MicroPrint - interface - Supra Corporation. Part 2.

By Administrator at októbra 05, 2020 19:20
Filed Under: Atari

Pri prechádzaní webu som narazil na dodatočné informácie o tomto zariadení pre tlač z 8bit počítačov Atari na paralelnú tlačiareň Centronics. To čo sa mi zdalo podivné, t.j. zapojenie vývodov 8kB PROM pamäte sa potvrdilo - procesor 8049 v tomto zapojení používa priestor 4kB a pritom v ďalšej časti má iný obsah 4kB. A zákonite sa dá predpokladať že pri takom využití PROM bude interface skutočne všestranný. Musím povedať že firma Supra Co. naozaj hardware a aj software postaviť a použiť vedela ...

 

 

Zapojenie som síce chcel pred časom prekresliť ale ako to už býva na webe som našiel už nakreslenú schému zapojenia ktorú nakreslil Zaxon/DIAL (pl) - a že je schéma už poriadne "bradatá" ste asi zistili tiež - a tak teda dúfam že aj takto nakreslená schéma postačuje - i keď je urobená asi priamo na počítači Atari a teda má zákonite nízke rozlíšenie (320 x 200) a vďaka tomu sa tam nedostalo všetko čo by tam nakreslené malo byť. Nasledujúci popis je ale vyčerpávajúci a je v ňom spomenuté všetko čo priamo v schéme popísané nie je.

Teraz si môžete prečítať komentár priamo od autora prekreslenia schémy:  

                  

                 Micro Print
                      -----------
 
Bill of materials needed for build microprint interface:

1 pcs) 8048 or 8049 microcontroller
1 pcs) 2764 EPROM
1 pcs) 3.58MHz Quartz Crystal or Ceramic resonator
1 pcs) 2N2222 transistor
2 pcs) 33pF ceramic capacitors
1 pcs) 1uF/10V electrolytic capacitor
1 pcs) 22uF/10V electrolytic capacitor
1 pcs) 100nF ceramic capacitor (or 33nF)
3 pcs) sockets for IC's (optional)
1 pcs) Centronics AMPHENOL connector
1 pcs) Atari SIO plug
1 pcs) Housing
1 pcs) 10 kohm resistor

Some additional info to the interface schematic:

- in the centronics AMPHENOL connector connect pins from 19 to 30 and connect
  it to the GND. The connector have numbers of each pin, so it should not be
  a problem with location of correct pins.
 
The same is about the Atari SIO plug, this is standard serial peripheral Atari plug.
 
Atari Serial Plug - view from connection side:

                       2             12
                        o o o o o o
                      o o o o o o o
                       1             13
 
 - to the pins 2 & 3 of microcontroller (MCU) connect 33pF capacitors
 
 - to the pin 4 of MCU connect a 1uF capacitor
 
 - the to the wires that deliver power to the MCU (+5V, GND) add the power
   filtering capacitors: 22uF and 100nF (or 33nF). Remember that capacitors
   are not present on the schematic.
  
 - the Quartz Crystal must be 3.58MHz (ceramic resonator is recommended)
 
 - The 2764 EPROM must be programmed with "MICPRINT.EPR" file. The EPROM
   can be also 27128 or 27256 type, but the content must be properly prepared.
   That means that the contents of the file must be replicated the appropriate
   number of times, or additional and unused address lines must remain connected
   to GND.
   
 - in the original version pin #2 of MCU is connected through 10kohm resistor
   to the +5V power rail.
  
The whole thing was created with Tadeusz's help (thank you!)

                                                    Zenon/DIAL
                                                    5.08.2000

(Tieto základné údaje pre článok som našiel na stránkach atariorg.pl)


Čo k schéme dodať ? Autori schémy vynechali niektoré "nepodstatné detaily" (teda pomocné odpory, filtračné kondenzátory), ale kto zariadenie vlastní tak si tam spomenuté súčiastky určite dohľadá. Na pine č.4 procesoru 8049 je pripojený 1uF kondenzátor voči zemi (je aj v schéme ale bez hodnoty súčiastky). V napájaní (+5V) je zapojený kondenzátor 22uF a 100nF (33nF) voči zemi - filtrácia napájania zariadenia (nezakreslené). X-tal zapojený na vývody 2 a 3 má hodnotu 3.58MHz (v schéme nie je uvedená jeho hodnota), na piny 2 a 3 sú ešte voči zemi pripojené kondenzátory 33pF (zakreslené, ale bez hodnoty súčiastok). Pin č.2 má tak isto na sebe "zavesený" 10kΩ odpor voči +5V (tiež nie je v schéme). No, toto by mal byť naozaj komplexný popis a teda je tu popísané všetko kde je a ako zapojené. Čip označený 74373 je reálne nízkopríkonový typ 74LS373, pamäť PROM (EPROM) je typu 27C64, ale toto si ale môžete sami skontrolovať v prvej časti popisu tohoto interface (odkaz naň je na konci tohoto článku). Tranzistor je typu 2N2222, ale môže byť použitý podľa mňa kľudne typ BC147, 2N3904 a podobne. Jeho pripojenie priamo bázou na pin č.37 považujem za "mierne" neštandartné zapojenie, čakal by som tam zaradený odpor, aspoň 2k2. (Je možné že procesor má priamo v sebe odpor zavesený voči +5V, pull up). Tak isto je zaujímavé že v texte sa tvrdí že je možné v zapojení tak isto použiť tiež mikroprocesor 8048 (ten vie priamo adresovať iba 1kB ROM) - toto ale asi bude platiť pre tú druhú verziu hardware a teda aj pre druhú povicu firmware.

 

Stojí za to spomenúť že poznám interfejsy s výstupom na Centronics, ale tam vždy beží procesor na podstatne rýchlejších hodinách (=6MHz), tu je to =3.58MHz - a beží to aj tak naozaj dobre.

 

Záverom ešte prikladám binárku pre pamäť Eprom (u mňa je zmenené označenie na MICPRINT.bin, pretože sa jedná o binárku a tomu tvaru s takouto koncovkou rozumejú všetky programátory čo poznám):

MICPRINT.bin (8,00 kb)

 

Použitá 8kB PROM (Eprom) obsahuje program 2x za sebou t.j. 2x 4KB, ale pozor - sú to 2 odlišné verzie programového vybavenia ! Keďže najvyššia adresa A12 je trvale v log.1 tak je jasné že tu konkrétne sa pracuje s hornými 4kB PROM (Eprom) pamäte. Predpokladám že ak sa uzemní pin č.2 tak beží iná verzia software kde je asi aj trošku iný hardware (asi len drobné zmeny na doske) a výrobca tak nemusel na sklade držať 2 verzie PROM (Eprom). Proste založí sa to do konkrétnej dosky a nastavenie najvyššieho bitu A12 zabezpečí že tam pobeží správne programové vybavenie. Jednoduché, účinné, zase raz niekto vedel čo robí.


Celý interface sa vlastne "nastokne" priamo na Centronics port ktorý je v tlačiarni, prívodný káblik nie je veľmi dlhý takže si treba rozmyslieť kde, čo a hlavne ako pripojíme. Tak isto treba počítať s tým že zariadenie je napájané zo SIO portu a teda príliš dlhé prívodné kábliky používaniu príliš nesvedčia, tobôž ak máte zoxidované kontakty v SIO konektore (a po tých rokoch si píšte že zoxidované sú !), potom budú problémy s napájaním MicroPrintu.

Takže na toto bacha !

___________________________________________________________

Prvá časť:
MicroPrint - interface - Supra Corporation.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

11. 10. 2020 10:10:12 #

trackback

10_2020 Blog, Notes.

10_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: