Regulátor teploty - Velleman kit K6002 - K6003. Temperature controller 3_3.

By Administrator at septembra 03, 2012 07:22
Filed Under: Non-Atari

Tak dnes síce zase bude reč aj o K6002-ke, ale hlavne o K6003, ktorá sa dá tiež na K6002-ku pripojiť. Samozrejme som chcel pripojiť aj zapojenie, ale ako na potvoru to nie a nie nájsť kde som to založil. Zase kto si tento Velleman kit kúpi tak tam bude mať aj popis spolu zo schémou prežije to ...



Stavebnica K6003 môže slúžiť ako samostaná zobrazovacia jednotka teploty, alebo sa dá použiť ako čidlo pre pre modul K6002 a potom je možné riadiť teplotu. To isté zastane aj modul K6001 - ale bez zobrazenia teploty, preto je K6001 lacnejší.


Síce som to robil vo februári t.r., lenže absolútne všetky fotografie a popisy a všetko som tak založil tak, že som niečo z toho zase objavil až dnes - strata pamäte nebolí, ale človek sa zase nachodí až až ...

Takže to nebude až také kompletné ako by malo byť, ale lepšie niečo ako vôbec nič. Pekná veta, rozvitá - a zase som toho až tak veľa nepovedal. Už som chcel túto tému nejako uzatvoriť, ale keď podklady zmizli ... no taká malá nočná mora. Som rád že som vôbec našiel niečo.

Ako som už spomínal, je to stavebnica od fy Velleman a ako vždy je perfektná a je tam všetko čo treba.


 

Po otvorení krabice na nás vykukne všetko čo na nás vo Vellemane "nachystali", ako je u nich zvykom pekne všetko rad-zaradom, takže sa s tým výborne robí. Netrúfam si povedať koľko mi to presne trvalo, ale tak za hodinku sa už určite meralo a nastavovalo.



Začalo sa osádzanie súčiastkami, pekne rad zaradom, v provom rade nezabudnite na prepojky (jumpre), pretože idú pod pätičkami displeja a potom sa to už veľmi nedá osadiť !



Ďalšie bižu na doske, ešte sa o tom zmienim, x-tal som osadil inak ako píšu v návode, mne sa to osobne viac pozdávalo.



Modul meria teplotu, po cca 2 minútach začne prepínať - zobrazuje maximálnu teplotu, minimálnu teplotu a potom skutočnú teplotu, takto cykluje zobrazenie a priznám sa že občas by neškodilo keby sa to dalo vypnúť a trvale by bežala iba skutočná teplota - ale je to len môj subjektívny názor.



Takto vyzerá celkom osadená doska a senzor je zaliaty kvapkou Epoxy a vložený do sklenej trubičky, sám sa jej pritom nedotýka. Nevýhodou je väčšia tepelná zotrvačnosť, výhodou je 100% odolnosť proti vlhkosti. Ak to chcete používať iba doma, dá sa to riešiť aj jednoduchšie, poprípade nemusíte čidlo vôbec zalievať do nejakej hmoty. Tri kontakty na pravej strane.- zem, napájanie a výstup - PWM pre pripojenie na K6002-ku.



Detail na dosku:



V peknom kovovom obale je zboku miesto na nastavovacie trimre - Gain, Offset a Zero. Pretože nemám teraz poruke príručku nebudem tu otravovať zdĺhavým popisom nastavenia - a pritom si to už fakt nepamätám. Nastavenie nerobilo problém, len bolo treba niekoľkokrát zopakovať meranie pri 0°C a pri 100°C, dá sa merať aj v stupňoch Fahrenheita.



Vpredu je ešte ochranná fólia na celej prednej stene:



Takto vyzerá pracovné zátišie - úplne vpravo zdroj pre K6002-ku (má červený displej), a je to tak isto aj zdroj pre K6003-ku, zdroje sú galvanicky oddelené ! Ako sami vidíte pomocou trimrov je potrebné nastaviť súbeh, mne sa bez väčších ťažkostí  podarilo dosiahnuť pri zobrazení rozdiel 0.1° - nie je to žiadna tragédia. Odvtedy to beží a viac som sa tomu nevenoval. Zdroj dáva 2x9V/AC, jedna vetva ide priamo do K6002 - dostáva teda 9V/AC, druhá vetva je usmernená a dodáva cca 13.5V/DC, nie je žiadna stabilizácia, pretože tá je priamo v K6003-ke. Tlačítko vpravo dolu je Reset - je to urobené tak, že sa proste rozpojí napájanie a K6003 sa tak zresetuje. Je to rozložené ála -"vrabčie hniezdo", pretože som to ale nastavoval, tak účel svätil prostriedky a vzhľad išiel trošku bokom.



Jedinú vec som nerobil tak ako je v návode - x-tal sa mal pájkovať tak, že prekrýva procesor. Zdalo sa mi to zbytočné, pretože ak x-tal dáte na "kant", tak sa tam bez problému vojde na svoje miesto a neleží priamo nad mikroprocesorom. Nakoniec na detailnom pohľade na dosku je vidieť ako som ho tam pripájkoval. Bez problémov sa to dá dať do krabičky. Ako to urobíte Vy je na Vás.

Konečne som dnes dokončil tento serál na tému K6001- K6002 - K6003, uff ...

_____________________________________________________________

05.09.2012

Tak svete div sa! - našiel som aj popis - teda manuál na stavbu, tak ho prikladám, popis je v angličtine, ale ako som tak pozeral nikde na nete nie je uverejnený - čo ma dosť prekvapilo. Velleman to predsa neohrozuje, pretože je tam použitý mikroprocesor a bez programu to nikdo kopčiť nebude ... a ako pozerám pomaly sa to už ani nepredáva, len samý výpredaj.

K6003.pdf (2,45 mb)
_____________________________________________________________

Teraz ešte zhrnutie čo som už na túto tému napísal:

Prvý článok o K6001 - K6002:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-1_3.aspx


Druhý článok o K6001 - K6002:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-2_3.aspx

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:29 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: