02_2018 Blog, Notes.

By Administrator at februára 02, 2018 08:18
Filed Under: Blog

02.02.2018

Nejako ten čas letí ... čo už. V poslednej dobe zháňam 5.25" FD mechaniku - DS/DD 360kB, tých naozaj už veľa nie je. HD 5.25" FD mechaniky mám, dokonca mám na výber z 5 kusov, ale konkrétne zariadenie chce konkrétne železo, niečo sa vďaka Kubíkovi zdá reálne, hodne by mi to zlepšilo náladu. Priznám sa že tú mechaniku už zháňam dlhšie, ale nejako sa mi v tomto smere doteraz nedarilo. Víťazný február, žeby sa blýskalo na lepšie časy ? (Teda myslím tým že budem mať tú 360kB FD jednotku !)

 

________________________________________________________________________________

04.02.2018

Titulok v dnešných zive.cz - Češi a Slováci stále méně kradou programy. Co se stalo ?

Bez toho že by som si článok prečítal ponúkam možné vysvetlenia:

- používajú sa staršie programy ktoré dobre slúžia aj v dnešných časoch

- je dostatok freeware

- už nie je čo vybrakovať, programy stoja za houby

- každý si už dostatočne nakradol

 

____________________________________________________________

10.02.2018

Prerábka zdrojovej časti disketovej jednotky Atari 1050 pomocou DC/DC meničov, síce som už na túto tému písal, vtedy som použil meniče s čipom LM2576, ale dnes som použil skutočne moderné meniče od firmy TRACO:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Green-power-supply-Atari-1050.aspx

_____________

Dnes doplnené do pôvodného článku ďalšie údaje o disketovej jednotke 3" AMDEK, príma pretože aj o nej je dostupných údajov veľmi málo.

____________________________________________________________

14.02.2018

 

Poznáte rozšírenie SUPERMAX Kiwi UltimateII pre disketovú jednotku Atari 1050 ? Áno, už som o ňom skoro pred 2 rokmi písal, ale teraz ho mám v rukách !

http://blog.3b2.sk/igi/post/SUPERMAX-KIWI-ULTIMATEII-FD-ATARI-1050-Part-2.aspx

_____________________________________________________

16.02.2018

Pred pár dńami mi prišla 360kB FD jednotka 5.25" od Kubíka. Potešilo ma to, pretože HD mechaniky mám, ale pre Atárko, teda pre XF551 je to to pravé orechové. Niežeby som mal niektorú jednotku pokazenú, len si chystám zásobu na jeden projekt. Možno mi niekedy vyjde čas a postavím si homemade XF551 s mojimi fičúrkami - a to by bez poriadnej mechaniky nebolo možné. Čo sa týka čipov - to mám pokryté, mám i8040, tiež WD1772 a tak isto mám aj oscilátor 8.333MHz. Teraz už len nájsť voľný čas ... Ešte k tej mechanike, samozrejme že mi to nedalo a keď prišiel balík tak som otvoril XF-ku a napichol som tam namiesto pôvodnej túto práve vybalenú mechaniku. Skontroloval som že mám na nej správne nastavené DS0, založil som disketu a zapol počítač. Prvé dve sekundy nič, ticho, bŕŕŕŕŕŕŕŕ nepríjemný pocit, potom mechanika tichúčko cvakla a nabootovala ... fajn, prvá vec za mnou. Tak som skúsil disketu nakopírovať sektorovým kopírákom (SECTOR COPY 1.5). Bez najmenších problémov sa načítala celá disketa, založil som druhú disketu a spustil START. Vypísalo sa že beží formátovanie, ale ouvej, hlavička prebehla, potom znova a na displeji sa objavila hláška Error - tak toto nebol stav čo by ma potešil. Ale keďže som už s FD mechanikami robil tak bola ešte jedna možnosť - že nemám zapnutý terminátor, t.j. ukončovák v FD jednotke. Hmm, ľahko sa povie, miesto pre jumper na terminátor tam síce je, ale dobre dlho som hľadal v mojich zásobách takýto mini jumper - je o poznanie menší ako normálne jumpre v PC doskách. Nakoniec som v zásobách taký krpatý jumper našiel, nasadil, zapol mašinu a pustil kopírovanie nanovo. Bingo, všetko fachčí na jednotku ! Takže som spokojnosť sama, základ pre stavbu novej jednotky mám a je funkčný.

Mám rozbehnutú ešte nejakú dodávku 360kB mechaník, pretože tie sa už celkom obtiažne zháňajú a pritom práve takéto mechaniky skoro na 100% bez najmenších problémov fungujú práve v Atari XF551.

 

_______________

Tak nám Intel začne dodávať nové SSD disky s technológiou QLC. Čo zarazí sú rozdielne údaje - do jednej bunky sa dokáže uložiť viac bitov, celková životnosť je ale nižšia. Do prčíc, ak to takto pôjde ďalej za chvíľu sa na SSD nebude dať ukladať vôbec ! Možno je za tým cielená stratégia aby ste ukladali svoje dáta v cloude, pretože doma nebude nič tak spoľahlivé aby ste si to mohli odkladať. A tam sú zase už poväčšine použité SSD disky. No, svetlá budúcnosť ako vyšitá ...

_______________

Toyota prišla na to čo zo starými batériami z hybridov, odoberie ich a použije ďalej (trebárs ako záložné v nejakej slnečnej elektrárni). Tomu sa hovorí využitie ! Vy to zaplatíte - a firma to využije ešte raz ! Majú z jednej veci 2x úžitok, je zaujímavé že na pohon áut to už vraj nestačí, ale dodávať záložnú elektrinu to ešte mimo Vášho auta zvládne. Žeby ďalšie kurvítko v praxi ?

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:41 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: