Dual power supply Atari 1050 /Atari XF551/.

By Administrator at júna 22, 2022 19:28
Filed Under: Atari

Pred časom som uverejnil jednu snímku tohoto zdroja - viac obrázkov som nemal k dispozícii. Našťastie teraz sa spomenutý stav zmenil a tak je k dispozícii pár ďalších záberov. Bohužiaľ, stále nie z vnútrajšku. Možnosti sú pritom len dve - jeden transformátor s dvomi oddelenými vinutiami alebo sú tam transformátory dva. Osobne sa prikláňam k prvej verzii - zaberá to menej miesta a je to aj vo výsledku lacnejšie.

Výrobcom uvedeného zdroja bola firma Futuretronics. Čo je zaujímavé - bol skonštruovaný na napájanie napätím 240V/AC, výstupné napätie dosahovalo vtedy 8.5V/AC čo naprosto postačovalo, pritom dokonca zdroj poskytoval väčší výstupný prúd ako originálne zdroje (tie boli na 3A, tu je  výstup dimenzovaný až na 3.4A  i keď medzi nami tie 3A sa reálne neodoberali nikdy). Výhoda ? - sú tu dva zdroje v jednej krabici - teda stačí na 2 zdroje v jednom použiť iba jeden prívod napájania.


Vlastná interná elektronika je veľmi jednoduchá - je tu iba priamy výstup z transformátoru na výstupný káblik pre jednu floppy jednotku a dtto platí aj pre druhú. Tu sa len už môžeme dohadovať či sú v ceste použité aj nejaké poistky (minimálne pre primár, dúfam). Škoda že nie je k dispozícii sieťový vypínač a "bodla" by aj nejaká indikácia že je to zapnuté. No nič, bez týchto spomenutých "vymožeností"  sú výsledné náklady na zdroj nižšie ...

 

 

No, možno sa niekedy dočkáme aj toho že bude k dispozícii aj fotka "vnútorností". Idea dvojnásobného zdroja rozhodne nebola na zahodenie, napriek tomu - v dnešnej dobe zástancov používania pôvodných disketových jednotiek rýchlo ubúda a tak teda to už nie je taká horúca téma ako pred tými rokmi, ale je zaujímavé že sa objavila len táto verzia duálneho zdorja, oficiálne o inom výrobcovi duálneho zdroja pre Atari 1050 dodnes neviem. Je jasné že tento dvojitý zdroj sa dá priamo použiť aj pre jednotky XF551 (alebo v kombinácii napájania 1x A1050 a 1x XF551), tie ale asi v dobe predaja uvedeného výrobku ešte neboli k dispozícii.

 

Firma Futuretronics existuje stále, aj v dnešnej dobe, sídlo má v Austrálii a doteraz sa hrdo hlási k tomu že vyrábala veci  pre Atari, tak isto podporuje aj jej retro výrobky.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

23. 6. 2022 13:28:08 #

trackback

06_2022 Blog, Notes.

06_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: