Mazačka Eprom ELG4W. Eprom eraser ELG4W.

By Administrator at februára 11, 2017 11:45
Filed Under: Non-Atari

 

Kúpil som si tento výrobok - mazačku Eprom s označením ELG4W.

Obsahuje v sebe nastaviteľný timer v rozmedzí od niekoľkých sekúnd až do cca 20÷22 minút, má mimo iného v sebe DC/DC menič pre výrobu vysokého napätia pre UV trubicu s výkonom 4W. Použité napájacie napätie je 12V/DC. Dokáže naraz vymazať obsah 5 kusov Eprom pamätí.

Vlnová dĺžka UV žiarenia = 253.7nm

Kompletne zostavené, teda len zapojiť - a používať. Teda tak by to malo byť, realita bola predsa len "trošičku" iná. A preto aj vznikol tento článok.

Rozmery:
- šírka 75mm
- výška 43.5mm
- dĺžka 150mm

____________________________________________________________
Aby bolo jasné:

Tento článok u mňa pôvodne vôbec nebol na programe dňa. Vznikol len vďaka tomu že som túto mazačku zakúpil, práve som si doma celkom od základu inovoval svoj "vozový park", teda mám túto novú mazačku Eprom a aj nový programátor. Pôvodné dve mazačky /ELNEC/ a programátor som predal a tak by mi mazačka skutočne chýbala, v poslednej dobe dosť programujem Eprom pamäte. To, čo som pri ostrom  "nasadení" novej mazačky našiel stálo za napísanie, pretože by bolo dobré aby sa veci robili poriadne. To že som si to upravil bolo iba východisko z núdze, bez mazačky nedám ani ranu ... pozor, uvedené zásahy zrušia záruku !


Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Do výbojky mazačky je skutočne vhodné prestať pozerať skôr než prestanete vidieť ! ...

____________________________________________________________

 

 

Ak v dnešnej dobe skúsite takúto UV trubicu nahradiť pomocou zapojenia s UV LED na túto dĺžku žiarenia - je to naozaj setsakramentsky drahé a v tu uvedenom zapojení trubica určite vydrží cez 2000 hodín prevádzky čo je viac ako dostatočná doba. Dá sa povedať že toto je v dnešnej dobe unifikované zapojenie, je schopné poskytnúť potrebnú dávku UV žiarenia ktoré nám bez problémov má vymazať všetky možné dostupné typy Eprom pamätí.

Na začiatku pri kúpe som sa rozhodoval medzi 2 zariadeniami ktoré sú u nás na trhu:

GME - dodáva mazačku ako hotový výrobok za cenu tesne nad 90.- Euro
Conrad - dodáva svoju mazačku ako hotový výrobok za cenu cca 72.- Euro, v cene je už zahrnutá aj doprava.

Vybral som si Conrada - je k tomu na rozdiel od mazačky predávanej v GME aj kompletné schéma a vyhovovalo mi aj to že indikácia práce zariadenia je riešená dvomi oddelenými LED diódami. Objednal som to, za 3 dni to bolo doma. Práve včas, pretože som bol už 2 dni bez mazačky a v rade čakalo ďalších 12 kusov Epromiek na vymazanie a ich následné naprogramovanie.

Konkrétne toto zariadenie dodáva Conrad v zloženom stave, proste pripojíte zdroj a má to fungovať (jediná vec ktorú si musíte nastaviť je čas - nastavujete ho trimrom na prednom paneli, čísla na trimri nevyjadrujú priamo čas ale iba číselnú hodnotu nastavenia trimru). Občas sa to dodáva aj ako stavebnica kedy je to potom samozrejme príslušne lacnejšie, musíte si to postaviť a poskladať sami. Predpokladám, že po "skúsenostiach" pri stavbe od domácich kutilov to prestali ako stavebnicu dodávať - na druhú stranu za príplatok za poskladanie človek očakáva profesionálnu prácu ... tu sa ukázalo že toto očakávanie bolo márne, ale poďme ďalej. Ja som si myslel že pripojím k tomu zdroj a akurát nastavím čas - dosť naivná predstava, priznávam. No čo, nádej zomiera posledná. Tu to s tou nádejou išlo z kopca hodne rýchlo ...

Neviem či to čo popíšem môžem nazvať recenziou, rozhodnutie nechám na Vás.

Zariadenie je skutočne jednoduché, je tam len pár súčiastok, vzhľadom k nezrovnalostiam som po prvýkrát v živote "študoval" k tomu priloženú dokumentáciu pretože ma tam zaujali niektoré vyslovene voloviny ktoré som vďaka tomu "objavil" (k nim sa ešte v ďalšom dostanem).

Zariadenie má v sebe na prednom paneli umiestnené 2 indikačné LED diódy ktoré oznamujú prevádzkové stavy. Zelená LED oznamuje že je zariadenie pripojené do zdroja a pripravené k prevádzke, červená LED oznamuje že práve prebieha mazanie, t.j. UV trubica je zapnutá.

 

Mazačka má v sebe vo vrchnom posuvnom kryte zabudovanú poistku ktorá spína napájanie až po zatvorení vrchného posunovacieho dielu, je to valček ktorý pri zasunutom kryte stlačí mikrospínač, ktorý až vtedy zopne napájacie napätie pre zariadenie.


A ten kryt chodí hore-dolu naozaj ľahko. Uvedeným zapojením výrobca chráni naše oči pred priamym UV žiarením. Reálne je možné naraz mazať 5 kusov Eprom pamätí,  ktoré sa pokladajú okienkom nadol presne nad výrez pre trubicu. Trimrom vyvedeným na prednom paneli je možné nastaviť požadovanú hodnotu času žiarenia UV trubice. Uvedené číselné hodnoty okolo hriadeľky trimra nezodpovedajú priamo potrebnému nastavenému času, u mňa napríklad číslo 4 zodpovedá času=10min a číslo 5 zodpovedá času=15min. čo ja považujem za najvhodnejšiu dĺžku pre mazanie Eprom pamätí. Po chvíľke ako naštartuje mazanie tak začnete cítiť charakteristický ozónový zápach, nie je nejako silný, ale ak po skončení mazania odsuniete krytku tak sa ozón vyvalí von a je ho cítiť podstatne intezívnejšie. Tento jav je v poriadku, ozón vzniká pri zapnutej UV trubici.

Prvá vec čo som si všimol je to, že napájanie (potrebný je 12V/DC/1A stabilizovaný zdroj, s bohatou rezervou postačuje, zdroj s menším prúdovým zaťažením použiť neodporúčam) je v dnešnej dobe urobené naozaj neštandartne - používa sa k tomu 3.5 mm jack mono, na jeho stred je pripojených + 12V, na plášti je záporný pól, čiže ak už máte nachystaný 12V zdroj tak minimálne budete musieť prerábať jeho koncovku, zariadenie sa totiž dodáva bez napájacieho zdroja - zdroj si musíte zakúpiť sami. Toto som ale vedel a dopredu som si takýto zdroj zohnal a aj som na ňom prerobil koncovku na spomínaný jack. Zariadenie má priamo v sebe zabudovanú ochranu proti možnému prepólovaniu zdroja (je použitá dióda v ceste + pólu napájania k zariadeniu). Dnes sa vyrábajú spínané 12V/DC zdroje ktoré majú zabudovanú ochranu proti skratu na výstupe - tu pri vkladaní jacku do konektora ku skratu celkom ľahko môže prísť.
Vzhľadom k možnému skratu pri vkladaní zapnutého zdroja tu hrozí že ak nemá zdroj zabudovanú prúdovú ochranu tak zdroj odíde. Preto sa dôsledne riaďte radou ktorú tu uvádzam (vhodné aj v každodennom živote) - najprv zasunúť a až potom nasleduje napätie a prúd ...
Tu to celé vidím ako jasnú snahu výrobcu aby bol vyhradený jeden jediný zdroj konkrétne pre toto zariadenie a neprišlo k tomu že tam niekto pripojí iný zdroj a trebárs aj o inom napätí. Takže to vnímam ako viditeľnú snahu o ochranu celého zariadenia, iný zdroj tu proste nepripojíte ani náhodou. A pridaná ochrana proti prepólovaniu zdroja je naozaj vec výborná. Ak máte k tomu rovnaký prístup ako ja - potom je to v pohode a nie je tu potom čo ďalšie riešiť. Ale nie každý si vie takýto zdroj dopredu nachystať a mať na ňom aj správne zapojenú koncovku - takže to vidím ako mínus vo výsledku pre niekoho kto to chce iba používať a nestarať sa o to ako to celé funguje.

Zariadenie som zapol, zelená LED sa rozsvietila, síce svietila tak slabo že som si musel rukou zatieniť predný panel aby som videl že je to v prevádzke, ale fungovalo to. Skúsil som zapnúť mazanie - rozsvietila sa červená LED - tak isto slabo, slabúčko. UV trubica sa zapálila (ak krytku necháte pootvorenú iba tak na 2÷3mm tak je zapnutie trubice vidieť), teda tu bolo v tejto časti všetko O.K. Keďže je tam zapojený veľký časovací kondenzátor (nachádza sa pri čipe 555) tak som to nechal v napájaní cca 2 hodiny aby sa kondenzátor mal čas zformovať a klesol mu kľudový prúd na minimum, až potom nastavujem výsledný čas. Toto nerobí žiaden problém, pretože časť s UV trubicou je vtedy úplne bez napájania a teda UV trubica počas zapojenia v kľudovom stave nemusí svietiť. Pripomínam, vrchný kryt musí byť v pracovnej polohe, teda celkom zasunutý.

Potom nasledovalo nastavenie potrebného času, teda skôr pokus o nastavenie. Nastavil som trimer presne na polovicu číselnej stupnice (teda na číslo 4). Spustil som Štart - fajn, napočítalo to 15 minút, to mi práve tak akurát vyhovovalo. Takže som skúsil nanovo ešte jeden celý cyklus - mazačku som  vypol, po pol minúte zapol a pustil som časovanie odznovu - a prekvápko, UV lampa svietila iba 10min a 50s. A takto to išlo dokola, vždy iný časový údaj. Bolo jasné že je tam nejaký problém, raz 15min, potom cca 11min a oscilovalo to stále niekde medzi týmito hodnotami atď. Tak som si tipol na blbý časovací kondenzátor (pozn. - netrafil som, bol tu iný problém).


Tak som sa tomu celému pozrel bližšie na "zúbky", pretože som bol k tomu dokopaný - potreboval som mazačku čo funguje presne a na 100% a toto do toho malo naozaj ďaleko a pritom som v danej chvíli nič iné nemal poruke. A ako vždy bol víkend (sobota tesne poobede, 13:00 - skúste vtedy niečo reklamovať a vybaviť ...). A sedieť s hodinkami v ruke pri mazačke a sledovať či je dodržaný 15 minútový odpočet na mazanie som skutočne nepovažoval za automatizované riešenie. Musel som sa rozhodnúť - poslať to naspäť a reklamovať (zase týždeň, skôr dva alebo tri nič neurobím), alebo zahrešiť a pitvať. Po chvíli som sa rozhodol, zahrešil - a pitval.

Najprv prišiel k slovu návod spolu s priloženou schémou. Pri čítaní priloženého návodu som zaregistroval že v schéme je "hrubka" (návod aj zo schémou je priložený v dodávanom balíku, mimochodom je aj na webových stránkach Conradu) - a to poriadna. Chýba tam v schéme odpor R1 (4k7), cez ktorú je napájaná zelená LED. Po slovensky povedané - odpor sa v schéme jednoducho "vyparil", LED-ka je tam teda zakreslená bez odporu a priamo zavesená na 12V - viete si predstaviť čo by to urobilo ak by to bolo takto aj v reále. Blbina, no našťastie len v schéme, na základnej doske je to v poriadku, odpor tam skutočne je - opravil som si teda schému a čítam ďalej, vraj sú použité vysokosvietivé LED na obidvoch pozíciách a teda ich svit je viac ako dostatočný aj pri použití odporov s hodnotami = 4k7.



Áno, toto by bola síce pravda - ale to by tam museli byť naozaj použité uvedené typy vysokosvietivých LED !

 


Jednoznačne sú v tomto výrobku použité obyčajné 20mA LED a teda tie pri uvedených odporoch (4k7) vyslovene iba "sliepňajú" a pri normálnom dennom svetle fakticky neviete či mazačka Eprom pracuje alebo to máte celé vypnuté. Conrad, Conrad - tu vodíte zákazníkov poriadne za nos ! Iste, LED-ky sa dajú vymeniť (ja som tam nechal pôvodné LED diódy) a vymenil som radšej ich pracovné odpory 4k7 (R1) a (R5) za odpory s novou hodnotou = 1k2. Dôvod ? - práve som nemal doma super hell LED-ky. A teraz je už konečne vidieť že sú LED-ky zapnuté - akurát pracovné odpory LED majú teraz odpory približne s 4x menšou hodnotou ako je uvedené v schéme ... Nnnnnno, odber síce ide mierne o pár mA nahor, ale nie je to také zlé aby to bolo potrebné nejako ďalej riešiť. (Komu to nestačí tak nech použije 820Ω odpory, potom to už bude svietiť naozaj hodne.)

Je možné sa jedná len o tento jeden kus, takže ak to máte tiež, skontrolujte si to - najprv to dajte do šťavy a až potom ak treba vymeňte potrebné odpory ! 

(Zmerať reálnu hodnotu použitých R1 a R5 nebude tak isto od veci.)

Samozrejme pre spomínanú výmenu odporov R1 a R5 treba zariadenie mazačky Eprom s označením ELG4W rozobrať. Kompletne, teda skôr skoro kompletne. Ak pocítite potrebu sa v tom hrabať, odšróbujte si prosím iba predný panel a nezačínajte zadným odstránením panelu ako by Vám možno logika veci hovorila. Ak totiž začnete rozoberať smerom od zadného panelu, tak pri  opätovnom skladaní budete závidieť chobotnici že má k dispozícii toľko chápadiel aby ste všetky veci naraz držali na potrebnom mieste a ešte to aj zároveň šróbovali. Takže - začnite odobratím predného panelu. Potom Vám už postupne pôjdu vysunúť potrebné diely a následne ide dobre von aj základná doska zo súčiastkami.

 

Tu potom už pracujte opatrne, aby ste pri otočení dosky na stranu plošného spoja nerozbili UV trubicu, potom by sa nám tá oprava zásadne predražila.

  

U mňa po vybratí doštičky som zistil že zadná (rozumej spodná) strana plošného spoja je doslovne zasraná zbytkami nejakej pájkovacej pasty (kolofónia to určite nebola, pretože toto bol nejaký lepkavý humus, lepkavú kolofóniu rozpoznám na míle ďaleko), iný výraz na to nemám. No, nenapadlo ma v ten moment popísaný svinčík vyfotiť (vtedy som ešte ani neuvažoval že tu o tom budem písať, to by ma mohlo ospravedlniť, vtedy som ešte nečakal že sa to bude ešte postupne zbierať a ešte aj gradovať). Spomenutý sajrajt bol hlavne medzi vývodmi čipu 555 ktorý je mne z neznámych dôvodov umiestnený v pätičke (tam práve beží časovanie a teda zbytky tejto pasty medzi vývodmi, hmmm, toto tu nemôže robiť dobrotu, skôr paseku - správne som predpokladal že ten sajrajt bude mierne vodivý) a bolo to tak isto aj na napájacom konektore a štart tlačítku. Takže tu už som vedel že časovací kondenzátor je v poriadku a problémom bude ten sajrajt. Zobral som technický lieh a miesto som s ním poriadne vyčistil, išlo to urobiť bez najmenších problémov.


Už som to spomínal - čip 555 je tu osadený v pätičke čo je vec zaujímavá, ale v tomto zapojení totálne zbytočná - ak to tam nedával magor tak to tam bude fungovať naveky - a to aj bez pätičky. Skôr tipujem že pätička je tam až od opravy, inak to tu skutočne nedáva zmysel.

A nasleduje nová perla - toto ma fakt dostalo - aj takto sa dá. Zrak sa mi zastavil na chladiči pre výkonový tranzistor. Môj názor je že výkonový trazistor môže skôr odísť ako spomínaná 555-ka, tu ale máte smolu, výmena tranzistoru tu bude o poznanie zložitejšia, nejaká "dobrá duša" vo výrobe zaletovala matičku spolu zo šróbom priamo na chladiči, namiesto pérovej podložky zaletovanie (žeby to bolo lacnejšie ?) - tu som už naozaj zahrešil. Takáto "inovácia" stojí skutočne za prd.



Nasleduje ďalšia vec - pretože sa mi to od začiatku nezdalo (tu som už vyslovene začal hľadať kraviny) - v originálnej priloženej schéme je uvedená hodnota poistky  =100mA, nemusím byť Einstein aby som si spočítal že 4W trubica by tak pri 12V dostala maximálne príkon 1.2W než by poistka zhorela - čiže zase niečo čo nie je v poriadku. Ajhľa, na základnej doske je uvedené (ba priamo je to tam vytlačené) že poistka má mať hodnotu 0.4A (0.4A x 12V = 4.8W príkon, to už naozaj vyzerá lepšie) a je to koniec koncov aj logické. Ale zázraky nekončia, nedalo mi - keď to už bolo rozobraté - vybral som aj poistku z púzdra a čuduj sa svete - bola tam osadená poistka s hodnotou 4A !


(Čítam v návode že pri nastavovaní prúd môže dosiahnuť hodnotu cez 1A, čo na to povie poistka 400mA teda 0.4mT = poistka s pomalou charakteristikou vypínania je asi jasné, takýchto volovín je tam ešte zopár.) Upravím jeden známy výrok do tohoto  reálu:

No ... a zahrešil som znova.

"Laik žasne, odborník žasne, zákazník je v prdeli ..."


No comment, no cement.

(Ak sa niečo stane - poistka zostane v každom prípade celá, takže problém predsa musí byť niekde inde ...) 


Po výmene spomínaných 2 odporov pre LED (a zámene poistky za správny typ) a vyčistení základnej dosky (umyté v technickom liehu a potom následne bola doska dobre vysušená, tak hodinu voľne položené na stole a až potom zase montáž dovnútra krabičky, čas neuponáhľajte, mazačka pracuje s vysokým napätím a teda ak nebude doska dokonale suchá hrozí potom pri možnom zvode nežiadúci prieraz) teraz ide bez problémov nastaviť potrebný čas na mazanie - nastavených je 15 minút. A aj po skúšaní je tam stále tých potrebných 15 minút, už žiadne raz viac, raz menej. Akurát tých 15 minút už nie je na pôvodnej číslici 4 ale posunulo sa to teraz na číslicu 5, teda zvody tam určite boli. Jednoznačne predchádzajúci problém spôsoboval spomínaný sajrajt zo strany plošného spoja medzi nožičkami čipu 555 a na vývodoch Štart tlačítka.

Voľba času je na Vás, ja používam timing = 15minút, je to mierne viac ako treba na dokonalé vymazanie obsahu Eprom, ale naozaj len mierne. Nakoniec - nie je dobré Eprom vymazať rýchlo, teda možno za 7÷8 minút a potom pri programovaní nedostatočne vymazané bity sa prepíšu nezmyselnýmo hodnotami. Takto nastavený čas dokonale vymaže Eprom-ku a podobné problémy nehrozia.


Záver ?

Celé to na mňa robí dojem ako by si v tomto prípade dodávateľ robil prču zo zákazníka, akoby zariadenie už bolo raz vrátené na reklamáciu a niekto to opravoval a následne sa to zase predalo ako 100%-ná nová vec. (Žeby smerom na východ stačilo dodávať aj takéto opravované veci a ponúkať to ako plnohodnotný nový výrobok ?) Na jedno takéto zariadenie s minimom súčiastok je tu tých nepodarkov až-až. No, Conrad si to týmto u mňa p....l. Neutekám s každou blbosťou na reklamáciu. Lenže nie každý si vie veci sám upraviť a opraviť tak aby s tým bol spokojný - a to je väčšina. A zase tak lacná tá mazačka určite nie je.  No a v neposlednom rade je na to 2 ročná záruka (na krabičke, Conrad dáva záruku len 1 rok, je to aj v návode) a o tú asi chce prísť málokto. Síce som už zažil všeličo ale tak-tak že som to nevrátil predajcovi naspäť, zjavne som už ale dostatočne otrlý a vyrastal som v dobe kedy sme si sami vedeli poradiť  - mám rokmi zažitý fungujúci princíp DSS (Dorob Si Sám). A hlavne som to naozaj súrne funkčné potreboval.

Takže ... prečo toto zariadenie s čistým svedomím nemôžem odporúčať - to som popísal v predchádzajúcich riadkoch, iba ak naozaj niekto trpí syndrómom DSS - tak ako ja. Alebo si mám (a nielen ja) v hlave predefinovať čo vlastne znamená význam "spotrebná elektronika".

Záver si čitateľ dúfam urobí sám.

 

Nasleduje obrazová galéria:


Tu je vidieť časť posuvného krytu. Spracovanie je naozaj pekné, čisté.

Za takéto zariadenie sa nemusíte hanbiť - teda za jeho vzhľad určite.

Na ovládanie je iba jedno tlačítko - START

 

Na spodnej strane sú použité mäkké plastové nožičky,

takže mazačka sa nešmýka ani na hladkom povrchu.

 

Začínam odnímať predné čelo panelu.

Bez predného panelu.

 

Tu je vidieť pliešok uchytený na mikrospínač, ktorý zabraňuje spusteniu zariadenia pri odsunutom kryte. Valček ktorý spína mikrospínač je uchytený na vrchnom kryte vpravo hore. Je uchytený šróbikom na spodnej časti vrchného krytu, preto ho nevidieť /na obrázku vpravo hore/.

 

Ak máte Eprom pamäte čo majú 40 pinov, alebo mikroprocesory s Eprom (mikroprocesor 8748 a pod.) a tiež 40 pinmi tak vzhľadom k tomu že je tam v posuvnej ploche zabudovaný "čudlík" tak je dobré umiestniť vovnútri pri mazaní vždy iba po 2 obvody, inak sa zachytia nožičky o spomenutý čudlík.


Odňatý horný kryt. Teraz je už možné vybrať von dosku

z elektronikou, stačí ju vysunúť. Prístup je naozaj dobrý.

 

Odňatý kryt na UV trubicou. Pozor, kryt nad UV trubicu potom patrí pri
zasúvaní do štvrtej pozície lišty ! Tu zvrchu je to prevedenie slušné.

 

 Už "vybrakovaná" elektronika, celé to drží pohromade už iba zadný kryt.

 

Pohľad na spodnú stranu, vyfotil som to ale až po vyčistení technickým liehom ... moja chyba. Inkriminované miesto zo sajrajtom sa nachádzalo vľavo hore na obrázku.(Vtedy som ešte neuvažoval o tom že budem o tom celom písať.)

 

Doska už s vymenenými odpormi pre LED-ky. Na doske sa nachádza jazýčkové relé ktoré spína menič pre UV trubicu. (Jeho spínací kontakt /1A/ na požadovaný spínaný prúd naprosto postačuje.)



Detailný pohľad, tu sú už v doske vymenené odpory R1 a R5.

(Použité vymenené odpory majú modrú farbu.)

Po výmene odporov svieti zelená LED takto.

 


A červená LED už svieti slušne tiež.

(Teraz to konečne už aj vidieť.)


Spomínané neštandartné riešenie: konektor napájacieho zdroja je 3.5mm jack. (Tu by som si mal dať samolepku DSS by Igi)


A poďme na detaily: zacínovaná matička a šrób ktoré držia dohromady chladič a výkonový tranzistor, nie je použitá žiadna podložka (na chladiči sa nenachádza vôbec žiadna stopa po použití chladiacej pasty).

Na rozdiel od schémy - nápis na základnej doske
hlása - sem patrí pomalá poistka 0.4A

V reáli - bola tam založená poistka = 4A

(Asi som detailista ...)

 

Mnou upravená schéma s už dokresleným odporom R1 a s opravenou

hodnotou poistky. Hodnoty R1 a R5 som v schéme ponechal pôvodné

(možno niekto tam má použité skutočne supersvietivé LED).


Originálna schéma v dokumentácii kde odpor R1 je zrejme uložený

v inej "dimenzii" a poistka má uvedenú zlú hodnotu 100mA.

 

No a to je k danej veci asi všetko čo stojí za zmienku. Ak ste mali šťastie tak ste možno vlastníkom zariadenia kde je všetko od prvej chvíle v poriadku, ale aj tak odporúčam aby ste si zariadenie skontrolovali a tak sa vyhli možným budúcim prekvapeniam - na svoj úkor. /A mali ste dopredu pripravený napájací zdroj aj s potrebnou koncovkou./

 

Dodatok po čase:

Po prevedení uvedených zmien mazačka Eprom funguje naprosto v pohode a aj k mojej plnej spokojnosti, odvtedy robí presne to čo som od nej očakával už pri kúpe a jej následnom prvom spustení, časovanie odrazu sedí, indikátory indikujú tak že sú pre okolie čitateľné - samotné Eprom sú skutočne vymazané a bezproblémovo sa dajú nanovo naprogramovať. A týka sa to aj hodne starých Eprom pamätí čo mám k dispozícii.

Prečo to nebolo od začiatku tak ako teraz je mi dodnes záhadou, leda iba tak že platí nasledovné - dostal som opravovaný kus a predali mi ho ako nový. Vie mi niekto tento pocit vyvrátiť ?

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:11 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: