Atari + 6" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM. Part 1.

By Administrator at novembra 08, 2020 11:20
Filed Under: Atari

Pred časom (je to už pekných pár mesiacov) som kúpil 3 monitory - presnejšie jedná sa o 2x farebné profesionálne monitory SONY, rozmer obrazovky = 6" (uhlopriečka 15.24cm), obrazovka je typu TRINITRON. Sám som bol zvedavý aký bude obraz z Atari na tomto type monitoru, cena všetkých 3 kusov bola pre mňa zaujímavá a tak som do toho išiel.


6" CRT TRINITRON PROFESSIONAL COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM


Tretí monitor je iný (čiastočne, tiež je SONY, má obrazovku 9") a teda o ňom hodím reč neskôr, v ďalšom článku.

 

Na Atariáde pred 2 rokmi som sa hodne namlsal - bol tam vystavený 17" CRT monitor (tiež profesionálny monitor) od toho istého výrobcu, SONY. Obraz super, akurát tie rozmery (a váha ...) je to pre mňa už príliš veľké a ťažké, to sa už skutočne sa to dá považovať za rodinného priateľa - ktorý vyžaduje naozaj zásadnú pomoc pri premiestňovaní (a asi aj tykanie) Smile - ale obraz na ňom bol naozaj výborný. A pri jeho veľkosti naozaj nehrozí že by Vám ho niekto z Atariády len tak "mimochodom" odniesol. Tongue out

 

6" monitor má rozmer obrazovky skoro 3x menší a teda celkom dobre som si nevedel predstaviť ako na ňom bude vyzerať obraz z atárka. Všetky monitory majú klasickú CRT obrazovku a sú typu TRINITRON. Monitory pri kúpe (teda pri ich vyzdvihnutí) boli uložené v miestnosti bez kúrenia a s oknom bez rámu t.j.  voľná diera, teplota bola niekde iba tesne nad nulou (bolo to ak sa nemýlim 27.decembra minulého roku), čiže podmienky skladovania boli naozaj neobvykle spartánske a vďaka tomu som ich netrúfal na mieste spustiť a otestovať, asi by to bolo to posledné čo by ich v tom momente dorazilo. Po prenesení domov som im naozaj dal vydýchnuť - zapol som ich až tento mesiac (05.11.), nejako som nemal odvahu to zapnúť a sledovať čo sa stane - a stále som mal rozrobené úplne iné veci a tie som chcel konečne dokončiť a až potom sa venovať tomuto. Jeden 6" monitor po zapnutí naskočil okamžite (nejaké tie prepínače bolo treba na prednom paneli nastaviť, ale nebolo to nič zložitého), druhý potreboval tiež nastaviť prepínače a ešte "malú pomoc" ale už ide tiež.

 

Pozrime sa na zadnú stranu monitoru, aby sme videli možnosti pripojenia zdrojov. Začnem napájaním, sú tu tri možnosti buď AC 120÷240V, alebo 12V/DC/3.2A (externe, alebo z interného akumulátoru). V spodnej časti je priestor pre umiestnenie jedného akumulátoru a teda monitor je potom schopný bežať aj bez sieťového  napájania. Čo sa týka videovstupu - vstupom môže byť buď kompozitné video + zvuk, ale má tiež RGB vstupy + zvuk. Ako vidieť je tu aj konektor pre pripojenie diaľkového ovládania, toto ale nie je predmetom môjho záujmu (zapojenie konektoru je v manuáli). Ešte sú tam 2 prepínače - jeden je pre internú alebo externú synchronizáciu a druhý pre RGB alebo Composite. Monitor akceptuje signál PAL/SECAM/NTSC/NTSC4.43. A tak som pripojil zvuk a zapojil video vstup. Trimer V-HOLD slúži pre nastavenie obrazu do stredu obrazovky, hýbať s ním netreba pretože obraz sa "vystredí" skutočne sám a výborne.  Pripojený počítač je Atari 800XE ktorý má v sebe zabudované rozšírenie 320kB RAM a nijako nie je upravovaný jeho videovýstup, teda je tam skutočne ten pôvodný "videobordel" v kompozitnom výstupe spolu s farbonosným signálom. Čo si budeme nahovárať, na LCD displejoch je poväčšine zobrazovanie vcelku slabota, občas až katastrofa - aké to bude tu ? Nebudem napínať - paráda ! "SONY it´s SONY", bodka. Nie nadarmo to má označenie profesionálny monitor. Poradí si naozaj aj zo skutočným "čurbesom" na svojom vstupe a vyberie správne zobrazenie signálu. Toto ma fakt dostalo, žiadna úprava signálu z atárka a obraz výborný - a pritom to funguje na neupravovanom kompozitnom výstupe ! Toto mať pred tými rokmi k dispozícii ...

Ovládacie prvky sú účelne rozmiestnené a pre používanie ani manuál netreba, ovládanie je intuitívne.

 

Ovládacie prvky na prednom paneli.

 

Ovládacie prvky na zadnom paneli.


Trošku to kazí fotenie mobilom (pred obrazovkou je nasadený sklený filter a vznikajú odrazy.)

 

Dtto detailnejšie.

Je možné pustiť signál aj s kvadrátoru, teda 4 videosignály na displej, aj

keď u takto malého monitoru je to asi vcelku vec zložitejšie využiteľná.

(V režime pre nasadenie s Atari to nevyužijem.)


Spustené demo NUMEN, na zábere je vidieť že monitor má v sebe v podnej časti zabudovaný výklopný podstavec, teda ak treba tak umožňuje nastaviť monitor do správneho uhlu pohľadu pre toho kto pred ním sedí. Ak netreba - tak sa sklopí a nezavadzia, šikovná a príjemná vec, ďalšie + pre tento monitor.

 

Dtto.


Vysunutá podpera na monitore.


Dtto.


Minimum nežiadúcich artefaktov, oproti LCD je to pri zobrazovaní

minimálne o triedu lepšie, je to citeľný rozdiel !

(To čo ma v Gr.8 doteraz nesmierne iritovalo je už proste preč.)

 

Horný monitor momentálne nie zapojený.

 

Čo na záver ?

Oplatilo sa, za prvé je to retro (atraktívny vzhľad), za druhé - cena bola dobrá, za tretie - obraz je naozaj parádny a to bez akýchkoľvek zásahov dovnútra počítača, rozmer obrazu je 4:3, teda je vyslovene vhodný na zobrazovanie pre staré 8-bit počítače. Tento monitor skutočne "neťahá za oči" ani pri dlhšom pozeraní. Oproti 17" monitoru to (odhadom !) zaberá maximálne tak ¼ miesta (možno aj menej) a aj spotreba je niekde inde.


Poďme na údaje od výrobcu:

Váha: 5.5kg - je celkom solídna (platí bez aku)

Rozmery: 146 x 173 x 352.5 mm
Audio: 0.5W, mono, hlasitosť je viac ako dostatočná

Príkon: Údaj výrobcu=40W, reálne namerané wattmetrom o 10W menej, teda 33W - čo je naozaj slušne nižšia hodnota ako firemne uvádzaná


6" verzia je dobrá na hranie hier, na písanie programov a listingy sa to až tak nehodí, písmo je už dosť malé. Osobne s tým ale nemám problém, drobné veci vidím dobre. Napriek uvedenému využitie pre tieto monitory skutočne mám.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 11. 2020 10:16:01 #

jirka

Tak to gratuluji - vypadá to fakt dobře.
Palec hore!

jirka Czech Republic |

9. 11. 2020 10:47:56 #

Admin

Ďakujem !

Admin Slovakia |

11. 11. 2020 16:21:44 #

trackback

11_2020 Blog, Notes.

11_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: