História firmy ATARI.06.History of ATARI.

By Administrator at septembra 06, 2013 01:32
Filed Under: Atari

06.

Éra Warner Communications, časť 6.
Koniec zlatej éry 8-bitov, úpadok firmy,
súmrak videohier.

 

 

Obdobie rokov 1982-83 - súmrak videohier.

Zasveteným už v polovici roku 1982 bolo jasné, že sa niečo na trhu videohier deje - trh bol presýtený, predaje upadali. Videoherne nedokázali už svojím majteľom zarábať a nevytvárali zisk. Výrobcovia zákonite museli znížiť ceny, ale aj tak to nepomáhalo.

___________________________________________________________

Teraz trošku prebehnem ku konkurencii, aby sme videli čo sa dialo u firmy Commodore v tej dobe:


Úplne na začiatku roka 1982 bol predstavený Commodore C-64. Cena ? 595.- USD, v tej dobe stálo ATARI okolo 900.- USD a APPLE cca 1300.- USD. Prepukla davová hystéria, mesačne sa predávalo skoro 400.000 kusov počítačov Commodore. Manažéri v Atari zostali v šoku, niekto ich predbehol - to, že sa nedržali filozofie Nolana Bushnella si ale asi nepripustili. A teraz si predstavte, že Jack Tramiel o niekoľko mesiacov znížil cenu počítača ešte o dve stovky ... tak je už jasné že to s firmou ATARI muselo naozaj zamávať.
(Hodil sa na trh v roku 1982 počítač ATARI 1200XL, bol  nekompatibilný s radou 400 a 800, bez prípravy sa hodila na trh konzola 5200-ka, zase v podstate bez hier a bez spätnej kompatibility s 2600-kou.) 
Zásadnú chybu v tej dobe urobili u ATARI aj tým, že nedodali vývojárom detailné schémy, ktoré by im umožnili vyvíjať ďalšie doplnky, Commodore ale túto chybu neurobilo, vývojárom dalo k dispozícii všetko čo potrebovali ...

______________________________________________________________________________

 

ATARI začala mať významné problémy. Na skladoch ležali výrobky v hodnote miliónov dolárov - ale nebolo kde tieto výrobky umiestniť. Možná príčina: premysel videohier smeroval k stále silnejším strojom a hlavne k stále lacnejším Home Computer.  Už vtedy mali počítače obecne viacej pamäte, hry boli stále dômyselnejšie, počítače sa dali využiť aj na inú prácu ako na hranie, mohli sa na nich napríklad písať texty. ATARI zaspalo, veď doteraz sa VCS predával výborne, aj keď mal už 5 rokov. Pripomeniem slová Alla Alcorna, že firma nejde cestou inovácií, teraz sa to vymstilo a to mimoriadne. ATARI začalo postupne skladať účty.


Atari 2000


V roku 1982 vo vývoji bola iba zmenšená verzia konzoly VCS, meno malo byť ATARI 2000 (Val). Celý rozdiel bol v tom, že konzola mala priamo zabudované 2 joysticky. Nebolo to praktické a prínos bol tak malý, že sa to nakonie celé zrušilo. Jediná výhoda - mala byť nižšia výsledná cena.


Základná doska Atari 2000


Atari 2000


Základná doska ATARI 3600

 

Novinkou mal byť herný systém ATARI 3600 (Sylvia) čo bol 10-bitový stroj. Nič také nebolo predtým, ale ani nič potom, pretože pre programátorov sa obtiažne tento stroj programoval. Zase raz zásah mimo terča. Ktohovie kto tomuto projektu vôbec dal zelenú pre vývoj ... a zase išli vynaložené peniaze do stratena. Všimnite si na základnej doske jednu drobnosť - je na nej strašne veľa prepojok, pretože niekto tvrdil že jednostranná doska s takýmto množstvom prepojok bude lacnejšia ako obojstranná doska ...

Cartridge pre Atari 3600

A skúšalo sa všetko možné, aby sa trh a predaje oživili. V polovici roku 1982 uzatvorilo ATARI zmluvu so spoločnosťou MCDonald´s - jednalo sa o celoštátnu hru v ich predajniach, tu ste mohli pomocou stieracích lósov (dostali ste ich po kúpe dohodnutého výrobku) vyhrať k jedlu aj nejakú tú cenu z produkcie firmy ATARI. A mohla to byť buď konzola, alebo to bol priamo počítač. Od 08/1982 až do 10/1982 bol vydaných na 12.000 výhier v cene cca 4 mil.USD.  Aj napriek tomu sa ale nedá povedať že by bola táto reklamná kampaň úspešná, predaj proste aj tak nevzrástol a tak sa hľadalo ďalej. Ako poistku do budúcnosti požiadalo ATARI distribútorov svojich produktov aby im oznámili predbežné objednávky na rok 1983, a prekvapenie nedalo na seba dlho čakať.

07.12.1982 ATARI oznámilo, že koncom roka očakáva nárast 10 až 15%. Mega šok pre analytikov, dovtedy vedenie hovorilo minimálne o 50% náraste. 08.12.1982 sa akcie Warner Communication prepadli o tretinu a následne začal kolabovať celý herný videopriemysel.

A katastrofy zvyčajne nebývajú osamotené - ATARI vyrobila 12.000.000 kusov catridgí s hrou PacMan, pritom vedenie vedelo, že konzolí sa predalo 10.mil. kusov. Niekdo z vedenia proste počítal s tým, že si ľudia kúpia kvôli hre konzolu a - prepočítal sa. Hra bola pritom pomalá, a hra sa nesprávala štandartne - niekomu išla dobre, niekomu vypadávali z obrazovky sprity, hra bola natoľko kritizovaná, že ľudia často žiadali vrátenie peňazí. Nakoniec sa predalo 7 mil.kusov. A rozdiel zostal na sklade ...

Nasledoval kolaps videoherní, nikto nehral, majitelia videoherní neboli schopní nové stroje zaplatiť a tak sa uzatvárali ďalšie a ďalšie videoherne - uzatvorený kruh. V roku 1983 ľudia prestávali nakupovať aj herné konzoly.


A nasledovali ďalšie nedobré správy:

Predseda (CEO) Ray Kassar bol vyšetrovaný a obvinený, či nezneužil dôverné informácie firmy, pretože tesne pred pádom kurzu stačil zo ziskom predať svojich 5000 akcií ... Bola to náhoda ? Pre rovnakú vec bol vyšetrovaný aj prezident ATARI - Dennis Groth. Zase náhoda ?
Správne informácie v správny okamžik sa vyvažujú zlatom, ale nikto im nepreukázal zlý úmysel, z obvinenia boli obidvaja oprostení.
Obrat ATARI bol síce ešte stále vo výške 203 mil.USD, ale zisky boli príliš malé a Wall Street bol z toho zdesený.

A jobovky pokračujú - v tej dobe nasledoval aj katastrofálny štart novej konzoly ATARI 5200 Super System, tak isto sa realizoval v tomto čase aj predaj už spomínaného počítača ATARI 1200XL. Konzolu 5200 s veľkou pompou uviedla firma ATARI v roku 1982, bola pod veľkým tlakom konkurencie. Označenie konzoly 5200 malo byť P.A.M (Personal Arcade Machine), ale prišlo k rozhodnutiu, že všetky výrobky budú mať len číslené označenie, v prípade konzolí malo ísť o násobky čísla 2600, preto aj 2x 2600=5200. Aby sa to zladilo, tak VCS 2600 bola preznačená na ATARI 2600. Veľmi zaujímavé je to, že konzola ATARI 5200 bola hotová už v roku 1978, prečo sa na jej uvedenie čakalo 4 roky je jedna z veľkých záhad a pretrváva do dnešnej doby. Žeby šéfovia nechceli pustiť na trh konkurenciu vlastnej 2600-ke ?

Obsah vnútra konzoly ATARI 5200 Super System bol jednoznačný, jednalo sa o počítač ATARI 400 bez klávesnice - a teda zase nič nového, aj grafika a zvuk boli totožné. Síce boli k dispozícii 4 gameporty, ale to zase až tak nikoho netrápilo, stačili 2 gameporty na 2600 ? - stačili. Jediná novinka bol tlačítko Pause, kto umožňovalo hru prerušiť.

Atari 5200


ATARI 5200 v dobe uvedenia na trh stála 299.-USD, ale predaj bol od začiatku menší ako sa očakávalo. Dôvod ? - nekompatibilita s VCS 2600 a ATARI 400! V prípade ATARI 400 cartridge z tohoto počítača sa proste nedali zasunúť do 5200-ky, ďakujem pekne ... Tak isto boli problémy s novými analógovými joystickmi, boli príliš poruchové. A načasovanie novinky ? Tiež katastrofa, pretože bola k dispozícii konzola, ale hry sa ešte nepredávali ... priekak (prúser) ako hrom. Vedenie proste dokazovalo svoju "kompetenciu" na každom kroku, zaujímavé že to asi nikomu nevadilo. Že sa to ale raz vymstí už bolo osadenstvu firmy (na rozdiel od šéfov) nad slnko jasné.


 

Atari 5200 -základná doska.


ATARI aj v tejto tak ťažkej dobe neuvážene utrácala naďalej. Na základe intervencie samotnej hlavy Warnerov v roku 1982 zaplatila 25 mil.USD za práva na novú hru s názvom E.T. Všetko by bolo v poriadku, film sa predával výborne, ale hra bola úplne nanič. Predalo sa ale len okolo 1-1.5 milióna kópií, hlavný problém bol v tom, že sa ich vyrobilo podstatne viac. Niekto z vedenia firmy zase raz ako "odborník" rozhodo,l že sa to bude predávať tak dobre ako film a prepadák bol zaručený. Zase raz desiatky milióny dolárov leteli von oknom ...

Ďalšou "ranou istoty" bola už o pár riadkov vyššie spomínaná hra PacMan. Verejnosť ju nakoniec premenovala na "Flicker-Man".

V konečnom dôsledku ATARI zostali milióny nepredaných cartridgí. Čo s nimi? Prerábka na iné tituly vychádzala nákladnejšie ako ich likvidácia. ATARI takticky prehlásila, že cartridge boli vadné už z výroby a nákladiaky previezli do púšte milóny týchto cartridgí na skládku. Čo sa sa tam stalo zase niekedy v inom pokračovaní.

Mohlo takéto hospodárenie položiť aj takto veľkú firmu ? - mohlo, ale o tom zase inokedy.

___________________

Pokračovanie nabudúce ...

Odkaz na všetky pokračovania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI-History-of-ATARI.aspx

___________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:36 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: