", poprípade "rieš to s Malinou !". Niekedy naozaj žasnem koľko "odborníkov" je na webe k dispozícii. Asi preto sa uberáme všetci tým správnym smerom ktorý nás dovedie do .... (doplňte si sami). Skvelá budúcnosť pred nami.

____________________________________________________________

10.01.2019

Podrobných manuálov je vždy málo, takže ak sa objaví ďalší je to vždy potešujúce:

Atari XE series computer field service manual.

______________

___________________________________________________________

15.0.2019

Úprava disketovej jednotky Atari 1050 - zabudovanie 8x firmware v jednej Eprom:
Atari 1050 - 8in1 - 8x 4kB firmware in Eprom 27256.

____________________________________________________

21.01.2019

Úhľadná doštička plošného spoja pre zapojenie 4x OS v počítači Atari:
4x OS Atari in 1 Eprom.

____________________________________________________

22.01.2019

V článku o 8x OS in 1 Atari 1050 som spotvoril meno Radima Poláška, už som to tam opravil, jednoznačne ruky predbehli rozum (a ešte pri uvoľnení som to tak isto prehliadol), občas pri písaní sa mi to stane, opravené.

 

A teraz poďme na toto, citujem Krakonoše, len potvrdzuje už spomenuté:


Zajímavý čtení, jen škoda že na tom Atari opravdu pěknej SW není, je to jako se super schopnostmi ladit mrtvého koně. Nebo se pletu? Co se vyplatí na těchto poladěných mašinkách pouštět. Kdysi jsem měl 800XL na programování a občas na nějakou hru, ale C64 to jasně překonala a pak další a další a třeba Raspberry PI umí mraky věcí, proč nevyužít své znalosti zde?

 

Odpovedal som priamo pod článkom (jedná sa o včerajší článok), takže už sa opakovať nechcem, akurát ešte len chcem dodať že ak by nebolo Atari tak asi by nebol ani Commodore a ani Rapsberry PI ...

A tie kluby v Chile, Poľsku, Nový Zéland, nejako to má zapustené korene.

Je to na úrovni toho čo som tu napísal 08.01.2019 - prečo používať toto ak existuje toto. Mierne mi to pripomína to, čo sa stalo dexovi - až ho to znechutilo natoľko že si dal pauzu. Síce už vtedy som mu hodne rozumel, ale teraz tomu rozumiem ešte lepšie ako kedykoľvek predtým.

Len tak ďalej, fakt takto milý a povzbudzujúci mail vždy poteší. Už sme tu mali jedného vrtáka, ktorý sa ale našťastie už venuje prírode /a medveďom/ a nám dal vale /ale tipujem že nevydrží a ešte o ňom počujeme .../. Žeby prišla náhrada ?

Zase na druhú stranu - za cca 9 rokov blogu jeden negatívny mail nie je až taká strašná vec.

Tak má zmysel aby som o Atari písal ďalej ? Má.

___________________________________________________________

25.01.2019

2xOS, 4xOS - to tu už bolo, dnes je na rade 3xOS pre Atari XL/XE:

3x Atari 0S in 1 Eprom 27512

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

3. 1. 2019 11:46:42 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: