02_2013 Blog, Notes.

By Administrator at februára 01, 2013 12:47
Filed Under: Blog

02-03.02.2012

Tak je tu  zase február, len dúfam že nie ten víťazný ...

_____________

Honza má zlomenú ruku, prajem mu všetko dobré a začíname sa pripravovať na nový ročník Foreveru - už štrnásty. Letí to. Pre mňa to bude štvrtý ročník na ktorý sa chystám. Je to v našich končinách jediná a naozaj poriadne veľká párty na 8-bity, tak si to užite.

____________________________________________________________

Začal som zháňať súčiastky na stavbu Centronics interface pre paralelný port na ATARI. Pretože som zohnal procesor 8035, 74LS373 a Eprom 2764 tak to bude na troch integrovaných obvodoch - tá Eprom je zbytočne veľká, ale  mám ich veľa a nemusím ich zháňať. Stačila by 2732, alebo najlepšie obyčajná 2716-ka. Veď to zase popíšem a dodám aj schému. Ešte si nájsť na tú stavbu čas ... nič iné mi ale nezostane, pretože tú Epson tlačiareň chcem pripojiť a bez toho interfejsu to nepôjde. Kedysi bolo treba k tomu ATARI 850, ale na pripojenie paralelnej tlačiarne nepotrebujem aj sériové porty. A 850-ka je aj dosť drahá, vyžaduje svoje vlastné napájanie atď. Ako vždy niečo za niečo. Toto je jednoúčelovka, ale vyhovuje na všetky Epson kompatibilné ihličkové tlačiarne.

Celé zapojenie samozrejme vychádza z už uverejnenej schémy v tomto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Centronics-Interface-ACI-2_3.aspx

________________________________________________________________________________

Rozhodol som sa popis modulu ATARI 1064 presunúť do samostatného článku spolu s popisom modulu od firmy MPP - viacej v odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1064-Memory-expansion-module-microRAM-modul.aspx

______________________________________________________

05.02.2013

Včera som sa zapojil do fóra na poľských Atari stránkach ohľadne studeného resetu. Za chvíľu  samozrejme - ako inak - sa ozval človek že to nefunguje. Takže mojich už 6 kusov prerobených počítačov na studený reset je vlastne výmysel, zjavne sa nedá presvedčiť  - asi ho chudáka nechám v jeho svete kde nič nie je tak ako by si predstavoval. Ale aj tak som začal vyzvedať v čomže je ten pes zakopaný. Aha - vraj nejde zresetovať cez to založený cartridge SIC ! No koľko ľudí to u  nás má - a ak sa nemýlim existuje aj normálny zabudovaný Reset ktorý to predsa vždy spustí do východzieho stavu - len tak na okraj. Pripadá mi to tak, ako keď mám zastrčený originálny cartridge v počítači a divím sa že neviem z neho vyskočiť inam. (RD5 ho predsa drží a po resete sa cartridge nanovo spustí - musel by som vypnuť predsa prívod RD5 - ale to idem už do zbytočných podrobností.) Tak na to je fakt ťažká odpoveď. Tu by som to videl skutočne na problém medzi stoličkou a počítačom.Tongue out

__________

Ako ďalší článok o ATARI bude rozšírenie ATARI 600XL z pôvodných 16kB RAM na 64kB RAM. tento stroj je trošku zaznávaný, pretože sa veľa ľudí bojí toho, že tá prerábka je zložitá a tak teda radšej chcem niečo iné ... mal som aj ja uverejnené všelijaké prerábky na 64kB RAM ale už som to stiahol, pretože ponúknem veľmi jednoduché riešenie - 2x 4464 - t.j. 2x 64k x4bity = 64kB. Žiadne škrabanie plošného spoja, jeden obvod sa vyberie z pätičky - už ho nebude treba, zapojí sa tam na jeho miesto jedna prepojka, staré obvody 2ks - 4416 sa vymenia za 2ks nových pamätí 4464, dva vyhnuté piny na multiplexoroch 74LS158 a dva cca 7cm dlhé drátky na prepojenie. Hotovo !

Zase k tomu bude aj foto je to fakt veľmi jednoduché, celé mi to trvalo 10 minút a to som ešte robil fotodokumentáciu.

Ak si ešte viete zohnať ATARI 600XL, neváhajte !

_____________________________________________________________

06.02.2012

ATARI PUNK CONSOLE - no comment:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-PUNK-CONSOLE.aspx
_____________________________________________________________

06.02.2013

Dnes stručne o histórii firmy MPP a o pár jej produktoch pre počítače ATARI:

http://blog.3b2.sk/igi/post/THE-MICROBITS-STORY-interface-MM1150-Supra-Microprint.aspx

_____________________________________________________________

08.02.2013

Dnes ráno pridaný článok o rozšírení ATARI 600XL z 16kB RAM na 64kB RAM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL-rozsirenie-RAM-na-64kB-Extended-RAM-64kB-for-ATARI-600XL.aspx

_____________________________________________________________

14.02.2013

Trošku som "prekopal" články pre 3xOSin1Eprom - t..j 3xOS pre ATARI XF551, pretože ako som už dávnejšie písal dal som tam OS BW, OS originál XF a OS Hyper XF a OS od BW nefungoval a tak mi nezostalo nič iné len urobiť verziu 2xOS, pretože Hyper XF a pôvodný OS fungujú bez problémov. Aj majster tesár sa utne a mne sa to podarilo práve pri tomto článku - síce som tam na to hneď upozornil a popísal čo a ako a teda aj som popísla riešenie ako to používať aj tak, ale nejako som s tým stále vnútorne nebol spokojný. Tak som dnes upravil tie články tak, aby skutočne bolo jasné že bohužiaľ 3xOS je zatiaľ len vec teoretická - niet tam proste čo osadiť na 3xOS a pre istotu som aj stiahol súbor ktorý tie 3xOS obsahoval. No ale 2xOS ide a tak teda síce menej OS, ale zato funkčných. Kto sa tomu venuje nech hľadá 3xOSin1Eprom a tie články na neho "vyskočia". Uznávam že to je už staršia vec, bolo to tam už dávno napísané čo a ako aj tie úpravy a že to v tej verzii 3xOS beží funkčne len v 2xOS - ale proste až teraz som to doriešil k svojej plnej spokojnosti. Len som chcel aby to bolo prehľadnejšie a zrozumiteľnejšie prečo som znížil počet OS pre XF551.

Výhodou je že potom OS Hyper XF rozpozná novo založenú disketu a vždy správne rozpozná jej hustotu. A ako zabudovať ten spínač je aj s fotografiami tak isto v tom článku. Už sa k tomu nebudem vracať, takže k tejto téme je to naozaj všetko. Howgh !

__________

Ako som náhodou zistil - máme na Slovensku ATARI s.r.o. Konkurencia ? Asi nie, podnikanie je v inej oblasti, ale majú tam aj predaj elektroniky - no, veď uvidíme ...

Ešte pridám jednu vec, aj tu v Bratislave na Fedinovej veľmi dlhú dobu fungoval bufet s nazvom ATARI ...

__________

Od Krupkaja som dostal hodne zaujímavú informáciu (doteraz som o tom nevedel) že tvorca SIO protokolu na malom ATARI sa zúčastnil vývoja USB protokolu pre PC. Sakra, teda to sú korene ! Niekedy inokedy o tom skúsim napísať viac, najprv si to chcem pozrieť a naštudovať. Poslal mi odkazy a tak som na to hodne zvedavý. Vždy sa niekde začína a od niečoho sa robí začiatok a tie korene od ATARI sú fakt dobré. Mimochodom, ten chlapík sa volá -  Joe Decuir.

_________

Do článku o rozšírení pamäte na ATARI 800XL na 320kB RAM pridané ešte dva popisy v češtine, tak si tam dúfam nájdete popis čo bude vyhovovať na prestavbu:

ATARI 320kB RAM

______________

Zase spomienka na staré časy:

V ÚAK (Ústav Aplikovanej Kybernetiky) mali počítače SMEP, technologická špička (naša) začiatkom 80-tych rokov. Samozrejme brali sme počítače aj od veľkého brata - nášho dobrodinca - ZSSR. Alebo aj CCCP. Prišli obrovské krabice, všetko sa pootváralo, počítače sa nainštalovali do počítačovej sály - zdvojená podlaha, proste high-tech vtedajšej doby. Pretože ale ešte nebol v budove urobený rozvod elektriny tak ako mal byť tak sa ťahal na 3 poschodie kábel pre napájanie - odhadovaný odber tak cca 2.5kWh na jednu fázu, kábel dimenzovaný kompletne pre 3 počítače - proste to bol dosť hrubý kábel. Tak sa všetko nachystalo, zapol sa počítač a ... a nič - tak 7-8 sekúnd. Potom sa na kábli vytvorili bubliny veľkosti futbalovej lopty, bubliny začali praskať a kábel sa začal správať ako živý had - začal naháňať nebohých vedcov po miestnosti. Po ďalších 10 sekundách konečne vyleteli poistky. Jasné - skrat ako hrom ! Tak sa milý počítač zo zeme kde dnes znamenalo včera otvoril a ajhľa! záhada bola vyriešená. Súdruhovia zo ZSSR zapojili vovnútri prívody pekne priamo na zem. Dokonalý skrat, to sa hneď len tak nevidí. Fajn, zohnal sa iný kábel - ale nie už v ten deň, pretože zážitok na ten deň bol príliš silný aj pre otrlé povahy. Na druhý deň ráno sa zase skúšalo. Vedci sa prikrčili a najodvážnejší zapojil vypínač - sálový počítač sa rozbehol.  Výborne ! Cez pásku (diernu pásku - to bol loader) sa nabootovalo a počítač ožil. Bežal síce len 10 minút a pekne krásne zamrzol. Otvorila sa skriňa a ďalšie prekvapenie od súdruhov. Ventilátory zospodu aj zvrchu hnali vzduch dovnútra - problém bol v tom že ten vzduch už nemal kam unikať. Správne, vzduch mal ísť cez spodné ventilátory dovnútra a cez horné ventilátory mal byť vytlačený von. A tak sa zase prerábalo. Po prehodení ventilátorov to zase bol prevádzkyschopný počítač. Síce každý týždeň sa niekoľko hodín nastavovala bulharská mechanika pevného disku - rozmer UFO zariadenia, inak by to ale nefungovalo.


Po asi 2 mesiacoch sovietsky špičkový počítač povedal "dosť!" a prestal fungovať. Tak sa volal sovietsky špecialista, bolo to v záruke. Síce ho nikto nevolal keď tam bol ten skrat a nevolali ho ani pri tých prehodených ventilátoroch - veď vedci si predsa vedia poradiť pri takých maličkostiach, nie? Špecialista prišiel, na môj nesmierny údiv mal zo sebou len dve veci - ručičkový merací prístroj a maličký šróbovák. Zjavne ale vedel čo ho čaká - na rozdiel od tých okolo. Otvoril skriňu, zapojil merák a meral napätie zdroja - bolo 5V, ale zjavne vedel čo robí, pretože začal znižovať napätie na hodnotu 4.7V a pamäte začali pracovať - a tým aj celý počítač. Opravené ! Boľšája technika!


Pretože to ale bol počítač zo zeme netušených možností  čo chcel aj otestovať technikov tak jeden zo zdrojov bol kaput - proste nešiel. Po otvorení zase jedno prekvapenie - sovieti vtedy nemali rýchle Schottky diódy a tak to riešili poľom germániových diód, kľudne 20x 30 diód zapojených paralelne. A tu niektorá z diód chytila skrat a v tomto poli paralelne zapojených 600 diód sa hľadal ten potentovaný skrat ... niekedy sa to dalo vidieť cez lupu kde chýbal prechod, ale väčšinou nie. Ak to bolo vážnejšie -teda ten skrat, tak sa cesta skratu dala vysledovať podľa vypálenej cestičky na plošnom spoji ...

Bol tam aj SMEP počítač z Banskej Bystrice, tá potvora ale fungovala a nijaký problém ich bratov z ďalekého východu sa ho netýkal a poruchy sa mu zďaleka vyhýbali. V čom délo ?


Vždy si odvtedy spomeniem na ten vtip:

Na Červenom námestí v Moskve za starého režimu kolportér predáva

noviny, ale namiesto textu sú tam prázdne biele strany.

Konečne po hodine sa jeden kupujúci odváži spýtať:

"Prečo sú prázdne strany?"

Odpoveď:"Búkvy (písmená) ne nádo, vsjó jásno !!!

_____________________________________________________________

18.02.2013

Počuli ste už o Raspberry Pi ? A počuli ste o tom že dokáže simulovať floppy mechaniku na ATARI? Ak nie, tak si prečítajte nasledovné:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PI-3e-Raspberry-Pi-3eFloppy.aspx

_____________________________________________________________

20.02.2013

Dnes sa medzi rady ataristov vrátil SH. Stano, aj keď som Ťa už dnes osobne uvítal znova medzi našimi radami, tak Ti aj tu v blogu znova prajem len to najlepšie. Si výborný v softe aj v hardware, takže verím že nezostaneš len u ATARI 800XLF a SIO2PC, ktoré máš odo dnes k dispozícii - na to Ťa poznám príliš dobre. Je to výborná správa pre ataristov a mňa teší že táto osobnosť je tu v Bratislave.  Viem že roky mal naozaj iné starosti, ale ako sa hovorí stará láska nehrdzavie - našťastie pre nás si našiel cestu naspäť  ku koníčku ktorý vie síce zabrať naozaj veľa čas,u ale zase je to zábava. A tom to vlastne je ...

_____________________________________________________________

21.02.2013

Koncepčné návrhy ako mali vyzerať ďalšie počítače od firmy ATARI . Ak by sa zrealizovali - mali sme sa na čo tešiť. Ale cesty života a návrhov sú riadené nevyspytateľnými vedúcimi pracovníkmi a tak aj toto sa zmietlo a išlo to do koša ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-COMPUTER-CONCEPTS.aspx
_____________________________________________________________

22.02.2013

Tak som sa zbavil jediného magnetofónu ATARI XC12 ktorý som vlastnil. Kamarát, nebudeš mi vôbec chýbať, aj keď magneťáky (hlavne kazetové) sú normálne moja záľuba.


Keď sa tak pozerám von oknom na to sneženie - globálne otepľovanie v praxi.

 

Prišla mi periféria od Supra Corporation - MicroPrint - priame pripojenie Centronics tlačiarne do SIO portu. Zvláda automatické prepínanie z textového režimu do grafiky a naopak, toto vie automaticky len málo interfejsov. Originál balenie z roku 1985 ... no veď keď si nájdem čas tak to bude popísané trochu podrobnejšie.
_____________________________________________________________

27.02.2013

Tak z veľkých plánov na odchod v trojici na Forever 2013 som nakoniec zostal sám. No čo, čím dlhšie sa niečo plánuje a chystá tak tým menej to vychádza - vitajte v reálnom živote !

_____________________________________________________________

28.03.2013

Najprv začnem blázincom - teda nie doslovným, ale veľa k tomu nechýbalo - osobný nákup v GME ... Toto sú moje skúsenosti a tak teda možno máte aj iné a silnejšie zážitky, ale nestalo sa mi to po prvýkrát - teda tá rýchlosť obsluhy pri pulte hneď vľavo ako prídete dovnútra. Ak vojdete do obchodu a hneď vľavo pri pulte obsluhuje starší pán - utekajte preč, ušetríte si hóooooooooodne času !  Pri ňom stáli traja optimisti v rade v rade, na druhej strane ich bolo asi 7, tak som si povedal v pohode idem do rady kde sú traja, zjavne som tiež nevyliečiteľný optimista. Chyba lávky ! Za 35 minút nevybavil ani jedného z rady - stále ešte niečo riešil a nekonečne sa vracal k pultu, zase k súčiastkam a nevedel nájsť čo bolo treba (ten z druhej strany mu radil: "Vojdi  tam, teraz doprava, otoč sa ku mne, pozri úplne vľavo hore, potom to máš priamo pred očami"  - atď., na druhej strane tento jeho druhý kolega medzitým stihol vybaviť asi tak desiatich a ešte navigoval tohoto spomaleného predavača. Viem že je tam už vyše pol roka, t.j. už by mal byť mimo "zábehu", ale zjavne má dodnes iné priority ako predaj súčiastok.  No, čo už - ja som nakoniec tiež prešiel do tej druhej rady (kde vybavujú aj objednávky), prešli tam aj tí dvaja čo ešte stáli predomnou a tiež ich stihol vybaviť ten druhý a na druhej strane pri pulte vľavo stále ten istý človek pri pulte a predavač v pohode - na rozdiel od nás. Fajn nakoniec som bol na rade aj ja, vybavil som, odišiel som. Šťastný že som konečne zase na čerstvom vzduchu a teda som si neskontroloval čo som nakúpil.  Sadol som do auta a odišiel. Po príchode na miesto činu asi tak 2km odtiaľ som zistil, že mi zabalili inú vec ako som požadoval ... zase naspäť do auta a reklamovať, v tom nakoniec nebol problém. Podobné číslo na krabičke, každý sa môže pomýliť, len už si to skontrolujem priamo na mieste. Len dúfam že to nebude aj nabudúce. Dôveruj, ale preveruj - a hlavne pozri dovnútra obalu ! Yell

________________

Ale že ten dnešný deň zase nie je až taký blbý dokazuje to, že sa mi po necelom mesiaci čo som interne vyhlásil akciu "1050" podarilo zohnať disketovú jednotku ATARI 1050. Moju pôvodnú ATARI 1050-ku som predal v marci 1993 - aj s počítačom, proste predal som vtedy komplet zostavu, takže teraz skoro na chlp presne ju mám doma zase po 20 rokoch (možno je tam rozdiel 2 týždne čo chýbajú presne do tej dvadsiatky - ale to asi nehrá podstatnú rolu). A vyzerá tá jednotka v celkom dobrom stave. Potrebuje premazať vedenia floppy mechaniky, očistiť kryty - ale to sú drobnosti.  Neviem, síce som už dlhšie váhal čo dám do štvrtého pokračovania o disketovej mechanike ATARI 1050, aj som písal že je mi ľúto že nemám viac fotografií k dispozícii o tejto jednotke - tak teraz sa to zmení. Len si na to vyberiem dlhší oddychový čas, mám teraz iné povinnosti.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: