Repasovaná - ATARIXF551 - recondition - 1.

By Administrator at decembra 03, 2013 03:45
Filed Under: Atari

Výmena pôvodného vypínača na disketovej jednotke ATARI XF551 za nový.


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Dnes začnem zoširoka, potom to začnem postupne "pitvať" rad zaradom. Ale poďme pekne po poriadku. A nakoniec sa dostanem aj k tej prerábke vypínača. Smile

 

______________________________________________________________________________

Spomínal som že mám aj druhú disketovú jednotku ATARI XF551. Vybalil som ju z balíku a z disketovky sa ozývalo rachotenie, niečo sa tam prevaľovalo zo strany na stranu, nepríjemný zvuk. Po otvorení to bolo jasné, odpadol krycí pliešok na hornej hlavičke mechaniky - 3 kvapky sekundového lepidla a je to v poriadku. Pretože mechanika viditeľne stála nepoužívaná pekných pár rokov nasledovalo premazanie mechaniky - hlavne vodiacich tyčiek, je to v poriadku. Ten pliešok v tvare U je presne v strede obrázku, len je pootočený o 90 stupňov vpravo.

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________

A postupoval som ďalej dovnútra jednotky, pretože som chcel vedieť či sú tu aj nejaké úpravy - boli. Takže hneď teraz upozorňujem, že túto úpravu som neprevádzal ja, zdedil som ju ako "nový" majiteľ. Tá úprava dodá druhé čidlo pre opačnú stranu diskety, pretože bez toho nedokáže ATARI XF551 formátovať druhú stranu diskety. Dopracujem sa k tomu, prerobím to niekedy neskôr na svoj obraz - robím to zložitejšie, ale zase sa mi to viac pozdáva. Priznám sa - funkčnosť je ale rovnaká. Proste mám na to iné nároky na vzhľad. A ponúkalo sa mi to samé, dosť ma prekvapuje že to nikto nepoužil.


Asi by som si na to mal dať copyright ...UndecidedFoot in mouthLaughing, ale čo s tým teraz, po vyše 20 rokoch ??? Nno, asi to s ťažkým srdcom nechám tak ...Tongue out

 

Tak len pár riadkov o tom čo je v tejto disketovke. Princíp ? Na čiernej ploche sa točí pásik staniolu, ktorý sníma optočlen, tu vyrobený s červenej LED-ky a fototranzistoru. Viac sa v tejto časti tomu nebudem venovať, pretože tomu venujem potom niekedy podrobnejší popis - teda tej mojej verzii. Nateraz to beží. Je stránka, kde je práve tento spôsob zapojenia podrobnejšie popísaný, nechcem Vás o to obrať, takže nasleduje link:


http://www.b-pahl.de/atari8bit/xf551/xf551.html


Prekvapujúca je tu iná vec - autor používa opačný princíp, t.j. kde indexačný otvor sťahoval logický signál do 0, tam tento autor používa log.1 a naopak. Zjavne jednotke je to jedno, pretože asi sníma počet pulzov a nie logické stavy a dĺžku ich trvania. Nevadí, ja použijem pôvodné logické stavy, t.j. pri osvetlení bude log.0 a inak bude na čidle log.1, ale o tom budem písať podrobnejšie niekedy neskôr - keď sa dostanem k realizáacii obojstranného indexového čidla. Pre nás je dôležitá iná vec, funguje aj jeden aj druhý princíp - to je najdôležitejšie.


 

_______________________________________________________________________________

Postupne som sa dopracoval až k vypínaču, bol zaseknutý a než som ho rozchodil trvalo to dobrých 5 minút, ale ako to už býva - vypínač ma dobrých 25 rokov a jeho dni proste boli spočítané, spínal, nespínal, padlo rozhodnutie ho vymeniť. Je s tým ale drobný problém, pretože priamu náhradu už neviem zohnať. Vybral som prepínač zo základnej dosky, rozobral som ho a plech ktorý ho držal v základnej doske som ľahko upravil pilníkom - pôvodný otvor mal obdĺžnikový prierez, teraz aj na fotke vidieť je že stred som upravil do kruhovej podoby, tam potom príde nový prepínač.

 

 

Nasledoval pohľad do domácich zásob, dvojitý prepínač bol doma k dispozícii, dokonca 2 kusy ... kontakty sú na 3A/250V/VAC, 6A/125V/VAC

 

 

Prepínač je potom v plechu posadený "na doraz", t.j. nemá snahu sa krútiť do strán, teraz ešte treba doriešiť prívody k jeho kontaktom zo základnej dosky. Zatiaľ prepínač nemá plech zaletovaný naspäť v základnej doske, nachystajú sa prívody a naletujú sa iba na strane prepínača, proste treba to robiť postupne, aby sme mali miesto na letovanie, dosť dôležitá drobnosť. Ak to máme v poriadku môžeme naletovať celú konštrukciu na pôvodné miesto.  Obidva páry prepínacích kontaktov sú zapojené paralelne.

 

 

Príklad možného pripojenia nového prepínača do pôvodných vývodov, pevnosť spojenia a stabilita vypínača je naozaj výborná. 

 

 

A potom to nakoniec vyzerá asi takto, celá konštrukcia je hodne stabilná, nekrúti sa a teda malo by to namiesto pôvodnej súčiastky zase vydržať hodne dlho.


 

Po osadení do základnej dosky na svoje miesto to potom zo zadnej strany vyzerá takto, trošku ten prepínač trčí von, teda tá jeho pacička, ale zase asi sa to nebude každý deň vláčiť niekam inam a aj tak sa to asi nedá jednoducho ulomiť ... pretože je to naozaj dostatočne pevné.

 

 

Trošku ma miatlo prečo je zo strany plošného spoja prehodený význam prepínača, tak ako to mám ja vlastne prehadzuje zmysel zapnutia a vypnutia oproti tomu čo je napísané priamo na základnej doske. Priamo pod vypínačom je nápis ON, ale vďake "predrátovaniu" to funguje naopak ! A ako vždy sa to ďalej vysvetlilo.

 

 

Aby bolo jasné o čo ide, dtto zo strany plošného spoja, asi sa tá úprava robila priamo vo výrobe. Takže smerom ku konektoru napájania je teraz ON, smerom k okraju je OFF, na doske popis teda neguje to čo tu teraz píšem. Ešte nemám liehom očistený plošák po spájkovaní ...


Malý dodatok:

Ku mne to takto prišlo už aj s tým preškrabaným plošným spojom ... a teda už to bolo aj s tým prepojením bielym drátkom.

 

 

Proste vyzerá to ako jedno z prvých "kurvítok" urobených priamo na ATARI, na zadnej stene totiž je zmysel zapnutia a vypnutia nakreslený opačne ... zaujímavé je, že to nesie označenie Made in Japan. Takže na základnej doske sa pripôsobili popisu na zadnom paneli - proste aby to sedelo. Hmmm ... aj tak sa dá.

 

 

Dnes je tu teda len popis v akom stave som tú disketovú jednotku ATARI XF551 dostal a popis následnej výmeny vypínača napájania. Ešte jedna maličkosť, zmeral som nejaké hodnoty napätia a prúdu v zapnutom, kľudovom stave. Teploty som nemeral, pretože som to aj tak chcel prerobiť, ale odhadom pred prerábkou dosahujú mierne cez 60°, čo je už dosť vysoká teplota (teda ak jednotku intenzívne používate), no a pretože nakoniec to prerobím, tak som sa na meranie teploty "vybodol". Po prerábke tam proste nič nehreje - sú použité DC/DC meniče. Aby som tie rozdiely v odbere vedel porovnať tak robím tieto základné merania:


Napájanie - zapnuté, kľudový stav, nie je založená disketa,  nejaké údaje z testovania, merané na sekundári originálneho transformátora:


Neprerobená jednotka (výmena vypínača sa asi nedá považovať za nejaký extra zásah do vlastností zariadenia, iba ak vtedy ak je zariadenie úplne kaput, potom urobí z mŕtvolky živé zariadenieTongue out, skoro toto bol môj prípad):


Zdroj originálny, kľudový stav zapnuté, kľudová spotreba I=0.88A/AC, napätie zdroja 10.34V/AC, t.j. vlastný príkon zariadenia (P=U.I) = 9.0992W

____________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nasledovať ?


Výmena pôvodného zdroja 5V s obvodom 7805 za DC/DC spínaný menič na disketovej jednotke ATARI XF551.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:25 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: