05_2016 Blog, Notes.

By Administrator at mája 04, 2016 17:30
Filed Under: Blog

04.05.2016

Máj lásky čas, alebo parafrázováné "Máj, krásky čas ..." berte to čo sa hodí. V poslednej dobe mám tak málo voľného času že som vôbec rád ak sa mi podarí sem tam niečo hodiť na blog. Aj to si musím veci dopredu nachystať.

_______________

Pri upratovačkách večer v nedeľu, teda koncom minulého týždňa som našiel doma originál inštalačku DOS 3.30, je to jedna 720kB disketa. O nej som vedel, o tom čo ešte bolo doma ďalšieho už nie. Tým to ale nekončilo, mám aj originál inštalačky DOS 4.01, t.j. 3x 720kb diskety. A do tretice originál inštalačky pre DOS 5.0, zase 3x 720kb diskety. Len DOS 6.22 originálky nemám k dispozícii, nemá niekto ? Vymením, mám originálky CD WIN98 prvá edícia, druhá edícia, Win ME.

 

Sériové číslo si nechám pre seba ...

_______________

Pre kolegu (Sledge) som v týchto dňoch v mojich domácich zásobách hľadal procesor V20 do PC XT, zatiaľ som doma vyhrabal iba 8MHz verziu čo je bohužiaľ málo ak ho chce prevádzkovať na 10MHz, zjavne to tam už dobre nefunguje. Tento text som si nachystal pred 2 dňami, dnes po príchode domov z práce mi to ale nedalo a prevrátil som zvyšné krabice "hore nohami" - ale stálo to za to !

 

Hľadanie pred 2 dňami skončilo s tým že mám iba 8MHz verziu.

 

No a dnes som v "skrytých rezervách" našiel aj verziu na 10MHz.

 

Vďaka Sledge, za to že som si našiel čas (sám by som sa k tomu nebol dokopal) prezrieť niektoré krabice  ... Niekedy je človek celkom bezdôvodne zo sebou spokojný ...

____________________

Dnes konečne uverejňujem návod testeru na DRAM pamäte, spomínal som to chalanom na Foreveri že to tak o týždeň hodím na web, nno ..........  "trošíčku" som to natiahol, takže hlboké ospravedlnenie na všetky svetové strany ... východ, západ, sever, juh, pridajte aj výseče medzi nimi - mne to ospravedlnenie síce pomohlo, či aj Vám, to neviem.

Tak a idem na spomínaný tester DRAM pamätí:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tester-DRAM-4164-3d-64k-x-1-41256-3d-256k-x-1-441000-3d-1024k-x-1.aspx

_______________
Tak toto je moja 386-ka ktorú som si pred časom kúpil, tepe na celých 25MHz ...

Toto nepotrebovalo chladič, RAM = 8MByte (v svojej dobe to muselo stáť desné peniaze) - pamäte sú typu SIPP - to sa len tak už dnes nevidí, použitý OS = DRDOS 7. Originál myška Genius na sériový port, síce je už celá zažltlá, ale s tým sa ešte dá niečo urobiť. Mašinku som si splašil len tak pre skúšanie všetkého možného a aj nemožného. Videokarty mám k dispozícii dve, Trident 8900-ku s 1Mbyte RAM a Trident 9000-ku s 512kB RAM, proste vtedajšia úplná klasika. Teraz v tom nechávam videokartu Trident 9000. Zdroj je menší, je iba na 100W, ale bohate postačuje, skrinka plochá - ničím zaujímavá, tak ani nedávam foto, floppy je 3.5" mechanika.

Disk celých 170MByte ... Celkom šikovná mašina, akurát musím vymeniť NiCd aku, lebo už začína pomaly "kvitnúť" a bola by škoda aby to poškodilo motherboard. Po tých rokoch to ale má nárok, aj tak tá baterka vydržala neuveriteľné dlho (pritom stále drží obsah). Keď to zapnem - minútu trvá test celej RAM, tik-pauza, tik-pauza, tik-pauza, tik-pauza vždy po 256kByte RAM, aáááááááááá- zatiaľ si pomaly uvaríte kávu ... áno je tam Escape na potlačenie testu, ale zase nech má počítač čas po zapnutí sa postupne spamätávať.


 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

05.05.2016

Včera sa mi ozval Chupacabra  že má v jednej svojej Atari 1050 použité čipy TBA311 namiesto CA3086, podrobnejšie v pôvodnom doplnenom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-016-Equivalent-circuit-CA3086-Tips-tricks.aspx

 

Chupacabra mi ďalej poslal sériu fotografií zo svojich 3 jednotiek Atari 1050 a je to natoľko zaujímavé, že z toho bude samostatný článok - teda séria fotografií.

_________________________________________________________________________________

06.05.2016

Takže Chupacabra a jeho 3 disketové jednotky Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Rozne-verzie-different-versions-Atari-1050.aspx

_____________________________________________________

07.05.2016

Pretože nešťastie a kraviny nechodia po horách ale po ľuďoch - dnes som zistil že som mal pár dní odstavenú blogovú časť, problém úplná a štandartná klasika - pes bol zakopaný  medzi stoličkou a počítačom ...

(Na to musím ísť 170 km od domu aby som na to prišiel, bahhhhhhhhhhhhh Tongue out.)

Už opravené - ešteže sa to dá na diaľku ...

_________

Chupacabra mi poslal ďalšiu várku fotografií - je to tá "austrálska" verzia Atari 1050 - je to proste divočina aj keď sa to vyrábalo - teda to sú mi veci ... takže zajtra keď budem večer doma tak to spracujem a hodím na blog. Paráda !!! Patrí mu poďakovanie v mene nás všetkých zvedavých čo radi vidíme neštandartné veci.

____________________________________________________________

08.05.2016

Podrobnejšie foto extra verzie disketovej jednotky Atari 1050 označenej ako č.1:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Rozne-verzie-different-versions-Atari-1050-Part-2.aspx

______________________________________________________

11.05.2016

Prerábka 2 kusov Atari 1050 - zachovaný pôvodný zdroj a vovnútri disketovky sa vymenia 5V a 12V zdroj za spínané DC/DC meniče:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-nove-napajanie-new-power-supply.aspx

_____________________________________________________

14.05.2016

Niektoré zaujímavé číselné údaje na porovnanie - stále sa jedná o disketovú jednotku Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Odbery-ATARI-1050-DCDC-version-power-consumption.aspx

_____________________________________________________

18.05.2016

Cesta do hlbín ajŤákovej duše ... :

crŕŕŕŕŕŕŕ, crŕŕŕŕŕŕ

"Áno počúvam !"

"Nefunguje mi pripojenie do siete, môžete sa zastaviť ?"

Po príchode na pracovisko skutočne nefunguje poč.sieť. Káblik síce zastrčený do ntb ale sieť nejde. Pod stolom druhý, zapojený káblik do rozvodu. Nasledovala výmena káblikov v ntb a sieť sa rozbehla.

Po pol minúte:

"No áno, ale ja som tam mala predtým na kábliku šedú koncovku a teraz je tam červená !"

5 sekundová pauza:

"Ale ja chcem mať na kábliku šedú koncovku !"

Náš zákazník, náš .....

 

 

____________________________________________________________

22.05.2016

Blíži sa naše predsedníctvo v EÚ. Chválabohu, pretože inak by v meste neboli nové električky. Myslím si že to predsedníctvo je jediný dôvod prečo sa do toho investovalo, inak by sa jazdilo ďalej na starých šajbách. Opravujú sa cesty do ktorých povrchu sa dlhočizné roky neinvestoval ani cent - predtým koruna. Ale aby ste si nemysleli že sa horibilne investuje - opravuje sa zase len to najnevyhnutnejšie.  Všade dlhé rady, ale nikto nenadáva, pretože tie cesty boli v takom stave že už to asi horšie ani nemohlo byť. Takže je to taká investícia z núdze. Aby sme vyzerali svetoví.

Už teraz sa teším kedy zase budeme predsedať, pretože potom možno opravia niečo čo potrebovalo opravu už pred rokmi.


Sme zvyknutí.

___________

Tak nám s veľkou slávou umožnili v Bratislave sa konečne prejsť po Starom moste. Neviem či je to dôvod na plesanie. Poďme trošku do histórie.

Po hradom,presnejšie pred prahom jeho nádvoria stála historická časť, jedna turistami hodne navštevovaná ulička - padla za obeť monštróznemu novému parlamentu, ktorý je od Dunaja na tom mieste ako päsť na oko. Zvyknete si, presne tam to treba namietali (ne)kompetentní úradníci. Nuž čo zvykli sme si.

Pri dóme Sv.Martina zase prekopali pre most SNP "dieru" na druhú stranu a zobralo to zase ďaľšiu časť historického jadra mesta Bratislava. Zase nám bolo vysvetlené že "pokrok sa nedá zastaviť", zvyknete si, tak nám povedali  Nuž čo, zvykli sme si.

Potom prišlo na rad PKO. Jeden z najvyšších zastupiteľov mesta zapredal oddychovú zónu developerovi. PKO sa zatvorilo a za pár rokov sme si zvykli na stav že sa tam nedá chodiť. Zase raz sa pokrok nedal zastaviť. Búra sa a my si zvykáme. Nikoho za to ani nenakopali do zadku.

Na hradnom nábreží a pod hradom sa roky nesmelo stavať pretože to bola historická chránená oblasť. Išli ste tam teraz ? Developeri zase raz "presvedčili" úradníkov že krabice na hradnom nábreží a pod hradom sú tá najkrajšia vec čo môžet vidieť pod slnkom. Zase to nikto neschytal.

(Kecám, schytali to zase Bratislavčania.)

Teraz idem naspäť k Starému mostu. Bratislava ako soľ by na tom mieste potrebovala most po ktorom by premávali osobné autá a teda riešilo by to dopravný problém  mesta. Ale naši (ne)kompetentní zase raz rozhodli bez nás. O nás. Stačí ak po moste budeme chodiť pešo. Električka stačí, teda tie jej dve (skutočne) len dve zastávky smerom do Petržalky. Na to že od roku 1976 kedy sa prezentovala stavba metra je to naozaj "úctýhodný výkon".

Prešlo pol roka od oficiálneho dokončenia opravy mostu. Chodíme po moste pešo - až teraz po pol roku, električka si ešte asi 2 mesiace počká (možno to bude viac). Pol roka trvalo (ne)kompetentným než prebehli kolaudácie. Asi tých nedorobkov bolo toľko že sme proste museli toho pol roka počkať (aby nám ten most nespadol na hlavu). Je neskutočné že sa počas stavby prebežne nekolaudovalo tak aby v deň dokončenia to bolo aj pripravené na prevzatie.

Bol som v centre v 12. decembra a bolo jasné že v danom termíne sa to proste nedá stihnúť, bolo tam ešte veľa práce - možno na mesiac, rozhodne nie na 1 týždeň.

 

Trošku odbočím - nie je to celkom presné ale nedalo mi - dajte si auto do opravy  a potom Vám zavolajú auto je hotové, ale musíte počkať na to až to niekto schváli - príďte za pol roka !

 

Automobilová doprava nech ide doprava a doľava, ale na Starý most nie ! - zase raz úradníci vedeli lepšie ako obyvatelia čo im treba a čo im chýba. A tak si zase raz zvykáme.

A v piatok poobede potom vidíme ako sa tí naši zlatí úradníci a aj politici  (teda výškou platu) poberajú na víkend domov, bývajú (teda ich trvalý pobyt) poriadne ďaleko od Bratislavy, pretože nemajú žiaden vzťah k mestu a devastujú jednu vec za druhou. V pondelok sa vrátia oddýchnutí a s novou vervou riešiť problémy ktoré sú im svojím spôsobom úplne ukradnuté.

A ty občan zase sa máš na čo tešiť. A zase si môžeš zvykať.

Nuž čo, zvykáme si.

____________________________________________________________

29.05.2016

Dnes je to na tému technika a "majstri svojho remesla" v praxi:

http://blog.3b2.sk/igi/post/e2809eTechnicky-antitalente2809c-e28093-alebo-inak-technicky-nekompatibilny-jedinec.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:44 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: